rakan2 saya

27 June, 2012

26 June, 2012

perosak rumah..

Jerat pertama..Puas pikir nape abis sebaldi baju en somi yg blum smpt nak disidai dah berlubang2.. rupanya, cik siti nie terperangkap dlm longgokan baju tue..abis digigit sumer baju tue..satu baldi besar t-shirt okeh! naya nak beli baju baru banyak2..
Jerat ke dua..biskut wat umpan..ngan cicak pon terjerat jgk..hi3..
Abis putus joy stick PS2 en somi dikejekannya..
Sblm tambah mengganas..cr segala lubang kt umah nie..tutup sendat2 ngan suratkabar then solotep byk2..malam2 tue dgr gak dorg wat acara balapan dr siling ke siling umah jiran..nak msk umah kami, sumer jalan dh kena sekat..kalu berani..cuba ar ko masuk umah aku lagi..

14 June, 2012

Mee Ketam with bff

Saya kerap dating ngan sue skrg nie..nie sumernye kerana kami bertiga termsk ira gatal nak apply MIA..kami sekadar mencuba..mana tau murah rezeki,bleh demand gaji lelebih ckit..hua3..dating kali nie kat restoran mee ketam..laokasi kt sek 7 sebelah ngan unisel tue..kedai kecik sajok..oleh itu,tmpt sgt terhad..hu3..pelanggan dia punye ar ramai..x feel nak makan lelama sbb kcian kt rakan lain yg terpaksa tggu tmpt..sue ngan en somi amik mee ketam..sedap! itulah kata en somi sambil menghirup kuah mee ketam tue..masa nie,ketam yg besar dh abis,so dpt ketam kecik jer ar mcm pn sue nie.. ;)
Saya ngan zali hubby sue amik mee udang galah..besar galah pjg udang dia nie..hua3..sedap! isi dh dibelah,so mudah tuk kaki malas cam saya nie..cuma kepakkn then mkn isi udang trus..kuah dia mmg layan..saya abiskan sampai licin ko..hi3..
 credit to: meeketam.blogspot.com
Nie gambo signboard kedainya..alamat pon ada kt ctue,kowg bleh ar cari ek..
credit to: meeketam.blogspot.com
x pon..saya tempekkan sekali map ke lokasi..utk keterangan lanjut,kowg gie jer kt web site nie..

12 June, 2012

Tersadai di tepi lebuh raya

Di hari kejadian..saya smp2 jer..adik saya tengah termenung sambil nengok kete yg berdesup desap meluncur di atas jalan raya..masa kejadian lebih kurang pkul 6.30 ptg..high way nkve menghala ke kuala lumpur..tayar depan moto adik saya  kak siah pancit..dia pinjam moto kak siah sbb kete rosak..ada jer yg rosak kete tue..oleh itu,adik saya mtk bantuan kewangan sbb pagi td ms gie keje,dia kena pau rm30 dah sbb tayar blkang pancit..balik keje,tayar depan ar plak.. 

 Sepanjang highway nie x perlu risau kalu tayar pancit ke hapa..mmg byk nombor tepon runner yg wat keje2 baiki motor nie sepanjang jalan..kowg cuma perlu ada tepon,credit yg mencukupi utk wat call ngan stand by duit dlm rm30 tuk tukar tiub tayar sahaja..mmg berkali ganda kos dia dr biasa..tp what to do..kalu nak syg duit,ko tolak ar motor tue smp umah!
Mcm abg runner yg bantu kami ptg tue,dia wat keje2 nie secara full time..waktu keje dia dr pepagi buta org nak gie keje sampai ar ke tgh malam,time org yg gie keje tadi dah selamat tido..Biler saya tanya brapa org insan yg dia bantu setiap hari,ngan senyum yg terukir diwajahnye.."bleh ar abg skolahkan anak2..bagi makan anak bini..alhamduillah"

Hati kakak mana ar x luluh tgk adik sndr dalam kesusahan..saya x smp hati tgglkn adik saya gtue jer..saya follow dia smp umah mak..pas tue paksa dia anta akak dia nie balik port klang sbb saya nak kasi dia guna kete saya tuk dia berulang gie keje..kebetulan saya tgh wat odit kt klang..mudah saya tmpg en somi jer gie wat odit..

Rasa ralat dihati sbb saya bagi kete lama saya tuk adik saya gunakan..pas tue suh dia smbg bayo bulan2 kete tue..walau x byk sgt,tp bulan2 dia kena top up tuk baiki kete tue..tiap bulan,ada jer hal kete tue..kecian ko dik..maafkan akak sbb x bleh bagi yg terbaek buat ko..

nota buku lali:
saya tgh bantu adik beli kete lain..kete dia sndr..kete lama nie nak jual byk hutang lg..x pe,kita baiki pelan2 then bg kt abah guna wat gie surau ngan mengeteh kt kedai depan ngan mak.. ;)

11 June, 2012

check up lg..

