rakan2 saya

26 July, 2012

Family Day - last day

Pagi itu kami sengaja x mau bekpes kat atas kapal..dalam pale nie mmg plan nak makan byk2 kt atas darat nnt..segalanya berjalan lancar..memula kami clearkan bil dulu..byk gak kena charge sbb kami beli adapter,cenderamata dan air mineral..proses dia sgt cepat dan sistematik..by 10am kami dh clear check out..
Pas tue,melilau ar kami laki bini mencari makan..arie ahad,byk kedai yg tutup..kitowg belasah jer jalan tah kemana2..sekali terjmp satu restoran nie..nmpk cam best,trus lepak jer order makan..x cukup naan tandori sowg satu,kami kongsi roti telo..ohh kat cnie,makanan yg berasaskan rempah mmg power! pewut dh kenyang..misi seterusnye adalah nak jenjalan kt padang kota sambil pikir "ada space lg x kalu nak sumbat pasembor neh?"  hi3..
Kebetulan plak jumpa ngan kam kat cnie..haruslah saya dok bermanja ngan anak dorg nie..hencem okeh baby boy nie..behave sgt..layankan jer perangai chic yana dia yg sengal nie.. ;) pas halo2 ngan member2 yg lain..kami sumer set jmp gerai nasi kandar beratur tue..siang org lain..so,kesedapannye x sama cam yg niaga malam..tp yg jual air bandung itu masih org yg sama..so,saya order bandung 2 gelas..saya x makan nasi sbb dah kenyang..TIPU! lalala..
selingan lagi..tomey kan anak kam nie..ada iras adam anak buah en somi..
Pas makan..memsg mtk diri..rusdi sefamili nak terjah chowrasta..kam ngan geng bujang grk ke batu feringgi,dorg stay lagik 1 hari..kami plak trus chow blk KL..saya apply extra cuti sehari tp en somi x dpt cuti plak..bos dia cuti! ish x aci!! okeh..dia bos..laki ko sape? lalala..
Akhirnye! dapat jgk saya merasa naik feri! keterujaan sgt terserlah..hohoho..
okeh..itu jer yg saya nak cite..sekian.. 

25 July, 2012

WW - family day


Gaya cam bayo bil kat hotel..beli air mineral jer ponnn..walau regenya RM 5.70 sebotol!

24 July, 2012

Family Day - Day 2

Cerita di hari ke 2..cuaca pagi itu begitu cerah..penat smlm pon terubat..bangun ngan semangat baru..dah tekad x mau jadi cam family day last year..mentido sajok keje kami.hi3..turun sarapan trus disapa oleh sameh dan familinya..Yaya dah besar! last year kecik baby lagik..dh pandai berbual.. telatah dia sgt menghiburkan.. ;) pas sarapan,kami laju2 gie beli jeruk kat pasar chowrasta tue..walau ramai kata jeruk pak ali sedap..tp x smpt nak carik! masa sgt cemburukan kami..hu3..en somi borong jeruk tuk famili dia..dorg hantu jeruk! saya pon beli tuk mak..byk jgk..beli byk sbb tau mak sure kongsi ngan rakan2 kejiranan dia..pas tue ngadu,bhgn dia x de..hi3

Thn nie x de grand dinner,kita tukar pd grand lunch..sronok jgk..meriah giler! x de protokol..anak2 berlari dr hujung ke hujung tanpa henti..suara dorg,mmg gamat! persembahan pon best jgk..ada boria,sketsa ngan magic show..okeh! thn nie x dpt cabutan bertuah..kalu x,dapat jgk merasa naik cruise gie krabi..hua3..majlis makan-makan mmg best..makanan pon sedap! tq bayview hotel penang sbb bg service yg terbaek! kami park kete kt gudang..x jauh dr port..sambil2 tggu ms nak check in,kami bergambo dl kat luar..

Selingan..tepi2 datin yaya nak naik cruise..comel!

Prosedur msk kapal agak ketat..periksa satu badan..dok kelebek beg takut bwk brg yg x dibenarkan..dorg akan amik mykad/mykid/sbranak/pasport kita then bagi kita kad tertera nama kita..setiap penumpang pon dapat walaupon baby 6 mth..kad nie kita gunakan tuk excess ke bilik dan kad ini ar jgk tuk kita gunakan beli brg dan gunakan perkhidmatan kat cnie..kita akan byr segala yg kita belanja secara tunai/kad kredit sblm kita check out..

