rakan2 saya

14 March, 2013

BFF trip JB-Kota Singa

Plan nak bercuti sesama nie adalah plan yg dah lamaaaa sgt2 dirancang..biler plan,sekian2 tarikh,ada jer yg x dpt nak bg komitmen..yer ar,memasing bz ngan keje..biler dah jarang jumpa nie,mmg payah ar nak set plan tue bebtul kan..oleh itu,redha ar sumernye bertangguh2..senang cite..mom to be, sue dah ngadu2 ajak jgk gie jenjalan nie..pas nie dah ada 'handbeg' payah nak keluar2 gnie dah kan..oleh itu,pas pilih tarikh..sepakat sumernya nak gie JB pada 29 - 30 dis 2012! percutian pendek dan padat!

29 Disember 2012 - Sabtu
Kami berkonvoi 3 kereta dr KL..saya ngan en somi sekete..sue + zali + adik sue sekete..ira + kak wa + mas plak sekete..kami sampai di JB sebelum subuh sabtu tue..Lin yg hepi2 sanggup tido2 ayam takut x terjaga biler kami sampai..plan last2 minit nie mmg ada jer yg tertukar2 jadinye..ira n the gang nak msk USS plak that day..sue n the gang plak sambung cuti,so dorg nak msk USS pd isnin..kami? x de plan pon nak gie USS! keh3..

Oleh itu,pas Lin settle kan Ira n the gang ke USS,dia bwk kami makan kt pasar sabtu kt stadium larkin..pasar pagi dia mmg best! x larat nak round2 bagai..trus carik makanan sbb kami plak nak msk kota singa pas tue..siap2 sumer,trus kami grk ke Woodland..alhamduillah,jem itu mmg adat,tapi Lin kata agak lengang dr biasa..ohh rezeki kami ler tue..

Untuk nota:
1. Pastikan ada kad touch n go dan tambah nilai yg mencukupi..sbb x de lorong tunai utk charge tol pergi balik..
2. Pastikan pasport get ready ms nak check in di imegresen malaysia..turunkan sumer tingkap kete..
3. Biler smp kt imegresen singapore,ready pasport jgk utk dicop masuk..then pastikan white card dh siap2 diisi untuk memudahkan perjalanan..
4. Mohon autopass sblm msk singapore,sbb kt cnie sumer guna autopass nie..termasuk ar parking dia..jgn risau,autopass nie valid tuk 5 tahun gtue.. ;)


Kami trus ke Orchard Road then parking kat Lucky Plaza..kami mulakan dgn gerakan untuk mencari perfume tuk mummy sue..itu adalah misi utama ke sini..saya plak sambil2 tue nengok n jenjalan jgk ar kt sekitar Lucky Plaza nie..tgk ar apa2 yg best nak dibeli wat kenangan..tgk angaka cam sumer murah2..tapi tetapkan dlm hati..sumer kena gandakan 2.5 ek..ha3..pas tue,kami jalan2 terbeli tshirt SGD 10 utk 3 helai..jalan2 lagi jmp FM yang SGD 10 utk 6 pcs..pas tue belek2 lagik..jumpa plak keychain yg comel2 SGD 10 untuk 25 pcs..apa lagi..trus beli byk2..kah3..


Destinasi seterusnye adalah ke Baysand..nak tunaikan hajat mom to be yang teringin sgt nak nengok singa kuar air kt mulut tue..kekami nie mengikut ajer ar..jauh woo kami berjalan dr stesen mrt ke cnie..tapi seronok jer biler dah berjalan reramai kan..


nmpk sgt terkial2..lama sgt dah x naik lrt..keh3


Ibu merandung mmg dpt keistemewaan yg sgt berlebihan kat cnie..ms naik mrt tue,ramai sgt org..nampk jer sue,trus dorg rebut2 nak bagi tmpt ddk dorg..bestnye! saya yg pewut cam org ngandung nie..dorg x layan plak..kecewa dorg sgt arif ibu yg ngandung atau idak..x leh nak berpura2 di situ..keh3



Trip kami sgt singkat..hanya sehari jer kami di kota singa..pas check out dr woodland,trus kami makan2 di stulang laut..pemandangan laut ngadap kota singa yg bergemerlapan..kami makan sepuas2 sbb kt sana dok teguk air mineral sajok..hi3..balik dr stulang laut..anta en somi ke hotel sri malaysia..trus kami sumer berlabuh sampai ke pagi..ZzzzZZZ kepenatan.

30 Disember 2012 - Ahad
Bsoknye sblm balik ke KL kami ke JPO dulu..saya belek2..saya tgk2..tapi x de apa yg berkenan sbb mahal dohhh!! nak msk butik coach pon beratur ko! x kose mak aiii..kat cnie kami x lama mana pon..memsg wat hal sndr..saya ngan en somi dok melepak jer kt coffea bean..ada satu peristiwa yg kami x duga berlaku pada ira..sabarlah sahabat..Allah swt tahu mana yg terbaik buat kita sumer..


Kami trus balik ke umah lin ptg tue..kasi ira tenangkan pikiran then bagi dia rest puas2..sambil tue kami yg lelain kemas2 mana yg patut then trus check out jer..niat dihati nak balik trus tapi lin beria ajak jenjalan dl kat bandar JB nie..Memula kami gie makan kt Murtabak Kampung Melayu..Lokasi dia bebetul depan masjid kg melayu majidee tue..biler dpt kumpul reramai cam gnie mmg cool ar kan..makan murtabak byk2..pas tue selamba tapau otak2 berbekas2..borak2 sambil ketawa terbahak2..mmg mabeles!!


Misi kami x abis kt ctue jer..kami ke pasar karat JB sblm balik..memcm ada kat cnie..ala2 kita gie uptown gtue..tp pasar karat nie mmg sgt panjangggg..penat seh nak belek satu2 gerai menarik kt cnie..sempat jgk sambor cd yg best2 itu then bantal2 comel tuk kete saya..harap2 saya dpt gie bercuti2 lagi ngan kawan2 baik saya..kali nie..next trip! BATAM..ohhh x sabar!!