rakan2 saya

29 January, 2013

Tenanglah kau disana sahabat

credit to nor atirah fb photo
 
Nor Atirah
26 Mei 1983 - 28 Jan 2013

Saya baru kehilangan rakan sekolah dulu..
Telah pergi menghadap penciptaNya pd jam 8.30mlm 28 Jan 2013
Arwah tgh mengandung anak sulung kini..
Saya dikhabarkan usia kandungan arwah br 2-3 bulan..

Ramai kwn2 sepejabat arwah dtg..
Saya berkesempatan berjmp ngan lili juliana..nor dan shila..
juga
biras arwah yg kebetulan rakan sejawat saya
betapa ramai yg sayangkan arwah..
betapa ramai yg mau menatap arwah buat kali terakhir..

Saya berkesempatan menatap wajah  arwah tadi..
Tidak tertumpah air mata..x sebak pon dada..
Bukan aku x terasa kehilangan kau atirah
tapi aku x mampu nak luahkan perasaan aku..
perasaan yg aku dah hilang kau..

Tenanglah kau disana sahabat..
Menanti kami sumua yg x tau bila masanya..
 dipanggil yang ESA..
al-fatihah..

19 January, 2013

Zaim - UPSR

Lupa nak publish n3 nie..maklumlah..saya kan malas tahap cipan..hua3..tahniah buat zaim..anak buah saya yg comel neh..dapat 5B dalam UPSR yg lalu..result kuar pada 19 Nov 2012..kami pie lewat ckit amik result dia..sbb kami tersangkut kat PPUM sbb arwah abah awish admited..kami sampai pon,sumer org dah balik..zaim cam frust sbb x dpt jmp kawan2 dia..dan kami sumer pon terkejut ngan result nie,x sangka dia x score even 1A pon..it ok zaim,score 5B tue pon satu pencapaian yg bagus jgk..score 5A mmg ramai,nak cari yg ngam dpt sumer B mmg payah kan..keh3
 
Mgkn nie satu permulaan utk zaim..suh dia usaha kuat lagi tuk capai result yang lebih baik..iallah..saya doakan yang terbaik untuk dia..hadiah? kami tempah tiket flight..dah lama saya tempah sbnrnye..saya x kisah result zaim,mmg niat kami nak bg dia merasa naik kapal terbang tue..dpt jgk dia tolong angkatkan beg mak abah! ha3
 
 
Nota buku lali: Sampai skrg kami x jumpa fail oren zaim tue..kelam kabut ms nak daftar form 1 arie tue..sumer dokumen dan maklumat zaim dlm tue..adeh!

18 January, 2013

Tikar Evamatic

Saya ada wat tempahan Tikar Evamatik nie dari Sarawak..saya tempah ngan kazen yang kini menetap di sana..saya berkenan ar ngan beberapa design..sgt menarik minda anak2 untuk belajar..saya pilih2..then berkenan ngan 3 design..pas tue kazen saya offer kalu beli min 10 design..dia kasi rege murah ckit + free postage!
Wah..laju2 saya pilih..10 design yg comel2 sumer..Wat bayaran..kasi alamat..pas tue trus suh kazen pos..x sabar beria! dan parcel tue selamat sampai semalam..seronok bukan main! biler tgk dia dtg selambak..terpikir dlm hati,nak wat apa tikar byk2 nie kan..nak bagi sape? kalu yer pon..x kan nk bg sumer kt org? adeh! cmner nak pulangkan balik duit saya nie? tau en somi,sure kena ceramah sepanjang malam..
Pikir punye pikir,saya offer ngan kengkawan opiz..satu rm40 jer saya jual..bayar ms dpt bonus nnt..eceh! pas tue dorg pon dok belek2 tikar nie..tanye soklan mcm2 kaedahnye cam saya pandai jawab..
X sampai 10 minit saya offer..dpt jual 7 tikar evamatik nie! skrg..saya nyesal x beli banyak2..adeh! kalu x bleh kaya kjap..ha3..tinggal 3 design nie jer lagi..rasa cm nak tambah order ar..agak2 ok x saya wat perniagaan online gnie..sajer nak tambah pendapatan.. ;)



CIRI-CIRI TIKAR EVAMATIK
+ Lebih tebal drpd tikar getah, panjang tikar lebih kurang katil single)
+ Material: Eva Sponge (most likely same as playmat ABC), tak luntur & tak slippery
+ Saiz : 200cm x 120cm x 0.3cm ( Lebih kurang 6 ft x 4 ft )

KENAPA KITA PERLU MEMILIKI TIKAR INI?