Okeh..nie tips tuk kowg..
  1. Sila sekat limit excess kad anak2 sbb dorg pon dpt kad nie jgk..Oleh itu,kowg limit ar brape jer yg dorg bleh belanja..sbb segalanya mahal kat atas nie..
  2. Beli air mineral byk2 sblm kowg naik cruise..dorg x sediakan kettle tuk masak air..air mineral atas cruise nie RM5.70 sebotol yg 500ml tue! adeh..
  3. Charger tepon beza gak..x perlu beli adapter memahal..just pinjam jer ngan pihak cruise.. ;)


Biler msk jer dlm cruise,trus terbayang cite titanic..lorong dr bilik ke bilik tue..tp bukan kelas satu,rasa cm kelas 3 jer..ha3..bilik dia kecik jer (ikot kelayakan kot) ada 2 katil berganda yg bleh dilipat..sempit mmg sempit,saya ngan en somi berlaga2 montot dlm tue..bilik air pon kecik giler..lemas nak ddk 2 org sekali..so,x de acara mandi sesama..eh!
Ptg tue kami jenjalan atas sun dek kapal..memula sgt gayat..tingkat 10 ko! kapal pon x berlayar lg ms nie,kami lepak2 jer kt atas sambil menyatakan keterujaan msg2 yg kali pertama naik kapal..malam tue dinner secara buffet jer..makan pon ala2 sajok..x sedap mana pon..layannn..kami gie pon dh lewat,bleh bantai plak tertido sementara nak tggu makan..dlm jam 9mlm gtue,br kapal ar kapal start berlayar..ms nie,terasa gak gerak2 badan neh..pas tue berebut gie sun dek blk tgk kapal yg pelan2 meninggalkan penang..


Malam tue x de pape xtvt yg dorg sediakan..sumer free n easy..sumpah bosan! igt ada wayang ke hapa..x de apa pon..takat layan karok yg sesak! spa yg mahal beria tuk sesi 45 min..tiada apa yg tarik minat saya..erm..kecuali lepak kt dek atas,layan angin sambil kira bintang ngan yaya..kami berborak ramai2 sampai ar tgh malam..
Tgh syok lepak br prasan pihak cruise ada anjurkan treasure hunt (malas nak join..ramai sgt) dan xtvt mendeko kek tuk kanak2..anak2 lpk mmg ramai..tentu sronok n meriah kalu dorg wat xtvt nie awal ckit..3 org jer pon yg join..dah pkul 11mlm ms nie..bebdk lain dah membadak penat tido dlm bilik memsg..

Pas tue saya ajak ar en somi gie satu dek ke satu dek..dr dek 10 smp bawah! nak tgk apa yg ada dlm kapal nie..yg saya peratikan..ramai org2 cina yg gambling kt cnie..yer ar,pas perairan m'sia kita pon bleh nengok gak..nak join pon boleh..dosa ko tanggung sensowg! ralit jgk tgk gelagat org..x lama pas tue saya blk ke bilik sndr n en somi masih lepak layan borak ngan kwn2 dia kt sun dek..pkul bape dia blk bilik,saya pon x sedar!

23 July, 2012

Iftar hari ke 2

Smlm saya berbuka di umah mak..sblm tue umah mak mertua..umah mana2 pon,tetap meriah jgk.. cuma lebih kt umah mak,ada karipap! hi3..saya x ngandung..cuma teringin sgt nak makan karipap yg mak buat..nak suh mak,x smp hati..takot mak x larat..biler smp sg buloh jer..semerbak bau inti karipap daging! walaweh! syg mak byk2!


Pas tolong mak uli karipap,kelim karipap dan masak karipap..saya dan mereka menjelajah bazar ramadhan kt rahman putra..saja nak layan tekak awish yg mula berpose tahun nie..memula tue,lembik! smp jalan pon x larat..usahalah jgk saya nie mendukung..pas saya,busu plak..gamak x larat,en somi take over..adeh! rasa cm excercise btul ar smlm..

X de apa yg menarik minat kami..nak beli murtabak,punye arrrrr ramai beratur..nak beli ayam percik,x de plak..belek tue x minat,tgk yg nie x berkenan..alih2 beli air jer ar..sambil2 tue jmp kwn2 lama yg kebetulan singgah ke bazar..cuti wikend kan..ramai ar yg amik kesempatan nak berbuka ngan famili..