Khamis lps saya ada temujanji ngan pakar gyne kat HTAR..gambo nie en somi snap curik2..oleh itu abaikan keadaan saya yg separa ngandung tue..ms nie saya cuak sgt okeh..tekanan darah saya adalah sgt tinggi! saya x pasti nape ar saya sgt takut masa nie..berkali2 staffnurse suh saya rehat kjap..kuar masuk x jgk turun2 tekanan darah saya..at last,dorg bgtau jer ngan doc..x larat nak suh saya tguu2 dah..
Segalanya berjalan lancar..private part saya diseluk tuk pastikan ada bengkak ker x? sakit? x yah cite tentang kesakitan itu..pas wat pemeriksaan secara manual tue,dorg wat ultrasound plak..rasa cm dirobek2 pon ada ms nie..dorg nak pastikan cycst saya tue betul2 dah kecut/ x ada..pakar gyne tue beri penerangan ringkas tentang perkembangan sakit saya nie..dlm menahan kesakitan,saya iya kan ajer apa yg dr tue ckp..sbnrnye saya blur ms tue..hu3..

Biler peg perubatan bg penerangan yg detail pd en somi,br ar saya semangat nak tanye mcm2 ngan dr aida nie..dia terangkan pd kami ngan penuh kesabaran..ye ar,saya tanye soklan mcm kali pertama jmp ngan dr kan tentang sakit saya nie..cm org x abis study gamaknye..

Cycst saya tue dah kecut/mgkn x kelihatan lg dah dlm rahim saya..oleh itu,saya x perlu wat pembedahan..cuma dorg akan wat rawatan susulan setiap 3 bln pas nie sbb saya masih mengalami sakit yg amat sgt setiap kali dtg bulan..tanda2 yg sgt dekat ngan simpton endrometriosis nie..pas sakit saya hilang,saya akan wat rawatan penyuburan plak pas nie..apa2 pon kita tggu lg 3 bulan..moga semuanya berjalan lancar..amen..
Ubat tahan sakit yg saya perlu ambil tuk 3 bulan nie..jadual period saya tuk doktor monitor hormon saya..dan juga MC yg ke 3 utk minggu ini.. ;)
jumpa lagi pada 06.09.2012

Awish - Klinik Gigi

Saya pon dah lupa camner awish bleh terjebak ikot saya gie keje luar arie tue..mujur sehari jer kan..kalu berhari2,naya jgk ar nak sorok awish nie..pagi tue saya bersarapan dulu ngan org2 pejabat auditi..en somi msk keje pkul 10pg so,awish pon tmpg bgn lewat jgk ar..anta en somi gie keje,layan breakfast dl kt kantin dia then cpt2 gie klinik gigi tuk wat keje odit..

Sampai jer kt klinik,org yg saya nak jumpa bleh plak cuti! adeh,tau ar kan cuti sekolah..sumer pakat2 amik cuti..hu3..tepon org sana sini..dorg janjikan ada pegawai lain yg akan take over..tunggu punya tunggu..kelibatnya x jgk muncul2..api kemarahan plak yg membara dlm hati neh..geram seh!
Jururawat pergigian yg jaga kaunter tue pon takut2 jer tgk muka saya yg dah start menyinga..dia nmpk awish yg leka main game kt tepon..dtg kt saya then beramah mesra plak..ikotkan hati nie,malas nak layan..tp biler dia dtg cara baik..x kan saya nak lempang dia laju2 plak kan..dia cadangkan saya bagi awish wat pemeriksaan gigi..sementara tggu pegawai yg x smp2 tue..okeh! trus sejuk hati saya..

Niat saya mmg nak wat cm tue gak..cuma saya nak wat kt klinik utama yg saya tgh odit tue ar..klinik yg saya pegi nie klinik cawangan dia..mujur saya ada gambo mykid awish..bayar rm1 then trus ikot awish wat pemeriksaan gigi..
Mamat nie muka kental tapi hati berkebun tamannye..penakut! asal nmpk JP hulur besi tajam ke mulut dia,trus pakat ketap mulut..mata berair nak nangis..nafas sekat2 dah cam org nak sembeleh dia..hua3..biler saya ugut nak kuar dr ctue,br dia bukak mulut dia..suh JP cpt2 check gigi dia..hi3..
Alhamduillah sumernye ok..ada 2 batang gigi susu yg nak cabut tp akar dia masih kuat..kena slalu goyangkan gigi supaya senang nak cabut nanti..JP x berani nak cabut skrg sbb kena bius dl kan..br bleh cabut gigi tue..tapi mengenangkan awish nie tgk besi tajam pon dh melalak,nie kan plak nak cabot gigi! oleh itu,biar gigi tue cabut sndr.. ;)
Poyo makan sup sajok..sedangkan ko dah melantak sepinggan nasi goreng..mcm2 ar si awish nie..

