rakan2 saya

30 September, 2009

opiz aku terbakar?


building opiz aku terbakar!
aku baru jer balik dr lunch ngan kak ros..
baru sesgt naik lif tadi b4 kejadian tue..
ms dlm lif td,kami hampir terperangkap..
smp kat tgkt 10,lif terhenti kejap b4 laju naik smp floor 14th..

aku rasa aku baru jer ddk kejap kat meja aku..
b4 pen ada kebakaran di tgkt 8!
dan suh kami sumer turun ke bawah bangunan guna tangga!
kawan2..opiz aku di tingkat 14!
barapa anak tangga aku nak turun smp bawah?
kami diarahkan tuk cari kawasan berlindung..
sumer pakat pg kat parking berbumbung dpn building lhdn..
panas terik masa tue weh..
baru aku perasan yg staff kat miti nie ramai gak kan..
slalu dok jer kat opiz sndr..
x reti nak bergaul ngan rakan2 kat floor lain..

bila dah lepak reramai..
mmg best ar kan..
masa nie aku dapat berkenalan ngan ramai org..
dapat tgk gelagat org sambil tggu arahan seterusnya..
hampir sejam jgk ar kami lepak..
siap basahkan tekak lagi kat mamak stall bwh tue..
giler haus weh nak minum jer rasa..
kebakaran tue kecik ajer..
dapat di kawal ngan baik oleh pihak bomba..
tepat kul 3.30ptg,kami diarahkan naik ke pej semula..
uik..ingat dah bleh balik trus..
hehehe..
ptg tue abg ngah info aku yg ribut semacam di kelantan..
abis motor2 kat opiz dia terbalik..
smp atap umah dia pon tercabut..
mmg betul2 kuat ribut tue..
nie adalah petanda gempa bumi & tsunami yg melanda indonesia..
al fatihah buat mangsa2 yg terkorban..
salam takziah buat mangsa yg terselamat..
moga mereka tabah menghadapi ujian dari Allah s.w.t
amen...

Farewell Mr McKevin

arie last day chief accountant kat miti..
bsok dia akan bertukar ke kem kerja raya..
sedey ar dia nak tukar..
dia dalah seorg accountant yg best!
slalu gak aku mtk pndgn dia dlm mcm2 hal..
baik hal keje atau pon peribadi..

so,aku ngan kak ros gie ar lunch ngan dia..
kat ampang park x salah aku tmpt tue..
aku duk tumpang jer..
asal dpt makan sedap!
hehehe..

teka siapa gadis disebalik bunga nie?
gadis ker? hehehe..
kalu berjalan ngan dia..
aku nie yg nmpk cam kakak!
jeles seh ngan minah nie..
pandai jaga badan..


inilah org yg kami raikan..
mr kevin!
accountant dr sarawak..
masih solo u..
hehehe..

kami lunch kat cozy corner..
smp pon dah agak lewat..
so,
mmg penuh ar restoran tue kan..
kena ar beratur jap tggu turn kami makan..
kak ros masa nie x berapa sihat..
naik lenguh gak ar dia berdiri..
nak pitam katanye..

ish..sian plak kat dia..
makan pon dia x lalu..
tapi dia be profesional..
walau sakit..dia tetap layan borak ngan mr kevin..

balik dr farewell lunch mr kevin nie..
satu kejadia telah berlaku di opiz aku..
nnt aku cite ek!

27 September, 2009

hari bahagia zaira & syam


seperti yg dijanjikan..
pas balik dr pantai batu burok,kami berdesup ke umah mertua zaira..
exroommate aku nie kawen ngan org ganu..
x jauh ar sgt dr umah nenek aku..
dorg kawen mac lps,tapi baru nie nak buat majlis bertandang..
kira ala2 open houz gak ar katanye..

zaira ada singgah umah nenek aku raya ke2..
syam pon x susah nak cari umah nenek aku..
dia dah biasa area chabang tiga katanye..
tapi sepanjang musim raya nie,
aku x berkesempatan lagi tuk bertandang umah dorg..
pasangan nie dok cbuk berjalan raya siang malam..

aku cakap ngan abah..
kami adik beradik nak balik umah dulu..
gilo ko gie kndr kat ganu pakai jeans!
si dik li rileks jer pakai suar pendek 3/4..
mau sekampung dok tenung kami nnt..

tapi,
abah n mama x mau singgah memana..
x smpt nak nak kejar masa..
jadinye..lenjan ar kami ke wakaf mempelam..

x susah sgt nak cari umah syam nie..
cuma msk ke dlm skit jer..
umhanye di tepi bendang yg amat luas..
viewnye sgtlah cantik..
tapi aku x smpt nak snap pic sbb hujan..

smp jer umah syam..
kami disambut oleh pengantin sndr..
meriah weh kenduri dia walau jam sudah 3ptg + hujan renyai2..
tapi majlis tetap jua diteruskan..

tradisi di sini..
pengantin pompuan x leh gie memana..
hanya duduk di satu sudut umah jer..
salam ngan tetamu n bagi gift door..
oleh itu,amatlah bosan si zaira nie..

