rakan2 saya

28 February, 2009

malam pertama di AAN



malam nie sesi team building..masa nie ar kita nak bentuk kumpulan..nmpk sumer dtg dr background yang berlainan..tapi yg aku perhatikan,ramai dr utara..dimana2 jer dgr org dok ckp ngan loghat utara..kira menarik jgk neh..aku suka bljar ckp utara..bahasa yg unik tuk belajar..bdk bilik aku ms kat itm dl pon bdk utara gak..ada dier sorg cam dah ada 10 org..bayangkanlah camne dia bercakap..



suasana agak meriah..baru nak berkenalan..so sume wat ramah,ringankan mulut nak bercakap..nak wat sombong kat cni x dapat ar beb..ko nak ddk sebln,lagi mau sombong..mau kena pulau nnt..

aku dapat ramai kwn2 baru..yg penting aku kenal ngan bdk2 group aku dl ar.. mutiara dinamik nama group aku..aku x kenal sgt ngan dorg lagi..nnt aku cite pasal dorg k..
chow..

aku terpaksa!!



pas kemas bilik sume,baru aku teringat nak gosok baju yang bertimbun2..ada 15 pasang sumenye..nape rajin tahap cipan? ptg nie aku kena pg kursus..aku nak jimat ms yg sedia sendat kat sana nnt,x mau terkial2 nak gosok baju..dalam kul 2.30ptg gitu,aku nagn en tam pon gerak ar blk sg buloh amik ma n abah..dorg pon nak anta aku gak..bleh ar nak kenal tmpt org..



ku sangka sekete je,tapi kena bwk rombongan che kiah jgk..sume adik2 nak ikut,so kami terpaksa ar bwk 2 kete ke sana..uik cam nak anta aku g over the sea je..bkn jauh sgt pon,kat nilai N9 je..pas sesi bersiap dan sesi ma utk membebel,kul 3.45ptg kami sume baru terhegeh2 nak gerak dr sg buloh..last check in kul 5.00ptg,sempat ke nie?..



setelah sesat2 sume cz jalan dah wat lain,signboard ke akademi pon smp sekerat jalan je,(x perasan sign seterusnya cz kecik cam sign jemputan kawen tu) kami pon sampai ar kat akademi..pas check in sume,aku pon mengerahkan tentera kenit sume angkat brg2..



bilik? besa giler! sesuai tuk aku yg besa neh..seorg seblk je include toilet..sume lengkap,ada aircond,tv,mini bar,iron + board,meja studi n mcm2 ar lagik..alah yg besa kita tgk kat hotel 2..aku bleh gradekan blk nie similar 2 hotel 4 star..tapi best camne pon blk dia,katil aku jgk yg da best..hahahaha..famili aku berangkat sume dalam kul 6.30ptg..ikut program,kul 8.00mlm ada sesi team building..apa yg dorg nak wat ek? nanti aku cite k..


bilik nie aku bersarang nnt selama sebulan!

Chow!!

tukar roommate lagik...

pepagi lagik aku dah bangon..x sabar pg kursus? oh tidak..aku tgglkan bilik dalam keadaan tongkak semlm..
aku kemas blk tu b4 gie course sebln..lagik pon aku akan menerima org baru msk blk aku..so,kena ar kemas apa2 yg patut..
bagi hint yg baik pd org baru supaya aku x tukar2 lagi dah roonmate dah..
aku baru 2 thn dok kat umah nie..tapi dah tukar 3 org roommate!

adakah aku nie x diminati? x selesakah mereka tido seblk nagn aku? x gemarkah mereka ngan gaya hidup aku yg suka memerap dal bilik sambil tido? ohh sesungguhnye aku x mengerti..


LINA



Memula msk umah nie,awal thn 2007 aku mmg dah set nak seblk sorg..tapi disebabkan kekangan bilik n sewa umah yg agak 'berpatutan', RM650.00 utk umah flat 3 blk kos rendah! kami pon dok ar sebilik..
aku senang sekali idup ngan lina,dia pembersih n pengemas.. aku pon lelama contohi kekemasan dia..yg baik elok ar kita ikut kan..
lina nie sesungguhnya amat penyayang orgnya..tiap ptg b4 aku pg kelas,lina akan pastikan aku mkn dl..dia akan kemaskan meja studi aku kalu aku x smpt kemas..(x penah kemas sndr pon)..
yg aku terasa sgt kebaikan lina neh,dia x penah campur urusan aku or busybody mana aku nak pg n apa aku nak wat..tapi,dia x kan tido selagi aku x smp umah..dia x tepon or sms aku,cz takut aku rasa x selesa..cian kat lina,bile aku prsan cara dia cam tu,sejak tu aku akan sms dia kalu aku blk lmbt or blk kg after kelas..
(blk kg? bleh istilah dr shah alam ke sg buloh sbg blk kg?)

bila tgk masa aku terisi ngan pg keje pg n mlm pg kelas,lina pon akhirnya mencontohi aku..smbg degree plk uitm..kira aku ni pon ada ar jgk part tuk di contohi..kebetulan bdk blk seblh,uya br konvo dr degree dia..dpt keje plak jauh dr umah kitorg,so uya mengundurkan diri dr umah kami..zaira,seblk uya x mampu nak byr sesorg sewa blk tu..

