rakan2 saya

30 September, 2012

Tahniah Kawan

Tahniah buat rakan kami hairul @taliban yg selamat mendirikan masjid ngan pasangan hatinya lina..ban nie rakan kami di uitm perak dl..biler dah reramai nie..sure ar meriah ngan gelak tawa rakan2 lain yg datang..
Antara kami yg hadir memeriahkan suasana..tgk ar betapa ramainye anak2 buah saya skrg..setiap kami pasti bawa anak yg super duper tomey..geramnye nengok anak2 dorg neh..walau sudah bergelar papa n mama..perangai giler2 kt uitm dl kuar jgk biler dah jmp kawan2 lama..hi3
Iz..BM..Lean..Along
Tgk ar mummy zaman moden..fast update..hi3
Tahniah buat kalian..moga berbahagia hingga ke jannah..amen

27 September, 2012

Rojak Hari Raya

Biler raya..ada ar open houz kan..byk giler open houz yg saya x smpt pegi..sbb saya masih di kampung minggu ke 2 raya..minggu ke 3 raya saya plak wat open houz (x mau cite..gambo x de sekeping pon - frust!) dan minggu akhir raya br ar dpt merasa ber open houz bagai..okeh..sbg tanda kenangan,saya ke umah couple jkns..ina n nuar..x sangka saya gie umah dorg! kt opiz saya x bertegur sgt,biler dorg ajak ke umah..laju jer pegi! open houz kan..sesi makan2..hi3
Pepagi ahad tue plak saya ke umah en dzul..bos HR kt opiz en somi..kebetulan en dzul nie penah interbiu saya dl..so,saya senang jgk ngan dia.. ;)
Gelagat adik2 masa jenuh tunggu mak bersembang ngan sedara mara..
Masa nie kami gie makan kndr kt putrajaya.. ;)
Foto kenangan masa kami menghadiri majlis perkahwinan sedara kami..Serius saya x kenal ngan perantin..Cuma ngan ibu perantin jer saya kenal..Famili nie pon jarang dah blk ke kampung N9 sbb dah x de sape org tua kt kg..Oh! saya jmp ina sawalina..kebetulan perantin kawan hubby ina..ina sgt comel skrg..sudah berbadan dua..alhamduillah..
Kendian ke umah azu plak..dorg wat kenduri tahlil tuk arwah ayah azu..
kami dtg pon dah lambat..join makan2 jer ar gamaknye ;)
Pas tue kami gie singgah solat kt masjid besi putrajaya..
Jalan2 kt tasik then layan aliya yg sronok nak berposing..
okeh! nampak sgt malas nak taip pjg2 kan..bye2!!

24 September, 2012

Selamat perantin baru kazen

Dalam keresahan kami sekeluarga akan kesihatan tok mek..sepupu en somi selamat melangsungkan perkahwinan..ini adalah majlis kawen pertama buat mak uda..adik mama mertua saya..sayu hati mak uda kenangkan majlis anaknya dan juga kesihatan ibunya..kami sumer hadir beri sokongan buat mak uda..alhamduillah majlis akad nikah berjalan lancar..cuma saya sekeluarga yg menginap di jeli manakala yg lain pulang ke kota bharu usai majlis akad nikah..
Kami menginap di TNB Pergau, Jeli.. penginapan yg selesa dan kemudahan yg sesuai tuk kami menginap selama satu malam..saya tempah 2 bilik tuk 2 malam..tp kami hanya sempat menginap tuk satu bilik sahaja..hanya en somi yg bantu pas majlis akad nikah dan saya plak kena jaga anak2 buah dan sepupu mandi di kolam penginapan kami..leka seketika tgk adik2 riang gembira..selama raya nie, mereka x berpeluang tuk beraya..hanya menanti tetamu dan bermain sesama sndr di lobi hospital.. 
Keesokan harinya kami menyambut majlis besar..alhamduillah majlis berjalan ngan jayanya..ramai saudara mara yg hadir memeriahkan majlis..ada riak tawa pd wajah mak uda hari itu..tawa menyambut menantu pertama..;) Tok che jgk dapat hadir..lengkaplah keluarga en somi hari itu..slalunya abg faizal n kak zu kena jaga tok che di rumah dan kami sumer menanti di hospital..syg sgt x bergambar bersama..saya dan en somi sibuk membantu mana yg perlu..saya jaga lauk pauk dan en somi jadi tokey air tuk majlis kali nie..mujur aina dan awish pandai bwk diri..pas makan dan puas bermain,dorg melanguk tgk tv jer kt umah mak uda..Niat di hati nak stay lg semalam..terasa penat dan lenguh satu badan selepas menanggah di majlis tapi kami dpt panggilan segera blk ke kota bharu..keadaan tok mek tidak stabil! selepas habis mengemas..kami tinggalkan Jeli dalam keadaan tergesa2..