dia org perak..
mana ar biasa ngan budaya kat sini..
mcm2 yg dia kongsi ngan mama aku..
korek2 tips2 jdi menantu t'ganu yg baik..
hehehe..

aku masih x percaya zaira kawen..
bakal jadi ibu pada psgn kembar!
iallah bulan mac 2010 nnt..

adik aku yg sorg nie manja org nye..
tapi hatinya cukup tabah!
aku doakan zaira bahagia..
bahagia bersama insan yg dia cintai..
insan yg menjanjikan kebahagiaan bersamanya..
gud luck sis!

ke pasar n pantai..


sepatutnye pagi nie kami balik ke kl..
disebabkan driver penat blk lewat dr k'tan smlm..
kami tangguhkan perjalanan ke ptg..
hehehe..
aku malas nak balik awal sbnrnye..
ngantuk! nak tido lagi..

pas b/fast nasi lemak yg kecik giler + mahal nak mampos tue,
kami pon pg ar pasar payang..
nie adalah rentetan tmpt yg wajib kami dtg tiap kali blk ganu..
aku mmg x jemu2 nak dtg cnie selagi poket aku penuh!
tapi kali nie,hanye jalan2 jer..

sila fokus pada pakaian awish..
mmg sempoi abis anak mak aku nie..
kami x jangka dia nak ikut smlm..
nmpak mak aku,trus merenget nak ikut blk ganu..
so,baju nye pon x prepare ar kan..
sudahnye..
melayang duit aku beli baju baru tuk dia!




nie ar antara aksi2 hepi awish n danial di abwa ke pantai..
kat cnie mmg x bleh nak mandi ar..
just tuk lepak2 n bersantai sajer..

blk dr pasar payang..
dik lie sajer jer lalu kat cnie td..
nak bagi awish tgk pantai..
apa lagi,meraung ar si kenit tue nak main air..
terpaksa ar berenti kejap..

kena ar plak melayan karenah dorg nak bergambar..
ngan baju baru! baju ben 10!
danial pon trus pakai baju baru gak..
dah lama dia tuntut jersey nie ngan aku..
kali ni br aku dpt tunaikan permintaan dia..

wokeh!
cpt2 siap..
kita nak gie makan gulai (kenduri) pas nie..
jom2!

26 September, 2009

kunjungan ke tumpat,k'tan



kami dah lambat!
aku janji ngan abg ngah nak smp after solat jumaat..
sekali aku smp after solat asar!
pas solat jumaat jgk gak kan..
hehehe..

abg ngah dah gelabah..
asyik dok tepon aku jer..
nape kami sekeluarga x jgk sampai2 lagi..
bertolak dr tanah merah kul 2ptg..
kul 5.30ptg,x nampak lagi batang hidung..

kami lepak umah abg ngah x lama..
pas makan2,borak jap bertanya khabar..
kami sumer chow..
masa tue nak maghrib sgt..
x kan nak lepak lagi kot kan..

aku ngan kak ngah x puas bergosip lagi..
slalu dok borak kat phone jer..
x smpt nak sembang lelama..
kak ngah cbuk layan kami makan..
mcm biasa,air tangan kak ngah mmg best!

pic with abg ngah n ijol..
x syok ar cz kualiti gambar kureng..

masa smp tadi..
majlis semayang hajat dah abis..
abg ngah wat majlis nie tuk..
kak long nak amik spm..
kak ngah ngan abe nak amik pmr..
n abg ngah sndr yg nak exam jab..
moga2 sumernye lulus cemerlang..

balik dr umah abg ngah..
aku sesat!
terlepas simpang ke bachok..
nasib cpt sedar..
trus patah balik n teruskan perjalanan..
abg ngah pelawa bermalam kat umah dia..
x pe ar ek..lain kali jer....
btw thanx bebyk atas layanan n keperihatinan anda pada kami..
kami sekeluarga amat2 menghargainya..

pertemuan di sg golok..


pemandangan nie adalah di sg golok..
sempadan thai n m'sia..
adik aku danial,beraya umah uminya di thai..
x jauh sgt ar dr seberang sg nie..

aku penah ke sini dl..
tapi dah lama sgt dah..
hampir 10 thn lps..
ms tue aku nak pg kndr kawen kak tie n abg faizal ar..
dah beranak 3 dah pon dorg skrg nie..

aiman n aina smpt posing tepi sg..
sementara menanti kehadiran danial n darwish..

damia alia with mentornye abg lie..
ngan org lain,alia nie x mau..
dia lebih suka berkepit ngan adik bongsu aku nie..
sebut jer nama abg lie,berpusing kepala dia mencari..


antara detik2 pertemuan antara 2 keluarga..
agak lama gak dorg nie x jmp..
hampir 1 tahun lbh kot..
dalam masa yg singkat,ahli keluarga pon dah bertambah..

pertemuan antara 2 rakan baik..
pertemuan antara 4 rakan bergadoh smp mak aku semput2 dl..
pertemuan antara 2 rakan yg x penah pon b4 nie..
pertemuan antara mak aku ngan anak2 dia yg terpisah 4 hari..
smp danial,darwish n damia demam ar rindukan mak aku..

ini kali pertama mereka dipertemukan..
damia alia n danish aidil..

lama gak kami bersembang tepi sg tue..
masih2 cbuk dok bercerita n bertanya khabar..
sedar2 nak msk waktu asar dah..
pas abg ngah mssg aku..
baru aku teringat yg kami dah lambat!
jom kita ke tumpat!