oleh itu,lina pon merelakan dirinya utk memikul tanggungjawab zaira..dia perlukan ruang tuk study n privacy sejak jadi student..
kiranya,aku ditinggalkan oleh lina dan di isi tempat itu oleh...

zaira


kenangan bdk umah aku..
dr kanan; zaira,aku,lina
bkang; wan,uya

minah nie asal dr tanjung malim..aku penah pg umah dia ms ayah dia meninggal..cian tgk dia,br 22 thn tapi dah pegang t/jwb besa tuk sara keluarga..walau kecik bdnya,dia cekal..dl dia keja kat 7eleven..naik moto pg keje kt sec 19..keje ikut shif..kadang mlm,ptg,pagi or tgh mlm..idup x serupa org dah..br smp umah,dh dpt cal suh ganti staff cuti..dia x byk songeh,asal bleh dpt duit nak anta kt kg..

pas jmp syam,zaira byk berubah..idup dia lbh teratur..ada ar masa tuk bersosial..syam ar jgk tlg zaira dpt keje kt bank kepala rimau tu..gaji lbh dr tmpt lam,so bleh tlg mak dia lbh gak..alhamduillah..

jodoh aku nagn zaira x panajng..bln 3 nie dia nak kawen dah..aku sedih x dpt tgk adik aku ms hari bahagianya..sbb aku kt akademi ms tu..apapon,aku doakan moga dia bahagia,x lupa janjinya ngan aku nak bantu mak n adik2 dia yg kecik2 lagi walau dah kawen..aku tau dia anak yg baik..org yg baik,jodohnya allah janjikan yg baik jgk..doa aku,moga syam jadi sinar dlm famili zaira..amen..

tu ar serba sedikit ex2 roommate aku..nyata,dorg kuar dr blk aku bkn sebab aku,tp ada sbb lain..sesungguhnya aku adalah roommate yg baik..kan korg kan..kan korg..hahahaha...
penganti zaira? orgnya aku gelarkan sue..aku x de pengalaman ngan dia lg cz dia msk nnt 1hb,so x smpt nk jmp dia lagi..
tuk bulan pertama ini,sue akan tido sesorg dl kat bilik yg aku dah kemaskan!
wah! sure lina n zaira bangga tgk aku kemaskan bilik!!!
hahahahaha...
chow!

25 February, 2009

tupai2


setelah menempuh segala halangan dan rintangan..perjalanan yg hanyaambil masa 20min tapi aku diuji,perjalanan ke tmpt dituju amik masa 1 1/2 jam! hah! amik ko..


aku pun excited masuk ke dalam restoran tupai2..mmg menarik deco restoran nie..aku suka sangat!! nie 1st time aku dtg tmpt nie..sbb tua r ms ejal n meeza ajak dtg cni,aku ingat dorg nak mkn pizza hut! ye ar lagu delivery pizza dulu kan blkang dier 2525..cube nyanyi dlm bahasa awish(pelat)..kan bunyi dia similar tupai2..


dinner kami mlm nie steamboat..memcm pilihan untuk dimakan..x tau nak kaut apa..aku ngan en tam x biasa mkn benda2 selain nasik..org melayu kan..hahaha...apapon,kitorg hepi mlm tue..byk ar kenangan aku kat sek dulu2 telah dibongkarkan oleh ejal n meeza pd en tam..x de apa pon yg menarik..sbb tu ar couple nie tambah2 cite..hahaha


satu yg menarik tentang couple nie,10 tahun! ejal simpan perasaan dia kat meeza..kitorg dl satu kelas ms tgkt 3..ye tuan/puan sume..3 cerdas..sek men xxsg buloh..aku mmg dah lama tau ejal neh minat kat meeza tapi mamat nie pemalu sgt..mgkn meeza nie glamor kat sek dl,n ramai plak dak laki minat habis kat dia..x sangka aku,setelah 10 tahun berlalu,ejal yg dah tinggi beberapa cm n seiring ngan ketinggiannya,dia berani nak luah perasaan terpendamnya pd meeza..dorg br je tunang raya cina arie tu,n insyaallah kawen bln nov nnt..


kenangan dinner ngan dorg mmg best,tmpt best,suasana pon best..makanan tip top! n siap bleh tambah2 ais krim lagik! iallah aku akan dtg lagi tupai2 neh..ngan sapa n bile,biar DIA yg tentukan..

so,tuk dinner mlm nie di tupai2 yg dibiayai oleh along adalah RM129.00.. (ejal n en tam pn tmbh ckit..adalah dlm 10% tiap sorg) tq sume yg menjayakan mkn mlm yg 'indah' kosnya ini..

moral of the story..
  1. jgn minta apa2 bantuan dr org lain pd hari gaji pertama anda..
  2. jgn tapau kelas @ majlis ilmu..
  3. jgn sesekali biarkan org yg dibelanja pilih tmpt..

