rakan2 saya

16 May, 2011

Selamat Hari Guru!

Selamat Hari Guru!
secara am nya buat guru2 di malaysia..
secara khasnya buat sumer cikgu2..
yg penah mencurahkan ilmu buat saya..
jasa cikgu saya kenang sampai kini..
amanat cikgu saya gengam hingga kini..
nasihat cikgu saya jadikan panduan hingga kini..
kajayaan saya kini..
hasil perit jerih cikgu jgk..
terima kasih cikgu!

Pada hari ini..
saya ingin dedikasikan penghargaan saya buat:
1. Cikgu Norhayati -
teme kasih galakkan saya dalam penulisan..
terima kasih memahami saya..
kerana cikgu saya berjaya dlm UPSR..alhamduillah..
2. Cikgu Noraidah
sakit di jari kena rotan sbb x siapkan keje sek math..
bagai terasa hingga kini cikgu..
penangan rotan itu..saya  pandai 'kira2' kini..

11 May, 2011

satu cerita di hari ibu..

abis segala urusan di pertang..
saya bergegas balik ke klang..
famili mertua ada wat makan2 tuk hari ibu..

sebelum grk..en pzul ada call saya..
bgtau dia akan trus ke umah mamanye..
x singgah umah dah pas blk keje nnt..
oleh itu..saya sorg ar yg anta mak abah blk..
then grk sesorg jgk blk pulau indah..okeh!

dlm maghrib gtue..
saya singgah solat di s'ban..
en pzul mssg bgtau bateri dh kong..
dan dia on da way ke pulau indah..

dlm kul 9.30 mlm gtue..
saya tergrk nk check hp..
amik ko! 9 miscall trus..
ada no mama..adik ipar n satu no misteri..
saya call mama dl..
mama tanye mana anak dia,x smp2 lagik..

10 May, 2011

sambutan hari ibu dikg..

 ahad lepas saya blk kg N9 kjap..
saya dah janji nak anta kad jemputan kawen adik sepupu saya..
alhamduillah..walau ada masalah ngan lappy n printer,saya smpt jgk siapkan kad2 jemputan tue..
tq pada kak siah yg turut bantu saya..
saya blk kg kali nie tanpa en pzul ssb dia kena keje..
oleh itu..abah,mak,awish n zaim temankan saya..















kami bertolak awal..seawal jam 8.30pg..
sbb saya kena blk cpt ke KL..
ada sambutan hari ibu oleh ipar duai saya..
jalan ke s'ban clear..dlm kul 10.30pg..
kami selamat smp umah mak ngah..
adik2 biasa ar..dok main jer x penat2..
saya ngan abah..amik port..
tido kt katil kayu bwh umah..nyaman jer..mmg terbaek!
ms lalu s'ban saya smpt singgah ke king's..
belikan kek tuk mak saya..
disebabkan awish yg bwk kek nie..
oleh itu..comotlah jadinye kek dr kami sumer..
tp x kisah ar..janji sedap dimakan..
mak dan mak ngah saya..
kalu ikut umur..
mak ngah nie bleh pangkat ibu ngan mak saya..
sbb jarak umur dorg nie hampir 25 thn!
okeh..pas abis acara poteng kek..
makan t/hari sumer..
kami bergegas gerak ke pertang..
umah achik saya..
mak ngah amik ckit jer dr kek tue..
oleh itu sambutan hari ibu seterusnye adalah tuk mak chik plak..
kek yg sama..x yah bazir2 belanja..
kek sekadar simbolik..kasih sayang yg penting kan.. ;)

saya perlu bergegas blk klang..
ada satu cite pas tue..
nnt saya cite k..
tunggguuu..

