05 December, 2012

edisi kemas sawang

Credit to Bayou Lagoon Park Resort
 
 
Banyak perkara/peristiwa yg terjadi sepanjang saya x bersiaran nie..saya nak sgt bercerita tapi kekangan masa sgt2 cemburukan saya..eceh!
 
Kami nak gie bercuti ke Melaka lg kali ini.. (okeh! berkali2 gie Melaka kan..hi3) Kami booking last minit ngan agoda..hanya tinggal apartment 3 bilik jer..kalu takat kami berdua + adik2 kecik yg 4 org tue,cam x berbaloi plak kan..so,kami ajak ar mama n abah mertua + kak ipar sefamili..yg lain ada hal/keje..adik en somi yg bongsu juga ke mari bersama famili mertua dia..okeh! confirm meriah kalu kitowg jmp reramai nnt..kannnnn!!
 
Plan kami gerak pagi sabtu..trus gie kenduri kawen rakan sekerja dari Caw. Melaka..kebetulan dekat ngan Bukit Katil nie jgk..(lunch dah sponser..kuang3)..pas kenduri nnt br kami bleh check in..lewat okeh check in dia..jam 3pm..pas tue sure bebdk nie nak berendam dlm kolam x mau kuar..dorg dh pesan siap2..x mau gie jenjalan..dorg nak layan mandi kt water park jer..
 
Okeh..terliur dah nak makan ikan bakar kt umbai tue..cepat ar arie sabtu!

18 October, 2012

Penghuni Syurga

Credit lidya liz fb Alfatihah buat MUHAMMAD QHALIEF ASYRAAF BIN MUHAMMAD SYAHIR...anak sulung rakan sekerja saya di mahk shah alam..baby qhaleef telah kembali kpd pencipataNya sesama menjalani pembedahan jantung di IJN..Saya doakan moga shahir dan lidya redha dgn dugaan ini..wahai adik2ku..kalian sudah punye 'saham' disana..qhaleef menanti kalian di pintu syurga..damailah kau disana wahai anak..amen

12 October, 2012

Dugaan

" Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya"
-Surah Al-Baqarah ayat 286-
 
Aku redha dengan dugaan dariMU..
Sesungguhnya kau amat pengasih lagi mengasihani..

09 October, 2012

Selamat Tinggal Tok Mek

 
Jenazah arwah tok mek selamat dikebumikan jam 12.00 thari pada ahad lps 07 oct 2012.
alhamduillah sumer anak..menantu..cucu dan cicit tok mek ada bg mengiringi perjalanan terakhir tok mek..sesungguhnya perginya tok mek kami redhai dan kasih syg tok mek pd kami kekal tersemat dihati..
 
Kasih sayang anak pd ibunya..tak terluah dek rasa..tak terucap dek kata..
pok su paling sedeh atas pemergian tok mek..
saban hari diluahkan rasa rindunya pada tok mek..
saban minggu pok su balik menjaga tok mek dihospital..
namun pok su redha pemergian ibunya yg tercinta..mama mertua saya juga redha..
mama berkesempatan menjaga tok mek..
alfatihah buat tok mek..amen
Rahimah bt Latif
170141-061012..

07 October, 2012

Alfatihah Buat Tok Mek

 
Tok mek telah kembali menghadap penciptaNya pada jam 9.30 mlm 06 okt 2012 di Hospital Kota Bharu, Kelantan..
Aman damai lah tok mek disana..alfatihah..

05 October, 2012

Sabar - sayang kowg ketat-ketat

 
Isu nie..isu dah basi pon..saya kawen hampir 2 thn..tp x de rezeki nak ber'baby' lg..saya dan en somi redha ngan apa saja ketentuan buat kami..bukan kami jer yg x beranak..kwn2 lain ada yg Allah swt uji smp 8 thh kawen tapi masih x dpt title parent tue..tapi biler ada yg ungkit..ada yg gatal nak kepoci hidup saya..jadi geram seh kalu isu anak nie sengaja dibangkitkan..serius geram! mujur saya masih punye kawan2 yg sanggup beri kata semangat..dorongan buat saya..sayang kowg ketat-ketat.. ;)

04 October, 2012

Makan seafood @ Bagan Lalang

Kami jenjalan kt bagan lalang..pas jalan..pewut lapar..jalan lagi cari kedai makan yg bersesuaian..byk yg x bukak lg restoran seafood kat cnie..lgpon jam baru pkul 6 ptg..dalam pale nak plan balik trus sajok jer ar..pas tue kami jalan2 lagi..sesaja nak nengok pantai yg memutih..masa memula dtg tue,air surut..berpeluh jgk berjalan nak sampai ke gigi air..ms kami balik,air dah mula pasang..tenang jer dgr deruan ombak..
 