1) Sebab corak sangat cantik dan warnanya meransang minda si comel anak anda.
2) Sebab tikar ini selamat digunakan.
3) Sebab tikar ini ringan dan boleh dibawa kemana-mana.
4) Mudah dicuci atau di bersihkan
5) Tahan lama dan kalis air
6) Mencegah hawa dingin dari lantai ( bersimen atau mozek )
7) Sesuai digunakan sebagai Alat Bantu Mengajar (ABM) bagi guru Tadika.

15 January, 2013

Perginya Tidak Kembali

Sebelum ini saya bercerita tentang pemergian ayah kepada abe,awish dan aliya..saya nk sgt bercerita.. Cuma saya x pasti,adakah patut saya publish cerita ini..org dah pergi kan..yg pasti,kita yg masih ada..teruskan perjalanan dimuka bumi ini..doa2 buat arwah abah mereka x lekang dibibir anak2..alhamduillah..moga mereka jadi anak yg soleh/solehah buat ummi mereka..iallah..
 
Pemergian Abg Dean,mmg kami x sangka..terkejut..sekejap..tergamam kami menerima berita ini..rentetan ceritanya..abg dean jatuh di tempat kerja pada 18 Nov 2012..camner jatuh tue,saya x pasti..kami semua,yes! sumernye ada kat kelantan pada ms kejadian..cuma kebetulan pd malam tue,saya ngan en somi bersama zaim,abe dan awish dalam perjalanan pulang ke KL..kami dpt berita ms kami rehat kat RnR Gua Musang..kami tawakal dan teruskan perjalanan balik ke KL..smp KL jer trus kami ke PPUM..ms nie,abg dean dah x sedar..dlm keadaan koma,dan ditempatkan di unit ICU..abg dean memerlukan pembedahan segere..utk kuarkan darah beku dikepala..dan pembedahan itu berlangsung pada 19 November 2012..esoknye..saya ada audit di bangsar..pas abis keje ptg tue,saya singgah kjap jenguk abg din..wajahnye tenang dan masih koma..saya dikhabarkan,otaknya bengkak namun stabil..
 
 
Perkhabaran awal subuh itu,sungguh saya x terduga..abg dean telah kembali kepada penciptaNya..dlm jam 3.00 pg 21 Nov 2012..masa tue,saya kelam kabut sgt..pada sape saya nak rujuk? mak dan abah masih di kelantan..kak da,kak siah dan keluarga arwah sumernye dihospital..saya dan en somi bersama anak2nye diumah..en somi bleh plak demam panas..berseorangan ar saya ke rumah ketua blok..dr panduan yg mak bagi,saya bergegas ke surau..jumpa ngan ustaz utk maklumkan akan pemergian arwah..
 
Syukur alhamduillah..segalanya berjalan lancar..mmg lancar! jenazah arwah sampai ke surau sebaik sahaja solat subuh berjemaah selesai..perkhabaran dr mulut ke mulut mmg pantas..ramai yg dtg menziarahi arwah buat kali terakhir..arwah mmg ramah dan ramai kawan..dalam jam 10.00 pagi..segalanya selesai,dan arwah telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Bandar Baru Sungai Buluh..ditanah yg sama kedua putera dan puterinya bersemadi sebelum ini..al-fatihah buat arwah Zainuddin bin Muhammad..selagi ada daya,pewaris arwah akan kami sekeluarga jaga semoleknya..iallah.. 

14 January, 2013

Majlis Cukur Jambul Amar

Majlis cukur jambul amar nie berlangsung pada 10.11.12 kebetulan plak tarikh tue kan..cantik jer nak sebut secara berturutan..majlis amar nie wat kt umah nenek dia..oleh itu,keluarga kami cuma dtg lenggang jer ar..hua3..x sampai hati plak majlis anak buah x menyumbang pape kan..oleh itu,saya tempah karipap pusing,wat puding trifle ngan kek coklat..coklat edible muka amar nie kak ipar saya yg sponser..saya tempah ngan rakan sekolah dulu.. ;)
 
Majlis amar bermula ngan marhaban..kumpulan yg sama dtg marhaban pada majlis sanding saya dedulu..eceh! tetiba teringat plak..adik ipar saya sunggup tangguh majlis ini semata-mata nak tggu kumpulan marhaban nie free! ternyata,mmg berbaloi2..majlis pagi,berjalan ngan lancar..alhamduillah..amar pon dok diam jer ms org cukur ckit rambut dia..gud boy! Saya hanya hadirkan diri ms majlis makan! hua3..kepenatan seh wat puding ngan kek sumer..syukur..segalanya berjalan lancar..saya doakan moga Damar Iman Shah jadi anak yg soleh dan sayang chic long dia nie sowg jer..eceh!

