29 February, 2012

saya kena tinggal

Sunyinye kalu en somi x de..dia gie oustation ke JB seminggu..dia pon dh naik lemak dok puteri pacific tue tiap kali turun jb..dia kata geram jer nk ke kota singa..x jauh mana dah..siap kamu en somi gie s'pore x ajak pn isteri neh..pn isteri sensorg jer kt umah nie..mujur ucu sggp tmnkn akak dia yg penakut x hengat neh..

Biler en somi x de,xtvt dapur pon tertunda..siang malam mkn kt kedai sajok..x de mood nk masak..sape plak nk abiskn sumer lauk pauk bagai? hu3..Sesi tgk tv pon sunyi jer..kalu x tv sblh tue bercahaya ar jgk..saya slalu gadoh ngan en somi suh dia main game diam2..ganggu saya nak feeling layan jiwa tonton drama..yg menangnye sure ar en somi kan..sudahnye saya naik atas layan dvd ombak rindu kt bilik..biler dia x de,senang lenang ar saya..tp biler sunyi camnie,tetiba windu giler nk gadoh ngan en somi..sob3..

Ohh..aiskrim sedap nie pon terpaksa ar saya makan sensowg..(bab nie saya suka) hua3..

Wina mai Key Ell

Anak buah saya mai KL! ohh best giler saya rasa..yer ar saya nak menjengah ke Yan,Kedah tue mmg x tergapai ar kan..biler wina mai nak jmp mak long dia..sgt2 ar saya hepi kan..

Biler adik saya bgtau dia blk dr kedah bwk wina sekali,trus kepoci tepon mak ajak jmp wina mlm tue jgk..
Wah! x sesabar yer mak long neh..siap beli kek besday lagik..walau besday wina dh expired 3 hari masa tue.. ;)
beria saya carik kek patung barbie cam kek aliya tempoh hari tp x jmp ar plak..dtg bwk kek biasa jer ar..
Br saya tau yg anak buah sulung saya nie sgt suka akan kek! mmg dia excited nak potong kek..sambil tunjuk kt kek dia dok sebut2..kek wina..kek wina..alahai anak..sggh indah ms tue.. ;)

Sepupu wina pon nak tmpg sama gak..dorg nie sebaya sbnrnye..cuma wina bulan feb then qalisya bulan 11..saya igt sgt besday qalisya sbb awal seminggu dr tarikh nikah saya.. ;) dorg nie sesama membesar..tok dorg yg jaga kt kedah,then biler ada masa terluang,adik ipar saya n kakak sulung dia blk kedah ar jenguk anak dorg..x pon,dorg mai KL jenguk mak memasing..hi3..
 Wina yg dok ralit makan kepingan coklat kt atas kek..abis sumer hiasan atas kek dia balun sowg2..
Tersentuh hati saya tgk mak bermuka ceria dpt peluk cium cucu sndr..aish dh biasa ngan mak,biler wina jelas lg ar mak suka.. ;)
aish dpt ddk kt 'tilam' empuk - paha pak long..
Meleleh air liur dok main hp pak long dia..tok dia tegur pon wat x reti jer..hi3..
ohh..saya dh windu balik ngan anak2 buah saya..aish,kita jmp sabtu nie keh!

19 February, 2012

biler jd pengasuh budak..

Sejak 2 minggu lepas..mmg dah jadi rutin harian saya amik adam kt umah pengasuh dia..ibu adam tmpg saya gie balik keje..1st day tue mmg excited sgt! wah berangan cam amik anak sndr..tambah tersentuh biler saya melangkah msk jer umah pengasuh adam,adam dh jerit pggl nama saya (adam pggl saya chic long)..biler kita amik dia,wah peluk ketat2 x mau lepas..ye ar mamat tomey nie malas nak turun tangga! hua3..

Jmp dia pon kejap jer..amik dr tgkt 3 bwk msk kete,selang 3 blok dh smp umah dia..ibu adam skrg tgh sarat ngandung..x sanggup plak nk suh dia kerap naik turun tangga..walau jmp kjap jer,tp biler dah arie2 jmp..adam pon dh mesra ngan saya.. ;) 
Sabtu lps pengasuh adam blk kg..ayah dia plak biasa ar keje..then ibu adam ada function kt opiz dia..dr dua laki bini tue gadoh2 sapa yg kena amik cuti jaga anak..saya pon offer ar jaga si tomey adam neh..jam 1ptg saya amik adam then trus blk gie opiz en somi..ajak lunch sesama..