Okeh! arie nie giliran berbuka umah mertua plak..adik ipar kata nak wat kueh tiow..cam selera jer..x pe,saya tetap carik nasi nnt..x ngam pewut nak makan lite2 sajok waktu berbuka..hi3..
Selamat berbuka sumer.. 

untuk kali ke 5 & 6

Pertemuan kali ke 5 ngan dr koh agak menggusarkan hati saya..dah pelbagai jenis antibiotik dan ubat krim yg dicuba tp tiada tanda +ve dr en somi..dr koh amik sample darah tuk kaji lebih lanjut..saya kini bertawakal dan berserah padaNya..yg penting skrg en somi selesa berkerja dan x gatal2/sukar tido setiap malam..namun..bila kah akhirnye kisah ini?

2 minggu slps itu kami dtg lg ngan penuh harapan..result dr ujian darah mendapati tiada apa2 virus yg membimbangkan..syukur..tersenyum kami seketika..rasa lega x dpt digambarkan..namun,dr koh menjelaskan tiada apa lg yg bleh diusahakan..samaada en somi nk teruskan rawatan @ bergantung pd antibiotik yg dibekalkan..moga segalanya berjalan lancar..jgn risau syg..bunga hatimu ini akan sentiasa berada disisi.. ♥♥♥

20 July, 2012

Family Day - Day 1

Last wik saya join family day opiz en somi..syok ar masih bleh wat family day best2 gnie..opiz saya x penah wat pon..sob sob..okeh! kami bertolak ptg jumaat tue ke Penang pas saya abis keje..kami berkonvoi 4 kete..kete kami,kete amy,kete pa'in dan kete pejal..dorg nak try jalan kampung katanye..saya layankan ajer..en somi mmg sesuka bebenor ar jalan reliks santai jer..sekali byk lori! pkul 8 mlm terkedek2 lg kt manjung..pe citer? trus berdesup cari highway plus blk..hi3..

Jam 10 mlm gtue,kami singgah uitm seberang prai..adoiii sgt best uitm nie..asrama dh rupa kondo saya tgk..ada gelanggang tenis bagai..segalanya berpusat..hepenning sajok sekitar kwsn uitm tue..pas anta brg,kami bergerak ke terminal feri..sekaliiiiiii..frust feri dh penuh..next trip pkul 11.30 mlm..malas! trus grk ke pulau naik jambatan sajok..

Sampai bayview hotel pon dh lewat..kami check in..amik subsidi minyak dan makan malam then trus masuk bilik letak brg..bilik? aduh..besar weh..sgt suka..kalu adik2 ada nie,sure dh guling2 atas katil..awish dan aliya sure kejar bath tub yg besar tue..hu3..windu nak cuti ngan dorg lagik.. ;(

Malam tue jgk! kami cari nasi kandar beratuq..kwn2 yg lain pie kejar nasi kandar line clear..saya mtk maap awal2..saya x penah rasa lg nasi kandar line clear tue..tp biler jengah kt gerai dia,tekak saya trus 'claer' nak makan..hi3..misi cr nasi kandar beratur diteruskan walau hanya berdua..kami dah ingat2 lupa jalan sbnrnye..sekaliiii,,sgt dekat ngan hotel! x pe,layan sajok kesedapan nasi kandar..plus air sirap bandung yg malatop tue..saya order 2 gelas + bungkus lagik..giler ketagih ngan sirap bandung dia..hi3..dah langsai kehendak tekak,kami return too hotel..br beringat nak rehat,kemas brg2 then mandi cinta2 dlm bath tub..pas tueee????..sekian..ha3..

19 July, 2012

APC - tahniah kowg


Penyataan di white board bilik bos kecik saya..alhamduillah,en syam n niza dpt APC thn nie..iallah lain tahun x tau biler plak rezeki saya..kalu malas wat keje,suka bebel lawan bos + datang lambat..sila bermimpi disiang hari nak merasa tercatat APC dlm buku service tue..hua3.. 


Kenangan lawan bowling ngan niza n en syam..kowg belanja kan arie tue..tq bebayk yer..murah rezeki.. ;)

Mana x dpt APC..tgk ar bos kecik saya wat keje smp ke gerai makan ko..masa nie dh jam 1 pagi x salah..kami prepare report tuk bentang bsoknya ms di Batu Pahat arie tue..keep gud work kowg..seronok keje ngan org rajin2 nie..aku bleh skip tugas dan bermalas-malasan..kita kan satu team! haiya!! hi3..

