rakan2 saya

28 October, 2009

study 4 final exam..


aku kena study laju2 tuk paper acct bsok..
gambar nie aku snap ms last kelas aku pg b4 ke penang..
sedih weh cz nie mgkn last class aku ngan geng aku..
next sem will be last sem 4 them..
aku? kena extent satu sem lagi..hu3..

ms nie kitorg dah beku dah..
byk sgt nak upload dlm satu kelas..
padan plak pewut msg2 sgt kenyang..
mkn nasi lemak yg abg rizam bg..
so,mula ar kuarkan hp..snap pic..hi3..

nie adalah rakan study baru aku..
baik tul dia..
sggp ajar aku secara detail n sggh sabar..
aku slalu skip kelas acct nie cz outstation..
so,aku blur2 ar gak dlm kelas kan..

pas study kat uitm,kami smbg study kat mcd sek 3..
nie mmg port study aku dr dl lagi..
ramai bdak2 uitm study kat cnie..
kdg2 tue aku lepak study smp kul 3-4pg!
mmg x sedar cz ramai jgk yg lain study sesama..

nape aku snap pic nie?
hi3..sajer2 jer..
ms nie aku tgh siapkan p/yaer..
ira tgh blajar ngan geng uitm aku dl..kulit..
nasib ar mamat nie bermurah hati nak ajar kami..
ngan syarat,en tam kena ada sekali..
cz mamat nie sgt lah penyegan..
x paham aku!

camner exam?
soklan yg kuar mmg x dijangka2..
sgt lah susahnye kwn2..
seumur hidup aku jadi student,x penah aku kuar awal!
aku tawakal jer ngan paper nie..
doakan aku lulus ek..

27 October, 2009

exam jpa..gud luck!


pagi nie aku ada exam jpa kat mardi..
sebenarnye aku lewat bangun pagi tue!
aku bantai study tuk paper uitm smp lewat pagi!
bersyukur sgt abg ngah anta mssg wish gud luck kat aku!
kalu x..mau ada yg nangis x smpt seat paper..

pas siap laju2..
pakai ala kadar + x smpt nak berbedak..
aku trus pecut ke mardi..
rezeki aku,jalan pg tue x jem sgt..
dlm perjalanan nie..
air mata aku x berenti mengalir..
pohon pada allah s.w.t moga aku smpt smp..

pas dapat fully guide dr krel + kak anne..
aku selamat smp ke dwn exam 30 min awal!
alhamduillah..syukur ...
aku mmg x byk studi tuk paper ni..
mmg aku tawakal jer gie exam nie..
harapkan buku2 yg aku dah siap tagging jer tuk membantu..


aku smpt berkenalan ngan kak jue..
juruaudit dr AG..
kebetulan kwn kak anne..
nasib ar dia ada bwk buku..
yg aku x terigt nak bwk!
x de ar segan nak pinjam ngan dia..


hasilnye?
aku dapat jwb sumer soklan yg dia bagi..
betul salah tue..x tau ar kan..
janji tekanan tuk satu paper dah lps..
aku kena blk secepat yg mgkn..
nak study tuk paper acct plak..
paper nie ptg bsok!

26 October, 2009

26 okt..setahun berlalu..


dah setahun berlalu..
saat2 manis aku bergelar tunang en mohd faizul mhd pauzi..
igt lagi detik bersejarah itu..
kat umah pusaka arwah nenek n atok aku..
mmg sengaja aku pilih tmpt nie..
aku x terkilan pon kwn2 x dapat dtg..
aku paham cz umah majlis nie kat N9..
jauh dorg nak dtg..dah menyusahkan org plak..

nie ar kg omak den..
kg tanjong limau,sri menanti,n9..
aku malas nak cite pjg2..
layan pic jer ar ek..

rombongan dr pulau indah..
bertemakan purple..
seragam jer sumer secolour..
penangan arahan mek yah!

waris2 yg berduyun2 dtg..
x sangka ramai yg dtg..
terkejut kot anak jiah nak tunang kt kg!
ha3..
upacara bermula..
masih tebal ngan adat pepatih..
agak lucu masa nie..
org n9 berlawan ckp ngan org kelantan(parents en tam) + jawa (wakil famili en tam)..

aku bersama brg2 hnataran dr en tam..
sgt2 hepi ms nie cz sumer ada bunga segar..
selama couple x penah dia bg bunga byk cam ginie!
setelah 6 tahun berkawan,kami bertunang jugak akhirnye..
3 of us..anak2 en mokhtar + pn rujiah
aku bersama bakal2 ipar + bakal biras + bakal ......? ha3..

org kuat disebalik kenduri tunang aku..
mmg meriah..
aku x sangka kenduri yg aku plan nak wat simple2..
jadi cam kndr besar plak akhirnye..
sggh terharu ngan usaha mereka!
barisan wanita yg meng 'make over' kan aku ptg tue..
sejak dr bertunang nie ar..
aku mula berjinak2 pakai make up..
sbb tunang aku puji cantek! ha3..
doakan kebahagian kami..
doakan kami disatukan..
doakan jidoh kami berpanjangan..
sebab......aku dah malas nak lalui proses..
ngorat2 setahun..dating2 + couple2 6 thn..
baru dapat merasa jadi tunangan org!
ha3..
en tam!
nie brapa thn lagi mau tggu daaaaaaaaa....