Biler ada anak kecik nie br ar tahu nikmat selesa ms makan..walau ada makanan sndr..tetap jgk si kecik nie nak pau makan kita..ngan melasaknye..main nasi..kaco2 sayur tue..abis bersepah sumernye..kena ar giler2 saya ngan en somi makan..kalu tgk org keliling yg ada anak cm kami dok marah2..kami laki bini plak bleh gelak2..comel sgt tgk telatah adam yg comot biler makan.. ;)

Pas lunch trus saya bwk blk sg buloh..saje nak lengahkan masa sbb ayah adam blk pkul 7..bleh ar saya jenguk mak abah n kasi adam berkawan ngan adik2 sumer..dlm kete,adam sgt baik..diam jer dia sambil kekdg tue cuit2 saya suh main ngan dia..dok leka kena sejuk air cond,x smp 10km berjalan..trus dia lena smp sg buloh..
Adam n aliya penah berjmp sblm nie..so,bebdk mmg senang nak berkwn kan..cuma aliya ar hasad ckit biler tgk saya lebihkan adam..ada jer karenah si aliya tuk tarik perhatian saya..adam pggl dia kakak pon marah okeh!
" x yah pggl kita kakak..pggl iya jer pon x pe" hi3..giler tomey ko aliya..
Ganjaran sbb jadi budak baik arie nie..pertama kali makan ayam abis licin..lapo sgt ar tue kena jaga 2 adik..gud awish,bleh diharap dah tuk jd asst saya pas nie..
Adam ngan mak abah sgt cpt serasi..dok ralit mak biler adam pggl dia wan..suh wan belek baju dia..suh wan suapkan roti..nak mnum air dlm botol susu pon suh wan suakan jgk..ngan abah pon gtue..ralit dia dok dgr abah ngaji..dok diam jer sblh abah..biler abah berenti..dia sesibuk ckp suh atok ngaji lagi..

Biler nak blk ke port klang br ar adam meragam..saya igt nak susu ker apa..rupanye dia nak suh abg2 ikot dia blk jgk..dh seronok sgt sesama main PS2 ngan awish n zaim..mujur ar zaim n awish nak ikot balik..bergurau senda ar dorg ber3 kt blakang..pas amik en somi kt umah,trus kami ke johan setia tuk celebrete besday aliya haryani ke 7 thn..
Nur Aliya Haryani..anak tunggal adik bongsu en somi..merangkap kakak sepupu adam jgk..adam bakal dpt adik pompuan bln depan then aliya bakal dpt adik laki2 plak 3 bulan pas tue..moga selamat sumernye tuk biras n adik ipar saya..
Majlis dirancang last minute..kebetulan biras saya yani dh kuar hospital dan sudah beransur pulih..alhamduillah.. so,dia pon wat ar majlis tuk anak tunggal dia neh..yg celebrete besday yg berbaju hijau..yg lelebih tiup lilin yg berbaju biru tue..3x kena idupkan lilin sbb adam dh tiup siap2..hi3..  

Okeh..sila abaikan chic ejul yg tetiba jelmakan kepala kt tgh2 aliya tue..mamat tue mmg suka sgt menyakat bebdk..kalu ada dia,mmg abis nangis bebdk sumer..
Hari yg hepi buat saya dpt bersama ngan adam..rezeki saya murah arie nie..adam x merengek nangis @ wat hal tah pape cm slalu dia wat kt ibu n ayah dia..baik bdk nie ngan org lain..wat hal ngan ibu ayah sndr x pe adam..dorg kena redha dpt anak bijak cam ko..hi3..

SELAMAT HARI LAHIR NUR ALIYA HARYANI BINTI AHMAD YANI YG KE 7 THN..
chic long n chic ejul doakan moga kakak membesar sbg anak yg solehah..berikan tauladan yg baik buat2 adik2 nnt yer..amen..

12 February, 2012

Moga cepat sembuh wahai encik biras


Encik biras saya..abg yani berada di wad ICU, Hospital Klang skrg nie..sejak dr jumaat lepas,abg yani admited..Menurut cite isteri abg yani,ana..dah hampir 4 hari en biras saya nie demam..x jgk kebah..berulang ke klinik..teguk ubat berbotol2 tp x nmpk demam tue nak kebah..malam khamis lps,abg yani ke hospital swasta..amik darah then sah kena denggi! trus dorg refer ke hospital klang kerana tiada kepakaran..