25 September, 2009

mari beraya @ tanah merah,k'tan


raya ke 5 aku dah bertolak ke tanah merah,kelantan..
aku nak pg umah adik2 aku..
nie kira acara wajib ar tuk bertandang ke sini tiap kali blk t'ganu..
kami bermalam disini sblm besok ke pasir mas n tumpat..
kami rancang nak amik danial kt kg dia n hadiri majlis solat hajat kat umah abg ngah di tumpat..
kali nie raya lebih meriah,ngan kehadiran ustaz aidil..
hehe..nama baby comel nie..
muhammad danish aidil b mohd faizal..
anak abg faizal n kak tie aku yg ke3..
baru 62 hari..comel kan?

abah aku mmg hepi dapat jmp ngan dorg nie..
dr kecik mak aku jaga aina n aiman nie..
bila berpisah tue,terasa lah sgt2 nye..
dapat jmp balik..
mmg x tergambar kegembiraan mak n abah aku..
tuk aidil,aku belikan benda alah nie..
apatah nama dia..aku pon x tau..
suka aku tgk dia dok gapai bola2 yg bergantungan tue..
tuk aiman,aku belikan kereta kawalan jauh..
tuk aina plak..aku belikan sandal garfield n beg sek barbie..


adik2 aku with cousin dorg yg kebetulan dtg beraya..
adik2 aku smp skrg x reti ckp k'tan lagi..
masih kuat lagi kot didikan dr mak aku..
dah setahun berlalu..
aina masih lg x dapat nak suaikan diri di sek..
dia ngadu ngan aku,dia x paham kwn2 dia ckp apa..
tapi nasib baik ar,ms exam,dia bleh score..

23 September, 2009

berjalan2 raya..


muka tension mak dalam kete..
berpeluh2 aku dalam kete..
abis make up aku weh..
punye ar jem kat bandar kuala t'ganu nie!
kete berlambak2!

perjalanan dr chabang tiga ke seberang takir slalu amik ms 1/2 jam jer..
arie nie makan masa 1 jam 45 minit ok!
kat jambatan sultan mahmud punye ar jem!
nasib adik aku yg drive,kalu aku?
duk umah tgk tv jer sudah!

nie ar kesan dr runtuhan stadium kat kompleks sukan gong badak..
agak ganas jgk kesan runtuhannye..
kejap jer bleh pakai stadium nie..
skrg masih lagi dalam siasatan audit tuk tau punca runtuhan..
syg weh duit rakyat! bazir gitu jer..

yg bangunan nampak atap tue jer adalah airport..
nie kira kompleks baru ar..
lebih besar n sesuai ngan imej t'ganu kini..
cantek weh kawasan sekitarnye..
x jauh dari pantai..

gambar2 di umah sedara aku x amik..
bukan malas,tapi bateri kong tadi!
x nyedor akan kehausan bateri tersebut..
nie tgh charge ar nie..
hehehe...

21 September, 2009

raya pertama@kuala t'ganu..


setiap tahun sejak aku lahir lagi..
aku mmg beraya kat t'ganu..
x tau ar plak tahun2 mendatang kan..
kena raya kat pulau indah,port klang..
huhuhu..x best raya kat kl!

seperti biasa..
umah nenek aku mmg jadi tumpuan..
dr pas org semayang raya,smp ar ke malam..
x putus2 org datang beraya..
penat weh nak layan..
tapi best sgt dpt jmp sedara mara..

bila dah lewat petang..
baru kami dpt berjalan ke umah jiran2 nenek aku..
umah pertama sure ar umah ayah ude aku!
kat sini baru ar dapat makan n bergambar!
punye ar x terlayan sedara mara yg bertalu2 dtg tadi..

adik beradik abah aku ramai..
tapi ramai yg x kawen..
just 3 org jer yg kawen..
so,sepupu aku sekerat jer ar..
harap ayah mud jer ar yg beranak ramai..
ayah mud 7 org anak + 1 menantu + dah ada cucu sorg..
ayah ude 2 org anak..sepasang..dua2 kat uitm skrg..
abah aku 3 org + sorg menantu,next year iallah bercucu ar abah aku..
hehehe..

snap picture bersama bakal pengantin baru..
cousin aku nurul fatihah..
iallah bulan jan nnt,bergelar isteri ar nnt dia..
aku? nanti dulu ar..
bagi adik2 jalan dulu..lalala..

mama aku bersama biras2 nye..
nie sesi bergosip bagai ar nie..
topik hangat raya kali nie adalah kawen..
dah abis topik ker..sensetip isu okey..
lalala...