25 October, 2009

kejutan kah ini?


nie ar exkak ipar aku..
exwife abg ayong aku..anak sulung pak lang + mak lang
kami br dpt tau yg dia excident..
a wik b4 hari raya..
patah tulang paha..excident moto..jatuh sndr..

kami mmg x tau pon selama nie..
kak eila terlantar kat hospital sg buloh..
dah nak msk 2 bulan!
punye lah lama br anak buah aku bgtau..
hospital pon bkn jauh sgt dr umah kami..
dekat jer pon..

nangis mama bila tau hal nie..
terkilan btul dia ngan cucu sedara dia yg sorg nie..
si zati nie ada selifih faham ngan ayahnye..
so,dia geram n just silent jer psl mak dia..
dia nak tggu bila ayahnye nak dtg jenguk..
bertanye khabar dia adik beradik kat kg..

bab nie aku x bleh nak campor..
susah kita nak nilai org kan..
yg pasti msg2 ada t/jwb..
baik ayah mahupon anak..

pas lawat kak eila kat hospital..
aku ngan en tam bergegas ke stesen hentian putra..
kami nak jmp bada!
kwn induksi aku dr t'ganu dtg umah abg dia kat puchong..
dia busy,x dpt nak jalan sesama ptg tue..
sbb tue ar aku janji jmp kat cnie jer..
asal dpt lepaskan windu kan..
huhuhu..x puas lagi borak2 ngan bada!

gambar selingan..
sbb frust x smpt nak tgkp gambar ngan bada..
hi3..

23 October, 2009

selamat berangkat!


dr KLIA td..
en tam trus bwk aku ke umah kak teh + alang kat sbg bestari..
mlm nie pak lang n mak lang berangkat tunaikan haji..
syukur aku pada allah s.w.t
dpt jgk aku jmp pak lang b4 dia berangkat ke Mekah..

anak pak lang ada 7 org..
sumernye laki2 n dah tua bangka!
ha3..
aku sering dibuli oleh abg2 sepupu aku ini..
ms tue aku sorg jer cucu pompuan nenek aku..
aku slalu ngadu ngan nenek aku,abg2 buli aku..
padahnye...sorg2 kena sebat! ha3..aku suka2!

mmg ramai yg berkumpul mlm tue..
kak teh hidang makanan kat garaj kete umah dia jer..
umah nie pon br msk 2 bulan..
besa n luas ar garaj nye..
masing2 lbh selesa tuk lepak bersila dr duk kat sofa..
sofa org tue dah ar baru,naya plak kalu terkena kuah bagai..

riuhnye x yah cakap ar kan..
mmg terdiam en tam ngan gelagat famili aku..
aku perhatikan dia dok smbg gelak jer..
aku tanye paham x org nogori bersembang?
dia angguk2 then ckp paham 5 word dpn jer..
ha3..aku pon tmpg gelak..berlagak paham!

yg cam YB tue ar pak lang aku..
dah byk dah umor dia..
mama ckp mau 70-an..
tapi still steady n hensem kan..
gambo muda2 x yah ckp ar..
dr 7 anak dia,sorg pon x leh lawan hensem pak lang ms muda..

pas makan nasi,makan bubur,pas tue roti canai..
x cukup lagi makan plak kueh2 + apam..
teh tarik + nescafe + kopi + oren sejuk bertukar ganti..
last,aku hidang jeruk dr penang..
aku rasa yg plg byk makan,adik2 au sndr!
didahului oleh adik ipar aku yani + dik jo + dik li + en tam!
sumer settle kami sesah..
murah rezeki pak lang n mak lang..
ramai yg sponser makan mlm tue..
sama2 merasa..

yg ddk slbh aku nie..mak lang aku..
mak lang x ar tua sgt..
mama cpt beza dlm 5-6 thn dr dia..
mak lang nie ada sejarahnye tipa kali beranak..
mama cite..tiap kali mak lang bersalin..
mak lang akan jatuh sakit lama..
sbb tue ar abg2 aku rapat ngan mama..
cz masa baby,nenek aku + mak ngah + mama jaga dorg..
sementara mak lang sihat balik..

mama bersama cucu sedara yg ke berapa puluh tah..
aku pon x terkira dah..ramai sgt dah anak2 buah pupu aku nie..
dari umur aku 5 tahun,dorg dah pggl aku mak long!
yg pasti..
cucu mama sndr will coming on march next year..

kami yg telah keletihan..
aku + en tam + dik li + abah dah dok bersandar kat dinding..
bsok,sumer nak kena keje..
pak lang n mak lang berangkat dr umah alang + kak teh kul 1.00 pg
berkumpul di kelana jaya dl sblm berangkat kul 3.00 pagi..
adakaha aku hantar mereka ke kelana jaya?
oh tidak........pak lang! kakak x terdaya!
kakak doakan pak lang n mak lang selamat..
moga dapat tunaikan haji ini dgn sempurna..
jgn lupa doakan kakak ek...