Waktu rehat jumaat lps,saya ke hospital melawat abg yani..ptg blk keje saya dtg lg ngan biras saya, kak zu..sangkaan saya abg yani msk wad biasa,biler diberitahu msk wad ICU..saya terkedu kejap..teruk jgk ek kena denggi neh..smp ke unit rawatan rapi..saya berpeluang melawatnya..keadaan dia amat lemah..bacaan darah turun mendadak..kena mskkn darah + air..dia x lalu makan mahupun minum walau seteguk..badan dia adalah sgt2 lemah..ohh..hampir menitik air mata nie tgk keadaan dia..orgnye sgt periang..slalu hiburkan hati kami sumer..biler dia sakit gnie..sayu hati kami yg melihatnye..ipar saya ana,tgh ngandung..dia pon x lalu nak makan..saya tgk dia pon cam hilang semangat..mertua saya di kelantan sbb tok mek msk hspital..tentu haru jadinye biler mak n menantu sesama dilanda musibah begini.. ;(

Ptg td saya berkesempatan dtg melawat lg..smlm saya bwk mak abh ke KGPA sbb dua pupu saya kawen..x smpt saya nak menjengukkan dir ke hospital..kali nie saya dtg ngan mak abah..dorg pon senang ngan abg yani..biler abg yani sakit cam gnie..dorg pon terpanggil nak dtg melawat..nyata org baik nie mmg ramai yg dtg nak jenguk..x putus2 org dtg melawat hatta ana pon kena beralah nak jmp ngan suami sndr..saya smpt jenguk biler nak pggl abah mak kuar td..perkembangan dia bertambah baik..sudah bleh hirup sup ketam n minum air 100 plus yg saya bekalkan arie tue..kami sumer doakan moga encik biras saya sembuh seadanya..iallah..amen..Amen

10 February, 2012

Mengenali kedai makan pakai pelaris haram

(berkongsi cite dr email saya)

Cara mudah nak tahu kedai itu ada pelaris tidak halal, ialah pada kali pertama kita ke kedai tersebut, baca Qursi 3x luar dari kedai. Sebaiknya semasa dalam kereta. Kemudian buka tingkap dan tiup 7x ke arah kedai. Tak perlulah tiup macam bomoh pooh kiri pooh kanan.

Sekiranya ada pelaris di kedai tersebut, "pelaris" tu akan marah dankita akan rasa seperti satu angin menerpa ke muka kita.
Kalau dah macam tu, eloklah kita jangan makan dikedai tersebut.

Selain itu, cara lain perhatikan apa wafaq di kedai makan. Biasanyaorang Islam akan letak Surah Yasin, ayatul Qursi dan ayat 1000 Dinar(Surah at-Talaq 2-3) di belakang cashier. Tetapi ada yang guna wafaq adasimbol2 square, number2, bintang2, macam maruku pun ada....

Untuk kedai yang mana pengurusan-nya condong ke arah kesesatan, mereka akan letak wafaq di mana ayat2 Quran-nya akan dibentuk seperti makhluk (contohnya manusia, harimau, singa, burung etc). Pengurusan yang begitu cetek tauhid-nya akan tidak segan silu letak macam2 benda tidak baik dalam makanan sebagai pelaris. Ini kerana orang yang cetek tauhid-nya (kurang percaya pada Hari Akhirat, Syurga, Neraka) akan sanggup lakukan apa sahaja dalam perkara yang melibatkan duit wang ringgit.

Dan pengurusan sebegitu pun tidak akan segan silu guna bomoh Islam dan tak-Islam untuk kenakan penyakit ganjil (contohnya busung etc) pada orang2 yang cuba bocorkan rahsia "pelaris" mereka..
Jadi berhati-hatilah sebab mulut santan binasa.

Semoga penerangan ini bermanfaat

09 February, 2012

syukur..alhamduillah

Syukur alhamduillah..Rezeki dr Allah swt

Walau jauh tersasar dr angka kiraan saya,namun saya amat bersyukur ngan kurnianNya ini..
Bleh ar saya bayo hutang2 yg patut pas nie..x dpt ar nak sambar galaxy note..hu3..
InsyaAllah saya nak tunaikan niat berkorban tuk raya haji nnt..teringin nak wat tuk satu famili.. ;)
Saya bleh tersenyum payslip saya dah berkurang satu item di bhgn 'potongan'..hi3..
Okeh! saya x kisah dah bape epf nak bagi dividen dah pas nie..la3..

Sekadar berjenaka..

Citer 1
Suami   : Kenapa Sayang menangis?
Isteri    : Saya telah baca sebuah buku. Sad endinglah bang..
Suami  : Buku apa?
Isteri    : Buku bank abanglah..


Citer 2Aderla sorang lelaki datang ke sebuah rumah untuk meminta
derma. Derma untuk rumah orang-orang tua. seorang budak pun membuka pintu.
budak  : derma ape bang?
lelaki   : derma untuk rumah orang-orang tua. adik ada apa-apa untuk didermakan?
budak  : nanti jap.saya ambilkan atuk saya.
lelaki   : ?????