10 June, 2012

Claypot Asam Pedas Andak



Semalam saya dh cite pasal nasi telur berlada kan..arie nie saya nak share pengalaman dtg kali ke2 ke sini ngan en somi..saya kan minah kecoh..sumer saya nak cite ngan en somi..saja kasi gempak mau bakar2 en somi yg sgt jarang nak jelajah cari tmpt makan baru nie..balik2 makan nasi kari kat langkapuri tue sajok! la3..
Okeh..kat cnie ada wifi free..nak yg laju? pakai P1 sndr kt umah..la3..saya pegi malam..sejuk ar ckit kan suasananya..ms gie keje luar arie tue,ms makan tgh hari..hazab nak abiskan makan sbb panas ms tue..padan plak atap zink,mmg bersauna ar saya masa tue kan..

Bagi saya tmpt dia unik jgk ar..guna laman rumah kg wat gerai makan..rasa cm gie makan kndr kawen kt kg pon ada..rumah kayu lama ngan laman depan yg luas..ms tggu makanan nie,leka ar dok berborak ngan en somi psl kenangan ms kecik2 blk kg dl..en somi merasa ar tgk umah nenek dia berdinding dan beratapkan daun rumbia..sejuk jer umah ms tue..umah nenek saya? umah kayu zaman dulu2 tue jgk ar..x merasa berdaun2 rumbia nie..nenek saya kaya ckit dr nenek en somi..hua3..

Saya order nasi goreng telor berlada melatop ( ada ayam/daging/seafood) then en somi plak order nasi goreng telor berlada ayam..sila perhatikan bersungguh2 akan kegunungan nasi goreng itu..sumpah nak muntah kalu dpt abiskan sumernye..dorg tanam padi sndr ker? giler byk nasi yg dorg bagi kt kami..lauk pon byk giler..dah mcm mkn nasi arab plak gayanya..satu pinggan bleh makan dua org..
Apa sengih2? makan sepinggan pon x abis..ang kata ang terar!! ha3..

09 June, 2012

keje luar - makan lebih

Rutin keje saya kena kuar wat odit..kalu ddk kt opiz jer..bahasa mudahnya saya x de keje ar..hi3..dan slalunya kerja luar saya akan dipenuhi dgn acara makan..saya suka ngorat abg driver suh bwk saya gie jelajah ke gerai2 makan yg sedap kt daerah saya keje luar tue..sambil makan..sambil borak2 kosong2 then korek2 ckit isu odit..senang keje saya x yah sesusah nak korek fail2 berlambak tue sumer..okeh! jangan tiru cara mudah saya nak siapkan keje..ha3.. 

Kali ini keje luar saya sgttttt ar DEKAT ngan umah..wat pengauditan di sekitar klang sajok..walau saya tinggal berdekatan, saya x penah pon jejak tempat2 makan nie sumer..

  • Mee Kari Ayam Goreng tepi sungai..lokasinye mmg betul2 tepi sungai klang tue..x salah saya berhadapan ngan jabatan kejuruteraan majlis perbandaran klang..mee kari dia mmg umphh! sedap serasi ngan kuah karinya..x pedas sgt tetapi mmg best biler makan ngan ayam goreng yg garing..khamis lepas saya ajak en somi ke sini waktu lunch,tapi sygnya dh licin..mee kari nie dorg hidang tuk makan pagi sajok.. ;)
  • Tauhu goreng sumbat..yer ker nama kueh nie? gtue ar yg dorg bgtau saya..tauhu yg disumbat dgn isi ayam yg digaul bersama sayur campur then goreng sajok..ceh! cara buat nmpk senang tp belum tentu sedap cam saya makan nie..ha3..sowi saya x tau dorg beli kat mana kueh nie..la3..

 
  • Nasi Telur Berlada..gerai nie kat kg kuantan klang..telur goreng cincang yg digaul bersama ayam/daging/seafood ngan cili giling..rasa mmg terangkat ar! saya pon pertama kali cuba resepi nie..mmg layan ar!
  • 

08 June, 2012

Kita ikhtiar bersama-sama

Sejak 2 bulan yg lalu,en somi perlu berulang alik ke Sime Darby Medical Centre (SJMC) tuk jalani rawatan susulan ngan Pakar Dermatology..en somi saya dah lama menginap penyakit infection keliod nie..clik kt link tue..bleh ar kowg tgk sndr camner sakit nie..