11 January, 2013

Besday Kami - Along Pak Tam

Silalah muntah hijau nengok gamba kek byk2 minggu nie ek..hi3..kali nie kenangan sambut besday kami laki bini plak..sedia maklum..saya sudah berusia 30 thn kini..30 thn? ohhhh tida perkataan sweet 20 lagik pas nie..hi3..Alhamduillah..saya bersyukur apa yg Allah swt pinjamkan pada saya sepanjang usia 20an ini..saya berjaya peroleh diploma perakaunan,ijazah perakaunan,dpt keje jadi pegawai akaun,pembantu tadbir kewangan..dan kini pen juruaudit..(biler nak larik dr akaun neh)hi3..saya juga telah bertukar2 status diri..dari single-couple-engagged-kawen..dlm masa 10 nie jer sumer saya wat! wah..hebat..beria ko marliana..cuma saya belum dikurniakan cahaya mata lagi..mgkn sbb saya pakai spek..cahaya ke mata dihalang oleh cermin mata saya..okeh! x kelakar..
 
 
Besday saya pada 04 januari lepas..arie jumaat..en somi kena on duty arie sabtu..oleh itu,x de plan nak jenjalan merata sbb br pas blk bercuti kan..x kan nak beria cuti lagik..sesedap rasa ko marliana ek! Malam tue saya nak makan steamboat bersama2 ngan famili saya..tp en somi suh tunda sbb tuan umah nak dtg umah discus hal umah..beria saya okeh..kemas umah bagai sbb org nak dtg..rupa2nye! inilah 'tuan umah' saya tue..anak2 buah en somi sumer dtg serbu umah saya! wish hepi besday..ohh sgt terharu okeh ngan kehadiran mereka..dorg bwk satay ngan ayam kfc..saya plak cuma goreng popia otak2 ngan hot dog jer..halalkan ajer ar kan..sape suh suprise kan chic long..makan jer ar apa yg ada ek..hi3..pas tiup2 lilin..potong kek..makan2 sambil layan MLM mlm tue..mmg besday yg syookkk ar..tq sumer..tq en somi saya..luv u much2!!
 
Jarak besday saya dan en somi hanya 5 hari jer..besday en somi plak jatuh pada 9 Januari..hari keje,hari rabu..so,plan pon wat biasa2 jgk ar kan..ha3..sehari sblm hari kejadian,saya pakat ngan rakan en somi..saya belikan air soya,limau,kek dan mtk opizmate en somi belikan sarapan pagi itu..pada hari kejadian,en somi semangat nak gie keje pada hari pertama usia 31 tahun..keh3..nak dijadikan cite,bleh plak bantai jem depan opiz en somi..ramai ar kwn2 dia yg smp opiz after 9.30 pg..x dpt ar nak nyanyi reramai wish besday kt dia pagi tue..rosak plan saya! mujur ada 2 org staff ngan bos en somi yg smp awal..dorg ar yg menghidupkan suasana pagi tue..tq malina,wawa n en sri also.. ;) 
 
Biler misi pertama hampir gagal tadi..saya wat misi ke dua plak..dimana saya beli siap2 nasi ayam berbungkus2 then anta kt biras saya suh bwkkn blk ke umah mertua mlm tue..kek besday plak saya mtk adik en somi tlg watkan..ptg tue,saya blk keje..en somi sronok bercite yg opiz mate sambut besday dia..borak punye borak,saya hampir terlupa nak blk umah mertua! pkul 9.15mlm br bertolak dr umah then trusss blk pulau..
 
Masa msk umah..en somi rileks jer..mmg jadi kebiasaan kami akan lepak reramai arie rabu..ms nie en somi x prasan lagi..biler abg sulung dia blk,dia wat muka pelik..eh!pas dia sengih sambil pandang2 saya yg dh bwk kek besday dia! ha3.. hepi besday chic ejul!
okeh..penat dah nak taip..bye2! bleh x abis entry gtue jer..gasak!!

10 January, 2013

Besday Najwa dan Aliya

Minggu nie..kita cite pasal celebrete besday jer ar gamaknye..kui2..nie sumer cite2 yg terperap dlm draf neh..adeh! biler ada masa terluang nie..baru ar ada hati nak qada blk n3 yg tertangguh nie sumer.. bukan apa,sekadar kenangan tuk saya di masa hadapan nnt.. ;)
 
Kita mulakan ngan besday najwa..sepupu saya..dia manja ngan mak saya neh..kalu dia malas gie sekolah,gigih mak telefon pujuk,sambil nangis2 (mak saya ratu air mata) suh jgk najwa nie gie sekolah..cair kjap hati bdk nie..minggu depannya..wat perangai balik..keh3..
 
Kebetulan abg najwa..qayyum bersunat..kami nak jgk jengah anak teruna itu..langsung kitowg beli kek besday dan celebrete sesama..alhamduillah..qistina najwa sudah 7 thn kini,walau fizikal dia cam bdk sek darjah 3! yeah..keturunan terisah mmg sihat2 sumernye.. ;) be gud girl tau..x mau nangis2 dah pegi skool.. 