Citer 3Tunang Farid, Siti, menelefonnya untuk memutuskan pertunangan mereka.
Farid   : Mengapa?
Siti      : Saya dah bosan ngan awak. saya dah ada teman baru. Sebelum tu awak 
            mesti kembalikan semua gambar saya.
Farid   : Ok. Tapi saya tak ingatlah yang mana satu gambar awak, Nanti awak
            pilihlah sendiri. Yang selebihnya kembalikan kepada saya.
Siti     : Erkkkkkk........ Benci .........

Citer 4 3 org menaiki motor dan ditahan polis trafik.
Namun pemandu motor
tersebut tidak berhenti.
Katanya, 'Tak Muat Dah Tok, Kami dah bertiga!!!

Citer 5Seorang Tok Batin baru membeli motorsikal Honda dan kebetulan pada jalan pulang terserempak dengan kawanya yang ingin menumpang, lalu ditumpangkan kawanya itu. Dalam perjalanan kawannya merasakan Tok Batin hanya mengunakan gear 1 sahaja lalu bertanyalah kawanya itu,
Kawan Tok Batin : Kenapa kamu hanya pakai gear 1 sahaja.
Tok Batin           : Kalau rosak 1 gear ada 2 lagi gear.
Kawan Tok Batin : ????????

Citer 6Seorang posmen yang datang menghantar surat .
posmen      :  " Assalamualaikum "
tuan rumah : " Walaikumsalam "
posmen      : " Ni rumah encik Sameon ye?
tuan rumah : " Ya saya"
posmen      : " Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni "
tuan rumah : " Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?"

Citer 7Orang Asli Dan Polis
orang asli   : selamat pagi tuan
polis          : selamat pagi
polis          : apa hal
orang asli   : saya nak buat repot tuan
polis          : fasal apa tu
orang asli   : kawan saya di baham harimau
polis          : pukul berapa
orang asli   : dia tak pukul, terkam
polis          : habis?
orang asli   : tak habis, tinggal kepala


kisah 1 Seorang lelaki pergi ke klinik mata. Setelah matanya diperiksa, dia bertanya: " Doktor, lepas pakai cermin mata nanti, boleh ke saya membaca macam orang lain?" "Dah tentu, " jawab doktor. "Oh, gembiranya. Dah lama saya buta huruf, akhirnya boleh juga saya membaca," kata lelaki itu dengan riang.


kisah 2Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik, Shan  terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati..



Amin.   : Shan Kenapa menangis?
Amin    : Saya datang untuk ujian darah.
Shan    : Awak takut ke?
Amin    : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah terpotong  jari saya. (Mendengarkan penjelasan Amin, Shan menangis.)
Amin   :  Eh, kenapa pula awak menangis?
Shan   :  Saya datang untuk ujian air kencing...




kisah 3Seorang atok membawa cucunya ke pejabat pos untuk menghantar surat . Cucunya bertanya bila melihat atoknya memasukkan surat ke dalam tong berwarna merah.
cucu : "Atok buat apa tu?".
Atok : "Atok bagi surat kat kawan atok,cu!" jawap atoknya.
Cucu: Cucunya bertanya lagi, "Apa bangang sangat kawan atok duduk dalam tong merah tu?"


kisah 4Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk menyiasat punca kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa mayat-mayat itu, dia bertanya kepada penjaga bilik berkenaan.


Polis       : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?
Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang strok. Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit jantung manakala yg ketiga disambar petir.
Polis       : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?
Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya...



08 February, 2012

saya dan dia dihari cuti..

4 feb 2012 - awal2 pagi..saya dan dia dah kuar dr umah..kami menuju ke picc putrajaya dgn penuh harapan..ceh! beria.. pagi sabtu tue saya ada exam tuk penguasa kastam..ngan berbekalkan ilmu yg x dalam mana,saya tawakal jer ar wat 4 seksyen soklan yg diberikan..ramai yg mencuba nasib pagi itu..diorg bukak 4 dwn tuk exam nie..dan secara kebetulan berlangsung majlis konvo kolej twintech..seronok tgk adik2 yg gembira bersama famili dorg raikan bersejarah..