HAHAHAHA..padan muka along!

aku insaf...

ptg td aku tapau kelas..kul 2 aku dah siap2,ada dinner ngan ejal n meeza kat tupai2 yg aku dah survey t/hari tadi..nilai tunjuk arah adalah RM60.00 ye tuan/puan..kat kl nie,nak mtk tlg kena berupah..udah tu nak buang air kecik pon kena byr 20sen..(harap pihak2 yg terbabit tidak berkecil hati) hahaha..

kita slalu di ingatkan ngan balasan dr allah atas setiap perbuatan yg kita wat..sama ada perbuatan yg baik apatah lagi yang jahat..cara balasan plak adalah dalam bentuk cash(didunia) atau kredit (diakhirat)..ex dak acct mmg suka debit kredit neh..

dipendekkan cite,disebabkn aku sengaja tapau kelas,(perbuatan jahat neh..jgn follow),aku dapat balasan cash dr allah..mualnya kau janji ngan meeza smp kul 9.30mlm cam tua ar cz kelas far besa abis kul 9.00mlm..walau aku nagan en tam kuar dr shah alam kul 8.00mlm,kami ttp smp di tupai2,kl kul 9.30mlm!

masih menepati janji,tapi tetiba plak mlm tu ada excident kat federal..tetiba plak jem memanjang luar waktunye..tetiba plak mlm tu hujan setempat kat pj..tetiba plak mlm tu aku tersesat,salah msk smpg..sedangkan aku dah survey bebetul jalan tu t/hari tadi!

tgk ye tuan/puan,didunia pon allah dah balas perbuatan kita..x perlu tggu lelama..kejap je allah dah tunjuk keagungannya..aku sunnguh insaf atas perbuatanku..dah kena baru nak insaf..x de maknernye beb!

lunch dkt istana negara?

meeza: ina,jadi er mlm nie?
aku: ok jadik..jmp kat sana nnt..dalam kul 9 lbh2 aku smp..

aku dah t'janji ngan ejal tunang si meeza nie nak belanja makan cz tlg aku sipakan assg..tq bebyk ek ejal..tapi prob besarnye skrg,aku x tau kat mane tmpt tuh..aku pon rajin ar molut tanye ngan shawal,abg kat opiz aku ne..

shawal: aku bleh tunjukkan,alang2 tu,ko belanja ar kami lunch arie nie..ko dah dpt gaji baru kan..
crel: ok gak tu kak..saya mmg dah niat nak belanja dorg lunch..kita tong2 ber2 nak x?
along:huh! x ikhlas! ye ar..aku ngan crel belanja korg lunch arie nie..kat mane nk mkn neh?
shawal: kita mkn kat ikan bakar istana negara..sejln ngan tmpt ko nk pg tuh..ok x?
along: ikan bakar istana? bleh ke kita msk istana?
shawal: ngok ar ko nie..mane bleh msk istana,gerai ikan bakar nie kat b'kang istana ar..
along: ohh..x kisah ar..jom pegik skrg..bos cari kang..mampus! aku x mau b'lanja dia..hahaha

itu ar alkisahnye aku t/hari td..bkn belanja shawal je..ngan kak ros,kak ita n azean sekali..kami pon ber6 je satu unit neh..as dak baru ngan crel,x ok gak kami belanja dak opiz ngan 1st gaji kat tmpt neh..ms aku kat court dl,aku blanja nasi lemak..2 je yg mampu..aku tong2 lagik nagan temah n mas..nak suap 50 org,x kan nak mkn ikan bakar gak kot..baik aku wat kndr kawen je..hahaha..btw,pg lunch sesama dorg,aku enjoy gak..meriah giler ms mkn..smp mkn sambil ngumpat org yg kami tgglkan kat opiz..saper? lu pikir ar sendiri! hahahaha..

tapi satu yg aku x tahan,bahang panasnye..sambil layan ikan bakar yg superb! tangan aku pon laju je kesat peluh menitik..atap zink siot! pasang kipas besa pon x terasa apa..yg mane ar org bleh layan makan kat cni..mgkn penangan ikan bakar dia kot..
papepon charge yg dikenakan utk 6 nasi putih n sayur,4 ikan pari bakar,2 ikan keli bakar,nescafe tarik,barli,kelapa,laici,tembikai laici n limau ais adalah RM60.00 !
ada beran? gie ar makan kat sana..mmg best ikan bakar dia..
chow! mlm nie dinner ngan meeza n ejal plak..

21 February, 2009

akak nie x boleh lawa ckit ke???