Dpk ralit nengok pantai,sampai ar kami ke jalan mati..nmpk cam ada restoran dihujung jalan tue..berdepan ngan deretan gerai hasil laut dan ada jgk jeti naikkan hasil laut..oh! kt cnie restoran HM Sri Bagan yg pames tue..senyuman terukir..trus bajet comel giler pujuk en somi makan seafood.. ;)
 
Kami antara pelanggan terawal hari itu..pembuka pintu rezeki ar gamaknye..3x kami bertukar tempat nak dptkan view yg cantik masa makan nnt..cewah! sbnrnye nak dekat ngan fius letrik..nak charge tepon..ha3.
 
 
Sesi pilih2 apa yg nak dilantakkan..rege kira ok ar..padan ngan harga pasaran..ceh! macam slalu sgt beli brg basah kt pasar gamaknye..dok slalu masak pon ayam..kendian ayam..dan kembali pada ayam semula..
 
 Kami makan kankung goreng belacan..saiz kecik..
 
 sotong tepung..amik seekor jer yg saiz sederhana besar..
 
 udang goreng butter..cair butternye..
 
Ketam masak cili..amik seekor jgk..wat rasa sajok..hua3..masa makan nie,tetiba windu ngan sue..kalu mkn ngan dia,sure dia tolong kopekkn isi sumer..
 
 
Hasilnye! alhamduillah kenyang giler..oh! lupa plak..ada order siakap bakar..ikan yg wat mahal tue,yg lain x mahal sgt..total bil sumer campur air oren satu jag dalam RM102.00 x salah saya..pas tue,seminggu kami laki bini pose makan tgh hari..ha3..
 
teme kasih abang..
eh! apa plak gaya awk nie syg..senget sebelah ke hape..lalalala..

03 October, 2012

02 October, 2012

Menyahkan Tensi

Hari itu..hari tensi saya..sangat tensi okeh! saya x tau nak gambarkan ketensian saya pada masa itu..saya dapat MC..okeh! MC tuk tah berapa kalinya bulan itu..saya malas nak kira dah..oleh itu saya mengajak en somi membuang tensi itu..kami menuju ke banting..nak nengok laut katanye.. 

 Minah MC dan en somi yang kena half day layan royan bininya..
 
Kami sekadar lepak2 sambil berbual tentang masa depan..apa yg patut kami rancangkan utk seimbangkan dgn keadaan saya kini yg sudah punye penyakit hypertensi..camner nak beranak kan..sure perlu perhatian yg lebih kan..oleh itu saya perlu patut pada jadual makan ubat saya..jadual diet makan saya dan apa2 jua yg berkaitan..dah puas lepak kt tepi tebing pantai morib tue,kami jenjalan plak menuju ke gold coast resort yg lebih kurang 3km sajer dr situ..saja survey tmpt tuk siri bwk anak2 buah jenjalan pas nie.. ;)
 
berangan di pondok bamboo..
 dia laki saya
nyata tmpt ini cantek..ada pool yg besar..itu penting!
ada gak water park ngan kos yg agak mahal saya rasa..
sambil tue berpikir kalu ada tmpt lain yg lebih sesuai utk trip hujung tahun nie..
nak ke gambang lagi? adeh! malas seh..
 
 pantai bagan lalang
 pantai bagan lalang - dr kejauhan palm tree gold coast resort sepang
Sesungguhnya damai itu cukup indah..
moga langkah kami di hari mendatang dirahmati olehNya..amen

01 October, 2012

Musim kwn2 kawen..

 Alhamduillah..ramai antara kawan2 kami yg kawen baru2 nie..tahniah buat kalian sumer..kami suami isteri doakan moga jodoh kowg hingga ke jannah..amen..nie antara kenduri kawen yg saya smpt hadir..byk lg undangan yg kami dapat..tapi batas masa menghalang kami tuk hadir..dan yg manisnye..sumer kndr nie saya x jangka pon dapat pergi sebenarnye..hi3..
 
Kapot n isteri..
kwn uitm perak kami..wat kndr kat jelebu..
kebetulan blk kg N9..online fb tgk kapot invite kndr kawen dia..
siap2 trus gerak gie makan kenduri..simple kan?
 
 Ariff..junior officer kt opiz en somi..
majlis di bukit jelutong
serius saya x kenal pon perantin..
kebetulan sehari sblm majlis..kami wat open houz..mujur rakan lain bgtau..
pas penat kemas umah..trus gie kndr makan free..malas nak masak..ha3..
 
 hanna dan helmi..
rakan sekerja saya di mahk shah alam dl..
majlis hanna pon saya x sangka dpt hadir..
umah kakak en somi ada open houz ptg tue..kena ar bantu mana yg patut kan..
sekali......x ramai tetamu..trus pacu laju2 pegi sri petaling..
saya sgt suka kndr hanna..ala bollywood style..sempoi...