09 May, 2011

tersenyum sndr..

tersenyum sndr saya baca blog rakan sekuliah dl..
ila : uitm perak

selamat hari ibu..

rasanye masih blum terlewat saya ucapakan..
rasanya masih blum terlambat saya utuskan..
salam sayang..tanda kasih..penghargaan..
buat sumer ibu2 di malaysia..dan seluruh dunia..

yg pasti buat ibu2 yg dekat dgn saya..
selamat hari ibu buat:
1. mak saya..pn rujiah
2. mama mertua saya..pn kamariah
3. ipar2 saya..
- kak gee
- adik ana
- yanie
4. biras2 saya
- chic zu
- mak long
5. ibu2 saudara saya
6. sahabat2 saya yg sudah bergelar ibu..

moga kalian sentiasa dlm rahmatNya..
doakan untuk saya..
menjadi insan yg bertuah seperti kalian..
ada suara kasih yg memanggil saya ngan panggilan..
IBU!

07 May, 2011

famili day LPK lagik


kita smbg cite family day neh..
pas acara sukaneka berakhir..
kami di beri pas msk ke bukit merah team park..
saya adalah 'coti' arie tue..
so,saya x berminat nak main2 air neh..
saya mtk izin ngan en pzul..nk lepak2 dlm bilik sajok..
en pzul pon okeh jer..
biler saya bebgn tido jer..
hari dh asar..
uik! lama saya tido..
terlepas lunch sedap! hi3..
sekali saya toleh sebelah..
baik punye tido en pzul..
rupenye dia pon x pg mandi2 tue..
x smp hati nk tgglkan saya sorg2..
alahai cian hubby saya..sori gile!

06 May, 2011

family day LPK


sabtu lepas saya ke bukit merah laketown resort..
LPK, opiz en pzul ada wat famili day..
so,kami berkg selama 3 hari 2 mlm kat cnie..
aktiviti adalah sgt free n easy..
giler rileks woooo..
amatlah sesuai utk kami yg letih2 badan nie..
penat pindah umah nie pon x abis lagik..

hari pertama..
kami smp agak lewat..jem merata spjg h/way..
kami smp pon dh maghrib..check in then trus mkn..
berakhirlah hari pertama kami di sini..

pepagi hari ke 2..
pas sarapan,jadual pertama kami..
join aktiviti sukaneka..
sgt seronok tgh bebdk join sukan..
meriah sakan..kan best kalu bdk adik2 sekali..

saya x join pape pon..
hanya jd penyokong kuat en pzul..
lgpon xtvt x byk..
hanya terhad pd 5 game dewasa..
berebut sumer nk main gak..
sbb menang kalah,dpt gak hadiah..

en pzul msk game terompah gergasi..
sumer badan gebu..bleh ker dorg jalan reramai neh..
permulaan game,dorg lead jauh ke dpn..
ms pasing ke rakan sepasukan..
ada mizcomn plak di situ..
sudahnye..dorg dpt no last..hua3..

hadiah tuk tmpt ke 4..
game terompah gergasi..
syukur alhamduillah..
bleh abe wat beg letak kasut bola dia..

05 May, 2011

terasa cam bola..

bola tue kan bulat..
senang digolek..dilempar apatah lagi di sepak..
nie cite pasal khidmat saya dlm gomen..
dah 6 thn saya berkhidmat (syukur pd Allah swt)

dlm khidmat gomen neh..
kita kena lalui 3 step yg penting
1. pengesahan dalam lantikan
2. pengesahan dalam perkhidmatan
3. pemberian taraf berpencen/kwsp

utk perkhidmatan saya yg pertama dl..
ms jadik pt kt court..
saya dah lalui 2 step pertama tue..
alhamduillah..hanya dlm tempoh setahun..
dari kelayakan 3 thn masa yg diberikan..
so,saya hanya tggu ms tuk lepas step ke3..

rezeki Allah swt nk bagi kita x bleh nk jangka..
saya terima ngan hati yg penuh terbuka n bersyukur sgt2..
sebulan sblm saya genap 3 thn khidmat sbg pt..
saya dpt lantikan br sbg pja..
gred yg lebih tinggi..kira naik pangkat ar gtue..
oleh itu..saya perlu ulang 3 step tadik..