 
Cerita ke dua plak adalah sambutan besday Damia Aliya yg ke 4 tahun..budak kuat majuk yg mak saya jaga dr sebesar tapak tangan kini sebesar itu jgk..x besar mana pon..hi3..besday aliya nie,mok su dia yg gigih sediakan sumernya..prepare dr awal smp ar basuh pinggan..saya cuma dtg bawak kek ngan puding trifle jer..ops! lupa plak..saya ada wat gak guddy beg tuk adik2..tapi lupa ar nak snap pic dia..adeh! x mampu nak berlagak di situ..eceh!
 
 
Kwn2 aliya nie mmg ramai..tersasar jangkaan saya..mujur guddie beg yg saya wat 30 beg tue,ngam2 jer cukupnye..aliya bagi kt kwn2 dia jer..kwn2 abg dia..sila ar nengok jer ek..sbb kowg pon dah besor2 kan..saya belikan jgk satu kek kecik tuk awish..ms besday dia,kita sambut ramadhan..x sempat nak celebrete..nie kira sambutan berganda ar jgk kan..dan saya x sangka..saya rasa org lain juga x sangka..inilah sambutan terakhir besday aliya bersama abah mereka..genap sebulan dr majlis ini,abah mereka telah pergi menghadap penciptaNya..alfatehah..
 


09 January, 2013

Hepi Besday Pak Tam! 31 thn sudah..



Selamat Hari Lahir buat insan ini..
Saya doakan moga insan ini dimurahkan rezeki..
Saya doakan moga insan ini diberkati usianya..
Saya doakan moga insan ini dirahmati setiap langkahnya..
Saya doakan moga insan ini dimakbulkan setiap doanya..
Amen..amen..
 
Sayang abang! Selamat Hari Lahir En Mohd Faizul bin Mhd Pauzi..

08 January, 2013

Besday Adam

Besday anak buah en somi nie sehari pas saya gie konsert ngan ibu besday boy..selamba kan biras saya nie..kami blk lewat dr konsert,esok ptgnye..wat majlis besday anak dia..wat kt AnW Shah Alam sumernye dh prepare,dtg bwk badan sajok..(duit pon peluh2 jgk nak kuar kan)..keh3.. 
 
Majlis berlangsung ngan best sekali..yg hadir cuma adik beradik dan rakan rapat..tmpt limited,jemputan pon haruslah dilimitkan jgk kan.. ;) bebdk sumer enjoy main game..hadiah pon banyak..mak bapak hepi makan..bebdk hepi layan bear..) saya smpt jgk wat puding trifle..seronok tgk desert yg kita usaha google resepi then tawakal jer wat,licin smp x cukup..keh3..iallah..ada masa dan ruang,saya wat lagi..
 
Bear gemuk..amar bam bam..chic long comel..eh! ker terbalik..tetiba..

Wonder Girl in Malaysia

Biler tgk tarikh kat tiket tue,kowg pon sedia maklum ar kan..cerita ini adalah cerita basi..hua3..serius dah lama x update blog..saya membz tah hape2..x tau ar kat mana x de masa sampai x sempat nak update blog..nak update guna note,guna aplikasi blog it!, saya rasa cm x puas plak..keh3..Biras saya,chic zu yg ajak gie konsert wonder girl neh..dia kan AM,dpt ar tiket VVIP kooo..row ke 3 dr pentas..terang2 nmpk wonder girl nie performe..
Konsert berlangsung 2 jam..padat dan best! dorg tukar2 baju pon kejap jer..siap pakai baju kurung polka dot then menari lincah..kelas ko minah korea! komunikasi dorg kureng ckit sbb hanya sowg jer yg fasih berbahasa enggeris..yg lelaian takat angguk2..then cakap thank u dan luv u alll..orait ar tue,yg penting dorg frendly ngan peminat dorg kan..
Rata2 yg hadir konsert nie,ramai student..nengokkan dorg dtg by group..bleh layan nyanyi sesama tanpa gagal dlm hafal lirik! kagum kjap..saya nie dok termanggu2 ar layan lagu dorg neh..ada yg biasa dgr kt radio then ada jgk yg x paham apa pon! ha3..at last,sebelum penutup majlis,dorg nyanyi lagu yg penah jd fenomena dl..Nobody..masa nie,br kami beria melaung sama nyanyi..hua3..

Pape pon..thnax kakak biras sbb sudi bwk saya gie konsert nie..seronok dpt kenal ngan rakan2 seopiz anda yg giler2 jgk orangnye..next concert? KPop group eh? jgn lupa ajak tau..eh!