Nur Aina Athirah..

akak nie x boleh lawa ckit ke? nie ar patah ayat yang slalu kuar dr mulut adik aku,aina kalu kitorg nak kuar g memana..sian ko dik,akak ko nie x suke makeup2 berbagai..kami se famili suke panggil dia kak long @ mek lalak..sbb kecik2 dl,dia x main ar nangis sedu2 nie..apa barang,lalak ar baru power..dgr satu flat kalu dia dah melalak..btw,nama penuh dia Nur Aina Athirah..sedap kan..lapang je dada dgr nama dia..

aina nie ma jaga pas abis pantang..anak sulong kak tie n abg faizal..jiran se flat aku merangkap ustz sek agama aku n adik2 dl..masa aina nie dtg dl,aku br je msk itm..kira aina nie menyambung warisan dak pompuan supaya x pupus dalam umah tu..aina nie rapat ngan abah..mana abah pg,ada ar dia..abah baru je nak pakai baju,dia dah tercongok kat dpn pintu umah..nak ikut ar tue..kira dia nie cam jadi pengganti aku ar jadi asst abah,teman abah pg memana..


cute kan minah nie..se cute perangai dia..hahaha

aina nie suka melawa..tiap 10 min,mula ar dia cari cermin..dok belek rambut ar,x pon belek2 muka dia..kalu kuar nak pg kedai dpn umah pon,sure dia pakai proper cam nak pg midvalley..biar mek lalak tapi gaya kena maintain..reputasi sebagai awek perasan cun kena jaga..ye x?


aina with mentornye,dik li..

adik aku yg bongsu..aina pggl abe lie,cz dia nie asal k'tan..time nie dia tgh debab..ma suka pakaikan dia skrit kembang..mmg paberet dia ar tue..tmbh plak wane pink..lagi ganas dia mem'pose'kan keayuannya..


sbb kitorg slalu ejek dia debab,dia pon berusahalah utk rajuk makan..nie ar perubahan aina pas hampir 3 wik x mau mkn nasik,layan roti je memanjang..dah kurus nmpk cengkuk ar plak kan.. tp dia lagik suke..bleh melaram baju cantek2..selama nie pilihan baju terhad cz dia debab..
hahahaha


pic kat kl sentral with tudung baru yg di 'pau' dr akaknye

kini ini sume kenangan manis buat aku..aina n famili dia dah pindah balik kelantan..dorg nak mulakan hidup baru kat sana..sedih? x yah cakap ar..ma n abah smp berminggu demam ingat kat dua beranik nie..aina n aiman..tiap hari ma call aku kat opiz rindu ngan telatah dorg..ye ar..bkn sehari dua dorg berdunia ngan ma tapi bertahun..

ada masa kesempatan nnt,aku akan pastikan curi masa bwk ma jump anak2 dia neh..terubat ar ckit at least rindu kat dorg..pape pon,ma akan cal dorg selang 3 hari,tanya perkembangan dan study dorg..sayang betul mak ngan dorg..

GUD LUCK EN TAM


dewan akademi penjara kajang..tmpt en tam amik exam

walau balik lmbt smlm,pepg lagi kitorg dah grk ke kajang..kitorg x bleh lewat,en tam exam pkul 9.00 pg nie..aku as asst,kena ar ikut gak..nak wat apa ek kali neh? lama 2 nak tggu,smp ptg exam dia..mula2 tu aku balik ar gak,bukak buku n study apa yg patut..nak test maf next wik..suasana kat cni damai sgt..sunyi je..kul 10pg pun cam kul 8pg..sejuk je..rugi x amik peluang neh..hahaha
terkujat en tam tgk aku dok sedap berokestra dlm kete..nasib aku dh beli breakfast kt dia td pas dia msk exam..x payah gie jejauh,dkt je kantin dia..yang penting,karipap dia sedap!
aku tgk en tam cam tension,dia ckp soklan cam b'tambah susah..
x pe en tam,try ur best! jgn ngaku kalah..yg penting kita mencuba..
en tam tension,sesi panggil jin..
i'm alwaz be with u dear..
(fokus pd mata,aku yg 'cukup' tido')
gud luck syg!

20 February, 2009

cari jalan pon nak gadoh !



en tam kn pg exam ptd bsok kat maktab penjara kajang..jauh gak tue..exam pagi,tmpt pon x penah pg..peel en tam neh,dia akan survey jalan dl..so, bila dah tau jalan,x de ar kelam kabut nnt..
tau jalan? tapi nape tiap kali dia pg memana,aku jgk yg bawak ek? hahaha


arie dah malam,tmpt pon gelap..aku col su,dik joe n ibu tok confirmkan sume landmark supaya x sesat..tapi nak dijadikan cite..byk sgt signboard pg ke kajang..mana satu jalan nak amik neh? en tam cam dah panas..2 3 kali aku salah bagi direction..aku nie x pandai nak jadi pandu arah..aku nie masalah ckit ngan arah..x tau beza kiri ngan kanan..dr kecik lagi,nie ar prob aku..tangan tunjuk kiri,mulut cakap kanan..tambah plak aku nie kan rabun, nak sampai signboard br aku nampak nama tmpt 2..bila dah mnpk,smpg nak msk pon dah dekat sgt..nak m'belok mmg x smpt ar kan..lagi ar hangin en tam..

asyik kena marah je..aku pon amik keputusan utk merajok..wat bodo je..cian aku tgk en tam terkial2 cari jln kat pekan kajang tue..en tam nie ada prob ingat jalan..pg 10 kali pon blum tentu dia ingat tmpt tue..sbb tue ar aku slalu teman en tam kalu dia nak pg memane..

setelah hampir sejam berlegar2 di pekan kajang,kena hon,kena bim sbb lembab,salah msk jalan tambah plak gf merajuk,akhirnya en tam jmp jgk maktab penjara kajang! wah!!! tahniah en tam.. akhirnya en tam berjaya!!! senyum berlagak en tam disitu..