okeh! exam saya dpt jwb ngan baik berbanding exam peg antidadah arie tue..dah tau konsep exam so mudah ckit nak prepare..soklan2 pon ada yg saya dh jangka..so,senyum2 jer ms jwb soklan tue cuma bab esei bi yg lemah gemalai dibuatnye..masa draf mencurah2 idea..biler karang,aduh! tetiba otak penat..ye ar,saya amik 3 paper berterusan ngan selang rehat 15 min tiap satu paper sejak jam 9.00 pg..biler dh 1 ptg ngan x sarapannye, trus tergagap2 nak menulis dah..menjawab ar saya ngan esei sehelai kertas penuh dpn & b'kang..mudah2an saya mendapat ilmu yg berguna dr exam ini.. ;)
credit to fb farhi ibnu zuber
5 feb 2012 (pagi)- si dia join majlis perarakan maulidur rasul diputrajaya..seawal jam 5.30 pg si dia dh bersiap2 nak ke sana..perancangan awalnye,saya n awish nak join berarak sekali tp x jadi plak..rakan2 sekerja si dia nak tmpg kete sama..oleh itu,saya berarak dpn tv tgk siaran langsung ngan hrpn muka si dia kuar tb..hi3..yg awish plak dok lanyak main game ps2 ben 10 dia..Ohh..cantik jgk baju melayu hijau nie..okeh! warna tuk baju raya thn ini bukan lagi rahsia..hi3.. 
(petang) Pas si dia blk dr perarakan tue,kami tiga beranak menuju ke majlis perkahwinan kwn sek si dia..yanti x salah nama pengantin kecil molek nie..ngan hidangan nasi hujan panas,ayam golek n daging dendeng..tmbh plak ngan air asam boi yg sejuk meleleh tue..erm! sedap giler ar..

Si dia sronok berborak ngan rakan lama sambil saya ngan awish dok komen2 kek bantal tuk upacara potong kek..sambil2 tue smpt jgk saya ngan awish meratah lauk ayam golek yg masih byk lagi tue.. ;) pas sesi bergambar sumer..trus kasi chow blk sg buloh amik mek aliya tue..
(malam) Dr sg buloh kami sekete cam tin sardin sekali ngan mak abah kuar ke bndr rawang..misi kami nak cr pej gg gombak yg saya bakal lawat isnin dpn..ngan hanya berbekalkan alamat yg cukup ringkas,kami sesat barat smp ke templer park! jauh sesat lg smp ke stadium selayang! jmp jgk opiz tue..tp pej kesihatan ar..ha3..

Puas saya bertanye ngan org..x de sape pon bleh beri saya gambaran yg jelas lokasi sebenar opis nie..biler saya mtk bantuan dr abg driver kkm bertanyakan jalan..rupanye...kt giant rawang tue jer..ceh! beria saya tersasar hampir 30km dr jangkaan asal..

Alang2 dh smp selayang..saya lajak trus ke umah chic joe di tmn sri gombak..biler dua sahabat nie berjmp,mmg dr asar hingga ke 'isya ar jawabnye x abis bersembang..kagum kejap saya ngan angah..rakan sepermainan saya ms kecik2 dl..dia mampu sediakan umah yg cukup selesa tuk mak ayah dan juga adik2nye..sure mak ros seronok kan..cian mak saya,masih belum mampu tuk tmpg senang anak2.. ;(
6 feb 2012 (isnin) - Dlm pkul 11 pagi saya dah bergerak kuar dr sg buloh..kami sekeluarga menuju lambor kanan,bota perak utk ke majlis kawen 2pupu saya dilla..saya dan dilla jarang berjmp apatah lagi bertegur sapa..x tau ar kt mana silapnye..mgkn jarak umur kami sedikit membataskan..kalu saya ke umah dilla,perantin nie ada kt asrama..begitu juga sebaliknya..saya pon pas msk uitm,dah x menetap ddk ngan mak abah dah.. ;)
Ngan jalan yg clear,berenti kjap kt hentian tapah..kami selamat smp jam 1.30 ptg..sedang elok jer saudara mara dr t'ganu pon sama dlm masa yg lebih kurang sama..meriah ar kjap kami berborak bhs ganu dlm keriuhan org2 perak.. ;) 

Lauk pauk yg disediakan menyelerakan tapi x menepati citarasa lauk kndr saya..hi3..so, saya mkn ckit jer sbb tau abah akan belanja makan rojak kt sri iskandar nnt..sbb nak anta brg aiman cousin saya tue..x teringat nk jemput aiman jgk..sure mamat tue kebulur waktu cam gnie..mana x nye,saya bwk gie mkn slps tue,selamba jer dia tapau nasi ngan kfc jgk..hi3..
Perantin pompuan masih di thn dua di UiTM Perak..lupa nak tanye dia amik course apa..yg hubby dia plak dh bekerja kt johor..iallah 26 feb nie majlis 2bertandang di N9..mak saya senyum jer..confirm dorg ajak berarak ke N9 plak ar kan pas nie..hi3..
Abah bersama sepupunye,bapa perantin pompuan..sama2 berkhidmat dlm pasukan TUDM..dua2 x byk ckp..abah banyak gelak jer..chic wan cho saya nie plak..senyum jer lebih..sesuai ar mereka berdua bersepupu.. ;)
Disebelah kiri abah adalah bapa saudaranye..ayah kpd chic wan cho..masih sihat dan masih bleh pandu kete sndr! ohh kagum saya ngan kesihatan tok ayah wan saya nie..moga tok ayah wan dikurniakan kesiahatan yg berpanjangan..amen..