22 October, 2009

waktu tuk pulang!


nie view dr hotel yg aku ddk..
cititel hotel..
kat tgh2 bandar pulau nie..
menara yg tinggi tue,
menara komtar..aku x smpt nak ke sana..syg seh..
aku rasa tue ar building yg paling tinggi kot kat pulau nie..

pas shopping..
ang omar trus anta kitorg ke airport..
nak kejar check in kul 4..
nasib x jem ke apa..blum waktu blk keje..
kalu time blk keje......erm sangkut ar!
flight kami delay cz cuaca x baik..
sejam tue weh!
dah busen aku duk tggu kat ruang menunggu yg kecil itu..
ramai plak org ms tue..
flight dlm negeri,antarabangsa + campor airline..
mmg ar rasa cam kat pudu raya..
tambah plak byk flight delay kan..
kul 6.00 ptg kami selamat berangkat ke kl..
ms nie aku ngan kak ros dah mula rasa penat!
bsok nak keje weh...
x suka ar mak cam ginie..
masing2 dah berkira nak mc/el bsok..
blum smpt nak pikir..
bos suh aku prepare draf report bsok!
sbb aku nak amik cuti next wik..
cantek kan..
rasa cam kecik jer pulau tue..
pic nie aku suka..
ms nie nak smp ke klia dah..dlm kul 7.04 ptg..
nak maghrib dah..
tepat 7.10 ptg..
kami pon selamat smp ke KLIA..
yg pasti en tam yg amik kali nie..
nasib flight delay..
kalu x,mau aku yg tggu dia kuar dr opiz!
alhamduillah..
satu lagi kenangan indah tercatat dlm memori hidupku..

mai pekena nasi beriyani dl..


b4 blk kl..
kami pekena nasi beriyani dl..
abg omar ckp,kedai nie mmg famous..
aku ok jer..asal bersih..
jgn cam kedai nasi kandar line clear tue..
trus clear tekak aku tgk tmpt niaga dia..

lauk x yah ckp ar..
mmg berlambak2 n berkari2!
ko pilih jer nak kari apa..
ikan,daging lembu,daging kambing,ayam biasa,ayam belanda?
sumer ada..
msg2 dah kecur liur tgk lambakan lauk nie..
aku?
nasi beriyani + ayam goreng!
hehehe..x suka ar berkuah2 nie...

aku suka deco restoran nie..
cam dlm cite p ramlee dolu2..
tipa meja ada pembahagi tue..
so,kita nak mkn gelojoh pon x segan..
selesa jer..

nie ar dia antara yg kami ber4 makan..
presentation lauk cukup sempoi..
pinggan pon cam pinggan kantin bdak sek..
tapi harga? mantop!

sblm balik..kami smpt sggh kat kedai baju..
1st day smp penang..
kami dh survey kedai nie..
budget arie jumaat ar nak shopping..
sekali kena blk awal da......
nasib pandai cilok time..
smpt ar bos + kak ros shopping baju..
aku? tgk sajer sudah!

that i will miss..


ms aku audit di perak dl..
pemandangan opiznye mengadap gunung..
menghijau jer..
damai hati aku wat keje..
kat penang nie plak..
pemandangannye membiru jer..
mengadap laut..
mmg lawa!

nie view dr stor opiz nie..
pas aku solat,aku mmg ralit tgk view dr cnie..
mmg cantik..
tmbhn plak opiz nie kat tgkt plg atas..
mmg bleh tgk jauh ke tanah besar..

nie plak view dr tmpt aku wat keje..
bleh tgk org naik feri..
yg berjalan kaki..bermotor n berkete..
syg..aku x berpeluang nak naik feri..
may be next time kot..

yg kapal jauh sayup tue star cruise..
kat cnie jgk aku bleh tgk kapal2..
nampak agak busy gak ar pelabuhan penang nie..
ngan kapalnye,ngan feri nye..
mmg maju ar penang..

arie nie last day kat penang..
flight aku ptg kul 5 ke kl..
kami x jadi nak audit MIDA cz ada masalah lain..
x jadi pon bagus gak..
aku dah mula terpikir nak study 4 exam nie..
aku ada exam jpa n exam uitm..
berdebar beb!