kini..
saya dah lulus syarat2 tuk step yg ke 2..
tapi!
saya masih tidak diberikan pengesahan dlm perkhidmatan!
rasa sgt hangin jgk pd mulanya..
sprt jwtn dlm lantikan pertama..
saya dh settlekn sumer exam,kursus asas pd thn pertama..
skrg..dh msk thn ke 3..masih diam membisu..
saya pon dh tukar2 kementerian..
mula2 jd org dagang..skrg jd org ubat..
saya diam..apatah lagi org yg uruskan fail saya..
diam membisu jgk ar..

okeh!
mukadimah yg pjg..
br msk cite asal..
terasa cam bola..

mulanye gnie..
saya dok syok cite psl angan2 beli umah..
senior saya tanye..nape x guna gomen loan?
lebih rendah % interest n prosesnye..
bagi staff gomen yg x lepas step 3 td..
x leh ar nk wat pape..oh begitu citenye..
tapi? saya kan dh 6 thn keje! masih x sah lagik?

ngan bantuan senior yg baik hati tue..
dia fax n email saya step keje yg saya patot wat..
keje saya smlm adalah menelepon org sana sini..
mari kita mulakan sesi main bola..
1. saya tepon org yg interbiu saya keje dl..
dorg kata status saya masih step 1..
sila refer pd org yg lantik saya..
2. saya tepon org yg lantik saya..
dorg kata..saya bukan 'anak' dorg..
sbb saya keje ngan org ubat..dorg byr gaji saya..
jd saya kena refer pd dorg..
3. okeh! saya tepon plak ngan org ubat..
org ubat br dpt trace buka cite saya..
tp still x bleh proses sbb org dagang x update buku saya..
sila refer blk pd org dagang..
4. buat sekian kalinya..saya call plak org dagang..
alhamduillah..rakan saya di org dagang masih mahu bantu..
cuma agak sedih,bantuan dalah sgt terhad..
mereka cuma ada 1 kelayakan dr 4 kelayakan yg wajib..
sbb tue ar dorg x catit pape dlm buku cite saya..

oleh itu, sedarlah saya kini..
setelah 2 tahun 5 bulan..
saya rupanye syok sorg2 pegi:

i. kursus induksi sebulan..beria jd penghuluwati..tp x penah direkod..
ii. exam jabatan 3 paper..beria dpt surat kepujian ketua audit negara sbb lulus sumer..
tp x penah dicatit kat mana2 pon..
iii. exam undang2 jpa..beria tag2 sumer buku + mentelaah bagai..
masih jgk x catit dlm buku cite saya..

camner cite saya skrg nie..
sedeh ar gnie..jadik bola..
teme kasih pd yg menyedarkan saya..
sedarkan saya bahawa saya adalah org ODIT!

04 May, 2011

status saya kini..

arie nie saya br msk opiz..
sejak berminggu2 yg lepas..
1. saya kena keje luar..cm biasa ar keje odit neh..
2. saya br blk dr famili day LPK (opiz en fzul)
(nnt saya cite kedian ek)

dlm pada masa yg sama jgk..
saya br berpindah umah ke sri andalas..
keadaan umah skrg..
x tau ar nk cite..
berkotak2 sini dan sana..
pergh! penat kepala kalu pikir kan..

dlm dok cbuk2 angkat brg sumer..
nk dijadikan cite..
lappy saya bleh plak rosak..
kabornye motherboard nye rosak..
adoi hai...byk keje saya dlm lappy tue..
dgn bantuan lin rakan saya di unit IT..
saya bleh ar kuarkan hard disc saya..
itupon ada mengong ckit..hu3..

arie nie msk keje..
ngan keje tinbum2 atas meja..
kena siapkan report,slide tuk exit nnt..
erm tnt pon x wat lagi..report kehadiran lagik..
adoi...rasa nak cuti plak di kala ini..
biler blk keje,sumer kira settle..bleh? hi3..