18 July, 2012

Choc Milk Shake


Nie adalah bahan2 mk wat cho milk shake ek kwn2..saya pon x reti sgt..sesajer nk kongsi resepi dr kwn blogger jgk.. ;)

Bahan2:
Ketulan ais
Aiskrim vanila
Susu coklat (saya guna dutch lady)
Buah strawberi (nie perasa pape pon bleh..slalu saya guna serbuk milo sajok)

Cara2:
1. Mskkn buah strawberi..
2. Mskkn plak ketulan ais
3. Ais krim vanila
4. Susu coklat
5. Blend sajok kasi mesra..

Pas tue..minum ar..ohhh sadapnye.. ♥♥♥

WW - stress pekerja & pelajar


Kekadang tue stress jgk biler nak kejar dateline..penin pale nak cari idea nak wat report..x jgk masa kt opiz saya,sambung plak kt opiz en somi..mujur dpt somi yg 'giler' keje jgk..jenis x reti ddk diam kalu kerja x siap..kami serasi bersama..stress sesama..pas tue melantak sesama..adoiyaiii..


Adik saya di abe yg x lepas ngan hp kalu kemana2..budak2 zmn skrg..dah terdedah sgt ngan teknologi..mujur dia x mau bwk tepon gie sek..kalu x haru,saya nak claim tepon tue cr sikgu dia nnt..nie tgh syok melayan mssg awek ar nie..br 14 thn dah gatal nak bercouple bagai..blajar malas! cer amik contoh akak ko nie..abis sek,masuk uni br bercinta..kekal sowg jer plak tue smp kawen..lalalala

17 July, 2012

10 yrs! hepi annv ;)

2002 - 2012
be together 4 ever ;)


Dah 10 thn usia perkapelan kami..syukur..kami masih bahagia berdua..moga2 hadirlah insan ke 3 utk menyerikan kasih syg kami.. ;)

Dah 10 thn..x tau nak bg hadiah apa..dh jadi laki bini pon..kalu couple lg adalah sgt sweet dpt cekelat + bunga (ohh x penah dpt pon) sbb kata en somi,hadiah seumpama itu hanya tuk sebelah pihak saja..tuk berlaku adil dan saksama..gie makan tmpt best2..sbb kedua kami layan makan dan buruk lantak jua sifatnye..hi3..

Moga kasih kami bersemi..kalu bleh nak sambut jubli perak, emas jgk annv couple nie..insyaallah..

15 July, 2012

Besday abah & dik joe

Arie nie besday abah..dah 60 tahun..alhamduillah..abah masih berada bersama kami disaat umur emas begini..abah makin sehat..makin ceria dan gembira..kami sumer gembira tgk perkembangan abah..abah dh bleh bwk moto gie berulang ke surau walau masih x berani nak bwk kete sndr..x pe,smp masa abah jd bos plak..x yah pandu kete dah.. ;)

Di usia begini,abah x mau diraikan mcm tahun2 sudah..membazir katanya..cukup doa dr anak2 utk abah sihat sejahtera..hanya satu impian abah yg blum tercapai..teringin menunaikan rukun islam yg ke 5..sesama ar kita doakan yer abah..moga Allah swt percepatkan giliran abah ke sana..insyaallah..


Secara jujurnya..kami jarang sambut besday adik saya yg tengah nie..dik joe..ye ar..besday dia kan tgh bulan..time org tgh sesakkk..hi3..slalunye mak tetap masak sedap2 then potong kek sesama kami biler tiba besday kami..slalunye besday saya yg paling meriah..awal bulan..awal tahun..wat makan2 tuk sumer kwn2 kt flat..seronok sgt! dan kali nie,terbit plak rasa nak belanja famili makan..kebetulan plak besday adik saya br saja berlalu..hi3..kami sambut kt Ibu Mertuaku..tmpt yg slalu kami dtg makan reramai.. 