Nk pg ke x?




pagi tadi ms blk dr perhimpunan with KSU,aku tgk kat mesin fax ada sorat..aku pon tgk2 ar fax yg sampai tu..kalu bos msk tgk fax terbiar,mau je kena hampuk nnt kitorg sume..aku pon blek2 ar sorat fax tue sambil mkn muffin yg dorg bg ms assembly td..terkujat aku tgk tajuk surat 2..smp tersedak ar aku td..

KURSUS INDUKSI???

aku check senarai nama..
No 12. Marliana bt Mokhtar..
alamak! cam nama anak abah aku je..
btul ar..bintinye Mokhtar..nama aku!
adoi ada ar plak nama aku intake course kali nie..
mak aii smp sebln!
28hb feb - 26hb mac kt akademi..
lamanye..
camne neh..nak pg ke x?

aku tgk kelender,bln 3 aku ada;
1. dik joe (adik aku yg 2nd) nak kawen 14hb mac tue,camne neh?
2.court case aku kt alor setar plak 3hb mac (bleh tangguh lg ke? biler lg nk abis case neh..asyik tangguh jer)
3.uncle en tam kawen 21hb mac (nie bleh ar excuse cz x jadik sedara lagik) hahaha
4.presentation,assigment,test,prepare final..(final exam start 20hb april!)

aku bantai tepon org akademi nak mtk tangguh course nie dr pg smp ke ptg..smp ke sudah x dpt ckp ngan person in charge..mengelak ke dorg? kalu x nak org call,jgn ar wat statement "sebarang masalah sila hubungi Pn. Hxxxxx di talian 06-xxxxxxxx" ..
geram aku dibuatnye..tiap kali call,asyik meeting je..pak lah pon x meeting sepanjang hari tau..hangin je haku!

apa nak wat neh ek? kalu x pg,effect plak ngan keje aku nnt.. lmbt g course,lmbt ar nak confirm..
aku cal ma mtk pendapat..ma ckp pg je..mgkn x de rezeki tgk adik aku nikah..at least aku x ar malu sgt kalu org tanye nape adik jalan dl b4 kakaknye!
ma!!!! bleh plak bg statement membunuh cam tue..
dah mmg jodoh adik aku smp dl..dia ngan aku pon beza sethn je..
umor dah 25thn,elok sgt ar nak kawen..
aku doakan yg baik2 je tok adik2 aku..x kira ar adik kandung ke,adik angkat ke,adik jaga ke, sume aku sayang..
nama pon along kan...
tapi adik aku kawen sekali ni je..bkn kawen tiap2 taun cam sambot raya..

camne neh? nak pg ke x?

19 February, 2009

atak! dom aien dame..(akak jom main game)


N3 kali nie aku nak cite pasal adik2 aku..bkn adik kandung tapi anak yang ma aku jaga..kitorg sume dh x ddk ngan ma,dia bored duk sorg kt umah,so amik ar upah jaga bdk..Untuk permulaan,aku cite pasal Muhammad Darwish Akma a.k.a awish dulu..nie kira fav adik aku ar cz ma ckp,peel dia saling x tumpah cam aku kecik2 dl (tapi aku x pelat ar)..

awish nie mmg sgt rapat ngan aku..dia yg plg berani usik brg2 aku n suke2 jer nak terjah blk aku ms aku tido (nie sume pantang aku neh)..yg peliknye,aku x marah pon dia..cian kt yg lain,cam x adil plak aku..tapi sume adik2 aku syg tau..

nie masa umur darwish dalam 3 bln kot..yg sblh 2 danial,abg darwish..
ms awish lahir,aku kat itm perak lagi..ma tepon,bgtau kak da (umi awish) dh bersalin,excited giler aku..x sabar nak balik tgk dia..b4 nie,muhammad n aishah( arwah abg n kakak awish) lahir,aku x smpt nk jmp..dorg meninggal slps lahir..Al-fatihah wat dorg..
awish nie lahir x cukup bulan,so ms bwk balik umah ma,alahai cutenye..umi dia pn x brani nk pegang..ma yg jaga kak da ms pantang..so awish nie ma jaga dr baby lagi ar..Bg aku,lahirnya awish nie cam satu rahmat n sinar buat famili kami..kak da hadapi ujian plg hebat ms kandungkan awish..aku pn x tabah cam 2..


nie masa awish setahun..dah besa ckit..cute kan..
walau lahir x cukup bulan n bdn kecik,tapi x smp sethn (x salah aku 10 bln,awal sebln dr aku) dia dah bleh bejalan..satu yg lmbt dier ni,bercakap..awish nie pelat,smp skrg tue..cam ner ar msk sek nnt..awish..awish..

dalam dok pelat 2..dia suka membebel..kalu dia ckp tapi org x paham,pandai plak dia marah..lg satu kuat merajuk kalu x ikut ckp dia..ish letih nak melayan( kuat merajuk? cam peel aku jer..) hahahaha...


nie plak masa dia 2 tahun..with qayyum,zaim n aina..