30 September, 2012

Tahniah Kawan

Tahniah buat rakan kami hairul @taliban yg selamat mendirikan masjid ngan pasangan hatinya lina..ban nie rakan kami di uitm perak dl..biler dah reramai nie..sure ar meriah ngan gelak tawa rakan2 lain yg datang..
Antara kami yg hadir memeriahkan suasana..tgk ar betapa ramainye anak2 buah saya skrg..setiap kami pasti bawa anak yg super duper tomey..geramnye nengok anak2 dorg neh..walau sudah bergelar papa n mama..perangai giler2 kt uitm dl kuar jgk biler dah jmp kawan2 lama..hi3
Iz..BM..Lean..Along
Tgk ar mummy zaman moden..fast update..hi3
Tahniah buat kalian..moga berbahagia hingga ke jannah..amen

27 September, 2012

Rojak Hari Raya

Biler raya..ada ar open houz kan..byk giler open houz yg saya x smpt pegi..sbb saya masih di kampung minggu ke 2 raya..minggu ke 3 raya saya plak wat open houz (x mau cite..gambo x de sekeping pon - frust!) dan minggu akhir raya br ar dpt merasa ber open houz bagai..okeh..sbg tanda kenangan,saya ke umah couple jkns..ina n nuar..x sangka saya gie umah dorg! kt opiz saya x bertegur sgt,biler dorg ajak ke umah..laju jer pegi! open houz kan..sesi makan2..hi3
Pepagi ahad tue plak saya ke umah en dzul..bos HR kt opiz en somi..kebetulan en dzul nie penah interbiu saya dl..so,saya senang jgk ngan dia.. ;)
Gelagat adik2 masa jenuh tunggu mak bersembang ngan sedara mara..
Masa nie kami gie makan kndr kt putrajaya.. ;)
Foto kenangan masa kami menghadiri majlis perkahwinan sedara kami..Serius saya x kenal ngan perantin..Cuma ngan ibu perantin jer saya kenal..Famili nie pon jarang dah blk ke kampung N9 sbb dah x de sape org tua kt kg..Oh! saya jmp ina sawalina..kebetulan perantin kawan hubby ina..ina sgt comel skrg..sudah berbadan dua..alhamduillah..
Kendian ke umah azu plak..dorg wat kenduri tahlil tuk arwah ayah azu..
kami dtg pon dah lambat..join makan2 jer ar gamaknye ;)
Pas tue kami gie singgah solat kt masjid besi putrajaya..
Jalan2 kt tasik then layan aliya yg sronok nak berposing..
okeh! nampak sgt malas nak taip pjg2 kan..bye2!!

24 September, 2012

Selamat perantin baru kazen

Dalam keresahan kami sekeluarga akan kesihatan tok mek..sepupu en somi selamat melangsungkan perkahwinan..ini adalah majlis kawen pertama buat mak uda..adik mama mertua saya..sayu hati mak uda kenangkan majlis anaknya dan juga kesihatan ibunya..kami sumer hadir beri sokongan buat mak uda..alhamduillah majlis akad nikah berjalan lancar..cuma saya sekeluarga yg menginap di jeli manakala yg lain pulang ke kota bharu usai majlis akad nikah..
Kami menginap di TNB Pergau, Jeli.. penginapan yg selesa dan kemudahan yg sesuai tuk kami menginap selama satu malam..saya tempah 2 bilik tuk 2 malam..tp kami hanya sempat menginap tuk satu bilik sahaja..hanya en somi yg bantu pas majlis akad nikah dan saya plak kena jaga anak2 buah dan sepupu mandi di kolam penginapan kami..leka seketika tgk adik2 riang gembira..selama raya nie, mereka x berpeluang tuk beraya..hanya menanti tetamu dan bermain sesama sndr di lobi hospital.. 
Keesokan harinya kami menyambut majlis besar..alhamduillah majlis berjalan ngan jayanya..ramai saudara mara yg hadir memeriahkan majlis..ada riak tawa pd wajah mak uda hari itu..tawa menyambut menantu pertama..;) Tok che jgk dapat hadir..lengkaplah keluarga en somi hari itu..slalunya abg faizal n kak zu kena jaga tok che di rumah dan kami sumer menanti di hospital..syg sgt x bergambar bersama..saya dan en somi sibuk membantu mana yg perlu..saya jaga lauk pauk dan en somi jadi tokey air tuk majlis kali nie..mujur aina dan awish pandai bwk diri..pas makan dan puas bermain,dorg melanguk tgk tv jer kt umah mak uda..Niat di hati nak stay lg semalam..terasa penat dan lenguh satu badan selepas menanggah di majlis tapi kami dpt panggilan segera blk ke kota bharu..keadaan tok mek tidak stabil! selepas habis mengemas..kami tinggalkan Jeli dalam keadaan tergesa2..