Kalu cite bergambar,takat tue jer ar laporan saya..pas blk dr kndr..kami singgah ke uitm perak plak jmp ngan cousin saya aiman yg tgh wt diploma kt sana..bdk dok terperap dlm 'hutan' nie mmg cpt bosan kan..saya bwk ar dia kuar makan n beli2 brg ckit..abah kalu ngan anak buah mmg dia manjakan..smp segan plak si aiman nk terima..pemalu btul anak ayah uda saya..x cam anak en mokhtar,selamba jer mtk kt pak sedara suh belanja..hi3..

7 feb 2012 - Saya x kemana2 tuk hari terakhir bercuti nie..saya bwk mak ke pasar port tuk beli bahan wat nasi dagang..terasa tekak nie nak sgt makan nasi dagang..ramai yg perlekeh saya ngada2 kalah org ngandung..eleh! kowg pon join sama kan..abis satu periuk pengukus kowg bantai makan..naik segan saya biler abg faizal n biras saya kena berkongsi lauk sbb kehabian..mujur nasi ada berlebih..bleh ar jgk makan ngan kuah ikan tongkol yg sedap di lidah saya tue..

Jam 10 mlm..umah kami kembali sepi..mak abah n adik2 dh balik ngan adik bongsu saya..semalam yg meriah ngan jerit pekik dorg dah hilang sekelip mata..adam yg ketawa berkekek2 ptg tue main buaian pon x dgr lg dah suaranya..kembali ar kami berdua seadanya..saya lalui cuti bermakna bersama keluarga sementara ketiadaan  si dia yg kena kerja jgk time cuti2 umum gnie.. ;)

Ohh biler bleh cuti2 lelama cam gnie lagi ek? ;)

04 February, 2012

doakan saya..

Insyaallah..pagi nie saya akan ke picc..bukan nak tgk konsert bollywood mlm nie tp sbb nak amik exam penguasa kastam tue..saya dh pakat2 ngan kein nak ddk sebelah2..eceh! cam bleh meniru kan..ha3..walau tau soklan dia agak sukar..sama cam soklan exam ptd dan soklan exam peg anti dadah arie tue..saya tetap terjah jgk..mau timba pengalaman..
Ohh lupa..saya nak wish hepi besday buat 3 insan yg rapat ngan saya..

credit: fb nor fauziana
1. Adik bongsu en somi..Nor Fauziana bt Mhd Pauzi yg sambut besday pd 03 feb yg ke 28 thn..di usia yg masih muda..adik ana dh ada anak dara yg berusia 7 thn! soklannye..di usia brapakah adik ana mula bercinta ngan suaminya..hi3..iallah pd mei nnt,ana akan melahirkan seorg lg cahaya hati mereka yg ke 2..saya doakan moga ana bahagia bersama keluarga tercinta..hepi besday ana!
 credit: fb dilla human
2. Buat rakan serumpun saya @ kwn uitm perak Dilla Human..sejak bersahabat ngan fad 10 thn yg lalu..fad x penah mizz pon wish besday kt saya..ohh terharunye..hi3..fad sebaya saya dan baru sahaja melangsungkan hari bersejarahnya bersama rakan uitm saya jgk najib..Along doakan moga kowg berdua hepi2 slalu dan dikurniakan cahaya mata yg super duper comel k! ohh..lawa kan ummi mertua dia..persis kakak sajok..apa rahsia awet muda remaja auntie? 
3. Anak buah sulung saya..Nur Farisha Syazwina..anak mak long nie sambut besday yg ke 2..spt tahun2 sblm nie,wina sambut besday kt kedah jgk ar kan..niat di hati nak jgk gie celebrete besday ngan dia..tapi masa x mengizinkan ar plak sbb saya kan gie exam arie nie..bsok en somi sambut perarakan maulidur rasul..isnin n selasa pon dia keje..ohhh dr jauh jer ar saya merindui anak buah saya nie..tapi x pe,dah belikan besday present siap2 tuk dia..beg strawberi dr Cameron Hingland n baju t-shirt 3D penguin dr Bukit Gambang Waterpark..

Erm..doakan moga saya bleh jawab exam nie ngan tenang ek..tq!

03 February, 2012

Saya + Rakan sekerja..