20 September, 2012

Raya lagi


Okeh! semangat tgh ada nie nak cite..hua3..
Raya ke 3 kami dimulakan ngan anta awish gie umah atok dia sepagi yg bleh..sgt good sbb sumer bangun awal pagi arie tue..tgk saya pakai cantek2 cm nak pegi beraya kononye dan yg lain kt umah kena gie sepital..soklan bertalu2 kuar..
  • adakah saya nak berjalan raya ketika keadaan ini?
  • saya berkeras jgk ker nak blk beraya ke terengganu?
  • atau saya sesaja nak kuar sebab nak skip wat sarapan pagi? 
Mmg x sangka soklan2 gnie akan kuar dr mulut anak sedara en somi! wow! kowg kecik2 dah pandai nak propa ek..yg andaian ke 3 lg x tahan..nak skip wat breakfast..cis kowg!! potong duit raya..dan saya tinggalkan mereka tanpa jawapan..biar dorg terpinga2 jawab sndr..ha3..
 
Kami kena anta awish jgk pagi tue sbb pak long awish nak berangkat blk ke KL dah..dorg ddk kat kota kinabalu sbnrnye..flight ke KK day after..mujur smpt jgk jumpa pak long awish sekeluarga..lupa plak thailand waktu dia lewat sejam dr m'sia..mmg sempat ar biler janji pkul 10 pagi waktu thailand walau kami smp kt seberang sungai jam 10.30 pagi..Kami kena menyeberang ke seberang kt jeram perdah..bagi yg penah ke mundok ikot sungai,sure tau tmpt nie..tiap hari berduyun2 org msia akan ke mundok tuk sopping yg harga dia kadang kala 40% - 50% dr harga kt rantau panjang..tp skrg nie..susah sgt nak menyeberang..dah ada kawalan ketat nak msk secara haram nie..
 
Ini pengalaman pertama utk en somi seberang sungai guna perahu..muka ada cuak..gementar ckit..hi3..awish rileks jer sbb mmg dah slalu sgt dia berulang..kt seberang sg,kak siah n adik dah tggu kami..nak berjalan pon x jauh..tp syok lg ar kan kalu naik moto kan..beraya ngan tok ayah awish mmg seronok..pak long awish pon peramah jgk..byk pengalaman hidup dia share ngan kami..membesar ngan nenek tiri..belajar kt bangkok..hidup sndr..kemudian kawen dan menetap kat sabah! syok kan..kami mohon diri pulang sesama ngan famili pak long awish berangkat balik jgk..ms nie mmg ada drama..kami nak tinggalkan awish ngan tok ayah dia..sekaliiiii..bantai menagis sampai kuar muntah ko! adeh..ade jer ar ko nie dik..ish2..patot ar masa nak seberang td beria suh kami ikot jgk..rupanya dia dah plan x mau stay rupanye..
 
Balik tue..kami x kemana dah..trussss gie sepital lawat tok mek..dan terus menunggu hingga lewat malam.. ;) berakhir ar raya ke 3 kami..beraya sampai ke siam koo..raya 1 umah jer pon..hi3..
 
awish yg x mau stay ngan tok ayah walau mok su dia pon ada jgk..

19 September, 2012

WW - dara sunti

Wah! dah pandai main make up skrg..siap request nak lip gloss lagik!
nota: pitam akak ko dik..

14 September, 2012

raya pertama

Updated post..
1 Syawal
Alhamduillah..raya tahun nie raya ke 2 bagi kami..syukur atas kurniaan dariNya..tapi sedeh skit sbb x de adegan salam raya yg nangis2 sampai kuar hingus..dan melantak juadah raya ngan rakusnye dan bergamba ngan baju raya yg lip lap ituw..kami selamat smp kat pasir mas dlm jam 10 pagi gtue..kami ber 3 ngan x mandi..basuh2 muka jer trus lawat tok mek di hospital pasir mas..keadaan tok mek ms nie nmpk gerdas ckit tp masih lemah..nengok gaya,cam nsok dh bleh balik neh..anak cucu, cicit sumer pakat balik nak tgk tok mek..dan sepanjang hari pertama syawal itu,begini jer ar keadaan kami..menunggu tok mek di hospital ngan x mandi..nak cium peluk sedara yg datang pon segan..hua3..
2 Syawal
Kami grk lmbt ke hopsital pagi tue..cadangnya kami nak anta awish gie balik kg dia..kami set tggu kak siah kt kfc pasir mas..tunggu punya tunggu x sampai jgk..pewut lapo dah nie..trus beratur ngan org lain beli kfc jgk..eceh! tgh2 syok layan beratur..mama tepon..x ckp banyak..mama suh gie sepital trus! kami terpaksa bwk awish jgk sekali..sampai sepital sumer dh nangis2..keadaan tok mek makin teruk..Tok mek dah x bleh nafas cara biasa dah..paru2 tok mek dah dijangkiti kuman..pas discus adik beradik sumer..dorg pakat anta tok mek kt hospital kota bharu..berkampunglah plak kami kat depan wad kecemasan tue..kami sampai jam 6 ptg gtue..jam 10.30 mlm br tok mek dimasukkan ke wad crw..
 
Ya Allah..permudahkanlah urusan tok mek..amen..