ma aku mmg suka wat mkn2 celebrete besday..x kira ar anak dia ke (walau sume dah tua bangka),anak jaga ke,anak buah sekali pon dia akan wat mkn2..ma masak sedap tau..sbb tu ar aku debab,suka makan ma masak..(yer ke? Tue ke yg sbbkan aku debab..tidakkkk!)


pic nie awish dah 3 thn..sori agak seksi di situ..with danial n zaim

dorg ber3 nie mmg rapat..nie ar jgk yg menyibuk kalu aku kuar dating ngan en tam..huh kaco org nak b'romantika je..tambah plak,en tam mmg suka melayan bdk..awish nie pon sgt ar manja ngan en tam..(ish bdk nie ikut aku jgk ker manja ngan en tam?)

with uncle man,pak sedara awish..ada cam khalid jamlus x?

klon khalid jamlus nie dl rapat gak ngan aku..ms pas abis spm,b4 aku masok itm,kitorg slalu spent time 2gether..ms tue dia br dtg dr k'tan..so aku ngan ijam slalu bwk ronda2 kl..skrg? gilo ko nak rapat ngan laki org..mau msk front page metro aku nnt..
hahahaha..


with abah aku,en mokhtar..dah pandai bergaya dah ms nie..
pape ckit sure nk menyendeng ngan abah (ikut aku jgk ker?)

pic nie ms sedara aku kawen kt kajang..jauh si awish nie ikut kitorg berjalan..mmg dah merata aku bwk dia..awish byk habis masa ngan ma aku dari umi dia sndr..x reti nak balik umah..kekdg tue aku yg dukung dia bwk blk umah umi dia..nasib baik selang 4 umah dr umah ma..nampak je kenit bdk nie,tapi berat! mengah aku kalu dia mtk dukung ms naik tangga..
pape pon,aku jarang mis request dia..apa dia nak,aku layan je..dia cerdik n pandai amik hati aku,sbb tu aku syg sgt kat dia..aku x putus doa moga dia jd insan berguna dan menjadi kebanggaan 'atak' nye ini..amen..
k ar smp cnie dl..iallah pas nie aku cite pasal adik2 aku yg lain plak k..
chow...

18 February, 2009

hepi besday aliya


arie nie besday aliya..anak buah en tam..jgn x tau,nie anak adik bongsu en tam! dah 4 taun bdk nie,en tam x jgk kawen2..x de rasa nak kawen ker en tam neh? sian kat awek en tam kan..
hahaha..
malam besday tu,en tam ajak dtg umah parents dia..nak celebrate besday si kenit nie ar..aku penat sbnarnye..banyak keje ar kat opiz tadi..serabut otak aku nie..bila aliya nie merengek suh dtg gak,aku pon mengalah..kenit nie baik ngan aku,tiap kali borak ngan dia,aku teringat kat adik aku aina yg dah pindah tanah merah tu..kenit nie mulut banyak,kena kenan wan nye kot..
hahaha..
nie ar si kenit Nur Aliya Haryani..
pic with gift dr kak long..
aliya with kak long (aku x jd auntie ko lg,so pggl akak k...hahaha)
kak long doakan aliya jadi anak yang solehah buat ibu n ayah,jadi cucu yg baik buat wan n atuk,jadi anak buah yang best for pak long n mak long,papa n mummy,chik ejal n chik zu and chik ejul n future chik eina...
SELAMAT HARI LAHIR ALIYA !!

wira kerr?

WIRA AEROBACK 1.3
TAHUN: DIS 2001
NO PLAT: WJx 2xx2
TARIKH BELI:15/07/05

nie ar harta pertama aku beli pas keje 6 bulan kat Harmony Driving Academy..masa tue gaji aku kecik je tapi x sangka plak loan bank lps..mgkn masa 2 x de hutang ar kot..beli kete nie pon cam beli ikan kat pasar..tgk2,belek2 pas tu trs bayar duit booking cz ms tu ada 3 org lain minat gak kat kete 2..

aku ngan abah pon p'caya bulat2 kat tokey use car tu..aku tgk title dia,owner b4 nie,dah baya atok aku dah umur dia..aku pikir may b atok nie x larat nak bwk kete dah kot..so,aku n abah wat kesimpulan kete nie mmg dijaga ar..tapi hakikatnya,hampeh!

pas byr deposit,loan dah lepas n dah sign pon aggrement,baru aku didatangi oleh sorg hamba allah nie..dia bgtau aku,kete nie dl dimiliki oleh sorg rocker agak glem jgk ar kat m'sia nie..dia pakai nama bapak dia beli kete nie cz susah nak wat loan memandangkan pendapatan yg x tetap..

pas dgr nama rocker nie,br ar aku sedar yg kau akan b'hadapan ngan byk prob pas nie! ye ar beb..rocker nie setahu aku,nama dia mmg penuh dalam data polis..aku pandang abah,sure kete nie byk prob..patut ar tokey MELAYU tu cpt sgt wat sume urusan beli kete nie..