Berasaskan idea semlm..saya terpanggil nak wat n3 nie plak.. ;)

Alhamduillah..ini adalah tahun ke 8 saya menjadi pekerja setelah tamat pengajian di uitm dl..Sepanjang 8 tahun nie..Dah mcm2 pengalaman saya kutip..yg manis..yg pahit..sumernye tersemat kemas disudut hati saya..

Kerja serius saya yg pertama (sbb saya slalu wat keje part time) adalah menjadi pegawai kewangan di Harmony Driving Academy..Syukur sgt2 dpt offer kerja nie semasa saya benar2 perlukannya..pengalaman pergi balik kerja berjalan kaki dr umah x mudah saya nak lupakan..kekdg tue lepak siapkan keje kt opiz smp malam..mak abah ar yg sudi temankan saya..kekdg tue rakan sekerja..abg lan n shah slalu jgk tmknkan saya..bos saya slalu tegur nape suka sgt blk lewat..sbnrnye saya sgt suka ngan keje saya + saya segan ngan bos ngan pengurus opiz saya..ayah razak..dorg byk support saya dan slalu beri motivasi tuk saya lebih berjaya..oleh itu,saya kerja seikhlas hati..tanda penghargaan saya tuk mereka..dan atas dorongan mereka jgk ar saya ada degree skrg.. ;)

Saya sgt rapat ngan kwn sekerja..dr big bos smplah ar pekerja am company nie..sumer saya geng..x de batasan tuk bergaul..sumer sama saja di mata saya..perlu saya hormat tanpa kira pangkat..hbgn saya ngan dorg bukan setakat diopiz..tapi smp ke rumah memsg jgk..kalu sesapa wat kndr,saya n famili sure dtg! kekdg tue dtg awal tuk tolong n pulang lewat tuk kemas2 sumer..dah jadi cam sedara plak gamaknye..Mana yg susah tue,kami sesama tolong..ohh! saya sgt windukan suasana itu..

Jodoh saya ngan harmony x lama..cuma setahun jer..sbb saya dpt offer keje gomen..saya syg nak tgglkan company nie tapi saya perlu trus pndg ke dpn..peluang yg dtg bukan slalu..saya tgglkan harmony ngan seribu kenangan manis.. ;)
Harmony Driving Academy ( 1 Jan 2005 - 31 Dis 2005)
Kenangan hari bahagia saya bersama Toh Puan Zainon aka mimi (bos saya) ngan Kak Niza..Yg berkebaya purple tue rakan sekerja saya Shila..rakan sekerja + sahabat selamanya.. ;)
Mahk Shah Alam (16 Feb 2006 - 3 Jan 2009)
Rakan sekerja di PTJ Mahk Shah Alam..
geng best 4 ever!

Saya msk kerja ngan gomen pd 2006..ms nie saya belajar tuk displin diri dlm bekerja..saya mula belajar tuk lebih bertanggungjawab dan amanah ngan tugas..permulaan kerja,saya terasa jgk 'sakitnye' sbb gaji mmg sah2 ar kurang hampir 50% dr gaji sblm nie..cabaran sggh masa nie nak bahagikan duit gaji tuk tambang dan jgk yuran pengajian..saya amik keputusan tuk ddk umah sewa di sec 7..mudah tuk berulang ke kerja dan ke kelas pengajian separuh masa saya..

Rakan sekerja? mmg best giler! kakak2 senoir mmg sgt2 membantu..bukan sajer yg segi keje, nasihat n kekdg tue wat port luck slalu tuk kami2 yg bujang neh..terubat ar jgk windu nak makan sedap2 yg mak masak kan..work station saya x de partion..jadi kami saling berpandangan sesama sndr..biler menjelang ptg jer..meriah ar opiz ngan gelak tawa memsg..ms nie ada ar yg rajin watkan minum ptg dan slalunye saya ar yg jadi mangsa beli kepok lekor @ pisang goreng..sbb rutin kerja saya akan ke bank pd sebelah ptg tuk bank in kan duit hasil..

Ohh..disinilah saya berkenalan secara rapat ngan arwah kak noni.. ;( saya kan hari2 ke affin bank shah alam tue..sehari 2x..pagi anta dokumen..ptg bank in duit..bukan sajer ngan arwah saya rapat tp hampir semua staff affin tue saya geng..ohh mmg rasa cam minah kepoh ar masa tue..saya msk bank jer sumer berebut nak ajak bergosip..hi3..
MITI ( 4 Jan 2009 - 30 April 2010)
Unit Audit Dalam,MITI

Pada hari lahir saya yg ke 26 thn..saya dpt hadiah yg paling bermakna dlm hidup saya..Alhamduillah saya berpeluang bekerja ngan Jab Audit Negara..department yg saya idamkan2 selama nie..post saya di MITI, Jalan Duta..ms nie saya mula hadapi kejutan budaya kerja ckit..Saya ditempatkan dlm satu bilik yg besar bersama ngan 4 org rakan sekerja yg lain..pas tue dorg bagi partion yg tinggi! mmg x nmpk org dah..bleh dgr sore jer..nak kecoh pon x bleh jgk sbb 1. sebelah ngan bilik bos..2. berhadapan ngan bilik tksu..