Dr zaman kami blajar lg,dah merata tempat kami berubat tapi x nmpk perubahan yg positif..kali nie opiz en somi support rawatan kt cnie..selang 2 minggu sekali..appointment slalunya pkul 2 ptg dan ber lunch ar kami kt subway sdmc tue..takat nie,itu jer ar makan yg murah kt ctue.. ;)
Pakar Dermatology yg kami rujuk itu adalah Dr Koh Chuan Keng..baik dr nie..beri penerangan yg jelas tentang penyakit yg en somi hadapi..risiko yg perlu kami hadapi jika kami berhasrat nak wat pembedahan..setakat nie,en somi diberi antibiotik,ubat sapu dan sejenis cecair tuk sapu pada luka en somi..dan en somi perlu wat rawatan susulan setiap 2 minggu tuk dr koh tgk perkembangan en somi.

alhamduillah..nie adalah kali ke 3 kami ke sini..setakat nie,saya x penah miz lg temankan en somi..saya nak dgr sndr tentang perkembangan en somi dan saya berharap agar suatu hari nanti suami saya akan sembuh sedia kala..iallah..
Hasil borongan ubat kami setiap kali ke sini..stok tuk 2 minggu    ;)

kesayangan hamba

 Damar Iman Syah
chic long..no camera plz!
 Arissa Putri Qaisara
kejap jer dh besa si kenit nie.. ;)
Muhammad Farish Syahmi
anak buah mak long dh bleh jalan! keep it up syg..

06 June, 2012

Indahnya Kampungku

Mak saya org negeri sembilan..kalu takat gulai masak lemak cili api tue,hujung lidah nie saya dh tau sedap ker x..hua3..giler belagak! bukan apa,tue ar lauk yg sering mak saya masak..x jemu2 weh.. rileks jer mak dok ulang tayang gulai nie arie2..ohh skrg saya windu nak makan masakan mak lg.. ;)

Setiap kali blk kg..saya pasti x miz kan diri layan cendol + rojak pilah! kalu dl wat operasi ini bersama adik2 dan sekarang en somi jadi mangsa! Sedap jgk cendol kt cnie..slalu tue,saya selamba abiskan 2 mangkuk..hu3..
Saya sbnrnye buhsan yg amat ddk kt umah jer..coverage tepon x de..line tb plak hampeh..kalu adik2 saya x blk sekali,sunyi sepi jer ar umah mak ngah tue..Sbb tue ar saya suka jalan2 kat pekan pilah nie..walau x de apa pon yg best sgt..saya just jalan jer kt cnie tgk bangunan lama..Lain plak ngan en somi..dia sgt suka ddk kt umah..layan mak ngah borak2 cite pasal adat pepatih..yg paling dia suka adalah lepak kt beranda umah sambil layan angin kipas yg berderu2 itu..sejuk nyaman katanya..sedap tido!  
Kowg makan tapai x? x kira tapai pape pon..saya x berani nak makan walau secubit..mak saya kan ada lelah..pernah nengok mak lelah sesgt pas makan tapai pulut..trus cam fobia nak merasa tapai gak..sbb saya pon ada lelah jgk cam mak.. ;)
Lily yg rajin melayan mak n abah berborak..sronok dtg kndr kawen abg lily nie..cer tgk lauk pauk yg dorg hidangkan kt kami..giler banyak! nie ar rezeki org dtg kndr lewat ngan pesanan "simpankan lauk tuk kami" hi3..
Pertama kali saya jejakkan kaki kt umah acik talib nie..blk kg kali nie saya layan jer permintaan mak nak berjalan2 jmp sedara mara..sblm tue kami dh smp umah adik mak kt pertang..smpt ar jgk lepak semalaman..acik talib cite pengalaman dia ke labuan..wah! tetiba gatal tangan nak cr tiket gie sana sbb abg sepupu saya kini di labuan! yeah!!
Bermanjaan ngan abg sepupu..kenkonon teringin sgt nak minum air kelapa pandan..bajet ko tgh ngandung lah yer yana oii..setandan okeh abg saya kopekan buahnye..amik ko! kembung pewut saya minum air kelapa pandan..hi3..
bestnye balik kampung - bab makan jer ar yg best! la3..

04 June, 2012

Musim MC bermula

Setiap kali saya dtg bulan..sure saya sakit pewut guling2 punye..Berusaha keras ar en somi tmnkn wife dia yg ngengada terlebih kalu sakit nie..

Arie nie saya cuti sakit..vontot nie pn terasa kebas lg pas injet td..hu3..
Harap2 saya kembali chat esok sbb byk keje opiz tertangguh nie..
Doakn saya cpt sembuh yer..