nak dijadikan story,aku nak lebur dkt 10k tuk baiki blk wira nie t'msk ar tukar enjin kpd 1.5 since arie pertama aku bwk blk umah..sejak itu ar jgk,aku merungut nak jual,msk muzium n jdkn tukun ikan wira nie..(cian kat besi nie,dia x salah..tuan dia yg x jaga dia bebaik..aku pon tuan dia jgk..aku ke yg salah?)

dalam dok merungut tu,dkt 4 taun jgk ar abah pakai kete nie,walau aku yg bayo bln2..kira kete rasmi abah ar..yg benci sgt tuh..tiap kali aku pakai,mesti dia wat hal..

skrg nie aku ke besi nie yg salah????????

chow...

lu punye kete ok je ma..

lu punye kete ok je ma..Ok? Kentut ko..dah tu yg aku dok berkhemah tp hway 2 wat pe? wat part time ngan PLUS kira bape kete lalu kat tol tue..
eeeiii geramnya haku ngan cino pomen tue..bukan ckit tau duit aku masuk laci workshop dia..baru a week baiki kete ngan dia,rosak balik..

tensi ar camnie..dah ar tmpt keje aku susah dpt public transport..dl keje court bleh ar tmpng lina pg keje kalu wira nie meragam..
ma cakap wira 2 dah x serasi ngan haku..aku slalu merungut nak jual dia dr mula beli dl..mgkn kot..ramai clik aku ckp,kalu nk tukar kete baru,jgn ckp dpn dia..tapi besi 2 add p'saan ke? em entahlah..mgkn gak wira x larat dah nk bwk haku..dah berat sgt tuannye..(yo ar tu,aku dah debab skrg..eh bukan dr dl ke debab..hahahaha)

17 February, 2009

waktu tika suka...


tmpt dituju..cherating, pahang..

golap ar..mnpk tudung je putih..
hidangan makan malam...
acara berebut laki..

best giler lepak 3 hari ngan korg..rugi sapa yg x pg..hehehe


lokasi: pantai cherating,pahang
along: kita nak jadik gf awk bleh x?
apai: huh..x minat
along: kita bagi awk coklat nie ek..
apai: huh..x hingin pon..

5 of us gurls..
dr kanan; tukang tido,tukang basuh ayam,tukang arah,tukang masak
yg atas; tukang makan..nama pn BM (bdk makan-miz u beb!)
6 of them boys..
dr kanan; tukang plan vac nie,tukang mandi laut,tukang jaga pantai,tukang pegang duit,tukang komen n last tukang????? (x bleh kutuk,nnt x kawen aku!)
hahahahaha...

dier wat hal lagik!!!!!!!!

kejadian itu telah berlaku ptg smlm..tgh aku syok layan Jawa Ranger,wira aku wat hal lagik..adoi! tensi mak nyah..asal wira nie ngan aku,sure lekat prob..nie bebetul m'uji kesabaran haku neh..
aku dah lambat nak pg kelas,ada presentation plak..memember dah dok busy suh dtg awal wat last preparation..lagi aku hangin..aku tgh2 highway panas ngan kete wat hal,lagik suh aku cpt! time nie ar jgk cr bleh abis,tgl sms pree je..sabar je ar..kalau nak jadik,t'timpa2..aku sms en tam,mtk tlg cal ira suh amik aku...
agak lama melepakkan diri sambil b'posing2 tepi tol bt 3 federal hway tue,ira pon sampai pick up aku bwk gie kelas cpt2..thanx alot ira..ko ar penyelamat aku..sampai itm,sue pon kebetulan br je mai gak..kami berlari2 cipanzi naik lip menara ke kelas..kebetulan dak ady same group ngan aku pon br smp gak..wah! satu group bleh pakat dtg sama2! abis je aku presentation,mtk excuse kt prof nak blah dl..wira aku masih t'sadai tepi jalan mtk dibelai!!! arrr tension aku igt blk cite smlm..
ap yg telah t'jadik pd wira sbnarnye? next n3 aku cite...
chow

05 February, 2009

PeSaN NABI sblm TiDo

Sebabkan most fav aku tido,nie diselitkan sedikit Pesan Rasulullah pada umatnya..

Perkara Sebelum Tidur
( Tafsir Haqqi )Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, iaitu :

1. Sebelum khatam Al Qur'an,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,
3. Sebelum para muslim meredhai kamu,
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umrah....

"Bertanya Aisyah :"Ya Rasulullah.... Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?"

Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an.

Bismillaahirrohmaanirrohiim,Qulhualloohu ahad' Alloohushshomad' lam yalid walam yuulad' walam yakullahuu kufuwan ahad' ( 3 x )
Membacalah salawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.

Bismillaahirrohmaanirrohiim, Alloohumma shollii 'alaa syaidinaaMuhammad wa'alaa aalii syaidinaa Muhammad ( 3 x )
Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredlhai kamu.

Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuumwa atuubu ilaih ( 3 x )Dan,perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah

Sekian untuk ingatan kita bersama.