Pada bulan2 pertama di sini saya mula berdikari..x reti dah nak makan pagi reramai cam dl..waktu lunch pon saya slalu skip sbb tido..penat seharian drive jejauh dr shah alam - jalan duta + pegi kelas di uitm..hidup saya di opiz hanyalah ngan pc..kerja baru..saya byk study tentang kerja2 odit nie..nak bertanya ngan kwn2..dorg kerap jgk kuar keje luar..jarang jgk ar nak jmp ngan dorg..

Biler saya blk dr induksi sebulan..br ar saya mula rapat ngan kwn2 opiz..ms nie saya dh mula wat odit..kagum kjap sbb bleh naik kapal terbang free..menginap di hotel yg best dan dpt jalan2 kt negeri org..hi3..lelama,baru ar saya rapat ngan dorg..kiranya slow jgk ar nak bermesra kan..tapi saya sgt jarang dpt join dorg waktu abis opiz hour..saya kena bergegas ke kelas n jarak umah saya pon jauh berbanding ngan kwn2 kerja yg lain..

1 Mei 2010, secara  rasminya saya kuar dr MITI..x sempat pon nak merasa gie odit kt luar negara..syg sgt sbnrnye tapi saya terpaksa..bukan sbb naik pangkat tp saya sndr yg mtk tuko sbb nk blk kerja di shah alam..memudahkan saya berulang biler dh kawen nnt..berakhirlah kisah saya di MITI..x smpt nak kenal rapat ngan mesra tp saya x lupa contact dorg tanye kabo..JAN nie kecik jer..pegi2 memana pon pasti bleh jmp gak kan.. 
Caw Audit Dalam KKM (Sek Audit Kewangan Negeri 1)
(1 Mei 2010 - kini)

Kini..disinilah alam nyata saya sekarang..kami berdua jer buat waktu ini sbb ketua unit kami x dtg2 menjelmakan diri..kemana2 wat odit,berdua ar saya ngan niza..alhamduillah..walau kami x begitu rapat,tp kami saling amik berat..

Hubungan saya ngan rakan sekerja lain? eh! kan dah cite smlm..penat dh nak menaip..byk lg soklan math saya x siapkan lagi..bye!

02 February, 2012

lunch + rakan sekerja

Hari ini buat pertama kalinya saya kuar lunch ngan kwn2 seopiz nie..hampir 2 thn dah saya kt cnie..saya x penah kuar makan ngan kwn2 kt cnie..x tau ar nape? mgkn saya lebih selesa tapau makanan then makan sensorg dpn pc sambil belek2 blog..

Ohh sungguh pensombong saya rasa..keadaan wat saya jadi begini..ddk dlm bilik berdua ngan rakan setugas saya niza..memasing wat hal sndr..sekali sekala jer berborak kosong..dia penah ajak saya kuar tapi saya acap kali menolak..saya x reti nak ukur tanah kt shopping mall tanpa bwk duit..x de istilah window sopping dlm hidup saya..kalu nak membeli,baru saya 'jengah' shopping mall segala..biler asyik kena reject jer..sure ar kwn saya x ajak2 dah saya kuar kan..apatah lagi saya nak join dia kuar makan kt restoran mahal2 tue kan..
hi3..

Bagaimana kuar lunch tadi? kami kuar ber5..niza + kak sue,bersembang sakan di dpn..kak ina + nana ddk berborak di belakang..saya plak jalan tgh2 sambil belek2 hp cam hebat jer nak bermssg bagai..Masa ddk kt restoran pon saya x byk borak..x de topik yg selari ngan saya..topik anak..becok memsg cite psl gelagat anak memsg..makanan peberet anak..topik ibu mertuaku pun ada terselit jgk..oleh itu,saya ralit tgk tv smp kami sumer abis makan..

Disimpulkan..better saya ddk opiz sowg2..saya cuba tuk jadi yana yg dl..kalu nak gie makan sure ramai2..aduh..windu seh saat menjadi 'yana' yg periang..bukan cam yana skrg..sgt murah memberi sedekah..yolah..jmp org x nak borak..murah ngan senyuman sajok.. ;)

01 February, 2012

day without word.. ;)

Pelakon utama: umairah & adam
Pelakon tmbhn: kak anor n mama