04 February, 2009

BuSeNnyE..

mmg bosan..dari pagi tadi x de job pon..bos x tggl pape assg pon suh wat,so kitorg yg tggl kat opiz nie,wat bodo je ar..memsg layan menung..huh sungguh boring hari nie..

smlm aku ada urusan di putrajaya..org ckp deal ngan goment nie payah..YEs! aku mengiakan..huh! punye ar payah nak dapatkan satu surat kelulusan dari JPJ..nak terkuar anak tekak aku nie bertekak nagan bdk JPJ tue..tmpt keje lama aku ( bhgn aku je ar kot ) x de ar smp biadap cam tue ckp ngan org awam..sabor je ar..malas aku nak pikir hal tue..niat aku baik nak tlg kak ita..opizmate aku nie..dia sgt berani utk b'diri je kat bkang aku..pemalu katanya nak tanye..hampeh punye sis..hehehe

ptg aku x ada kelas,so aku dah plan dr putrajaya nie nak tido blk keje nnt..lagi 10 min nak blk boleh plak hujan lebat + ribut..ah sudah..sure aku sgkt dlm jem nnt neh..tawakal je ar..aku malas nak pikir pjg2..b4 kul 5,b4 org dah start b'pusu2 nk balik,aku mulakan langkah nak redah hujan..br 2 step,ada sorg sis nie offer aku tmpg kete dia smp kat kete aku..(syukur pada allah..kete aku pn jaoh ke bwh bukit)...tanpa pikir pjg lagi,aku pn tmpg je ar..kat KL nie punye ar hujan lebat..smp lampu dr car lain pn nmpk sesamar je..smp je shah alam....huh! punye ar panas kat cnie..x de air hujan setitik pn kat jalan..malu aku nak turun dr kete cz tgh kujup masa tu..bebdk main kat tmn pon tgk je kat aku..wat bodo sudah.........

pas siap mandi n solat asar..abg call! ajak aku gie teman dia ke rawang..aku on jer..yg penting ngan abg..agak lmbt pergerakan kete..mayb org pusu2 nak blk dr keje kot..after maghrib baru ar smp kat tmpt di janjikan..ESSO Country Homes..jmp ngan kak yan..supplier susu alpha lipid..abg dah s'nok plak niaga susu nie..dpt tlg org susah katanye..kalu jmp kak yan nie,payah nak say bye-bye cz dia kaut menyembang..dah dok borak2 tue..terpandang aku org jual durian kat tepi jalan..hope ar abg p'rsan riaksi aku nak mkn durian..tapi abg wat bodo je..paling kat aku then sengeh sambil tgk org niaga durian tue..ckp psl durian nie..aku cukup pantang..pantang jmp..hehehe..akhirnya..mlm td dapat ar aku bersendawakan durian..uhh busuk kata abg..

all for today..chow...



03 February, 2009

Cuti Hari Wilayah..

salam sume..

pagi nie baru msk opiz coz smlm cuti arie wilayah..cam canggung plak coz aku duk kt s'ngor n bdk umah sume gie keje..aku sorg je yg lepak kat umah..pagi tue pas subuh aku top up blk tido weekend yg aku burn cz pegi kursus kawen..aku kursus kat It-tijarah @7 Semua House..best gak pg kursus kawen nie,byk yg kita bljar..bukan saje pasal kawen,hal ibadah dan rukun2 islam yg lainnya pn kami bljar..alhamduillah,segala persoalan remeh yg aku x pasti b4 nie ttg rukun dan persoalan agama,dpt ar dihuraikan dgn jelas oleh ustaz2 kat sana..kalu diikutkan,modulnye sume sama cam bljar ms sek rendah..ia ar psl solat,cara mandi wajib,akhlak,komunikasi n jgk kesihatan ..cuma kat cni dorg perhalusi dan diingatkan kembali pd kami..ckp psl kawen nie,ramai kekwn aku yg baru je melayari alam berumahtangga..iallah nnt aku cite n upload gmbr kawen dorg ..

ok..berbalik pd cite cuti smlm..aku smpt ar singgah court shah alm..bkn byr saman,tapi opiz lama aku dl..windunye aku nagan dorg..baru je sebln kat tmpt baru tapi cam dah sethn pisah ngan dorg..dorg sume baik ngan aku..rasa cam best sgt lepak lunch ngan dorg..rasa cam artis plak org dok kerumun dan bersalam..cewahh....



pic kenangan ngan kzan,ktie n wani..miz u all..

ingat nak lepak kejap je..x sangka dr lunch hour smp ke ptg aku dok borak ngan kwn2..hepi sgt dpt jmp dorg balik..dari cafe,aku pg admin pas 2 lepak jap kat kaunter byrn (tmpt lama) n ikut ajib smp ke bank! x sangka aku farah (staff bank..lawe giler sis aku neh) dah kawen..bahagia sgt aku tgk muka dia..katanya dlm bulan 3 resepsinya..farah ada gak bagi aku gift kaen dia..cute sgt..tq bebyk farah..inagt gak ko kat aku..aku jmp dak ngan kak noni..dia pn hepi sgt jmp aku..windu aku nak gosip2 cam dl..aku rasa cm nak patah blk je keje lama,lalui blk sume kenangan manis ngan kwn2..tapi sume dh berubah..aku kena kuat kalu nak berjaya..iallah..doakan aku ye...
jmp next entry aku k..daaaaa