Kali nie pastinya lebih meriah..kak da, ummi adik2 pon join sekali..jarang kak da nak join kami..seronok jgk kan..meriah lagi majlis makan2 neh..ayish dah makin besar..org br dpt kaki,mmg letih ar nak melayan kan..dia x mau sgt ngan org lain..nak ngan ucu nye sajok..sbb sesama puteh kot..yo lah..  mak long ko nie kan gelap..hu3.. kami sumer hepi malam tue..saya dan en somi apatah lagi..seronok tgk mereka yg tersayang hepi2 sajok.. ;)

14 July, 2012

13 July, 2012

Hepi wikend - Cameron Highland


Kami gie cameron highland last wik..plan adalah main hentam sajok..borak2 ngan kak siah nak gie jenjalan..decide naik cameron..roger ucu ngan en somi suh stand by wikend jadi driver..kak siah jadi main funder tuk percutian kali nie..tq kak! moga murah rezeki lagik pas nie.. ;)


Semudah ABC sajok plan kitorg! biler plan terkejut2 nie,jadinye pon terkejut2 jgk ar kan..hi3..kami grk dr sg buloh pagi sabtu tue..pagi okeh! pas subuh x tido dah memsg..trus grk sajok..aliya jer yg x mandi ms tue..kami mandikan kt RnR Tapah


Sesampai jer CH..kami trus ke ladang teh..lepak2 kjap sambil minum teh strawberi..layannnnn!! masa nie mmg seronok sbb sumer excited naik tempat sejuk..gigil2 jer bebdk tue sumer..hepi sumer!!


Dari ladang teh kami singgah check point ke2 plak..kami beli jagung ngan selipar aliya rasanya kt cnie..org mmg ramai sgt masa nie..maklumlah wikend..selesai beli2..kami naik ke atas lagik..ms nie ucu suh saya bwk plak..dia sudah keletihan sbb blk keje lmbt malam sblm tue..



Rezeki saya...hadap jem kwsn berbukit2 berkilo-kilo panjangnya! hadoi! sakit weh kaki nie dok tukar2 gear..dorg sedap sajok tido..hu3..


Setelah sakit kaki dok tekan clutch ngan adik2 sumer baekkk punye tido dlm kete,smp jua kami di puncak..wat saya geram,punca jem hanya kerana mereka2 yg suka sgt parking kiri kanan jalan disekitar pasar brincang tue..hadoi! giler byk parking dorg dah wat,kowg suka sgt parking merata nie jgk kan..PBT plz take action tentang pekara nie..x berbaloi rasanya ngadap jem yg x keruan gnie..abis larik sumer mood cuti aku..hu3..buang masa sajok..



Kami lunch hampir jam 3 ptg..memasing stok kebulur abis dah..pas tue bermula ar penjelajahan kami tuk cari item idaman..Saya ngan chic somi haruslah cari jambu epal kan..strawberi yg murah yg jual dlm peket tue..memacam lagi ar! mak plak beria tepon suh beli sayur..beli byk2 plak tue..dalam pasrah,berpilih2 ar sayur bersama kak siah..at last,tertinggal sayur tue! nmpk sgt x ikhlas nak beli brg tuk mak sndr kan..mujur jagung yg saya beli smp 30 btg khas utk abah x tinggal..kalu x? haru!


Dah puas jenjalan,kami smpt singgah kt EQ strawberi..kononnye nak suh ar adik2 merasa petik sndr buah stawberi tue,malangnya dh tutup! mujur abg bangla tue bg kitowg jalan disekitarnya..teruja ar kejap adik2 tgk buah berjuntaian..geram jer dorg nengok dr tirai..alah..rasa kcian ar plak.. ;(


Dr ctue kami trus gerak turun..kami dh decide nak tido kat ipoh sajok..ucu nak belanja tgk wayang! nak tido kt cnie,dah x de xtvt lain dah..walau byk tmpt lg nak lawat,cukup ar sekadar yg termampu nie sbb kami ramai dan budget pon seadanya sajok..hi3..


Murah rezeki adik2..on da way nak turun tue..en somi ngan selamba sajok membelok ke satu tmpt nie..saya jarang gie cnie sbb brg2 dia mahal ckit..en somi kata kt cnie pon bleh petik strawberi..adik2 yg tgh mamai nak tido blk layan corner yg tajam tue,trus bangun semangat! hepi sgt tgk dorg rebut2 nak petik strawberi sndr.. ;)


Lama gak kami kat ctue..hampir jam 7 ptg,kedai nak tutup sesgt br ar kami blah..seronok beria smp x mau balik..terpikir jgk en somi nak patah blk then bermalam sajok di cameron..x pe,dorg excited sekali sajok..kalu repeat, takut dorg x mau dah.. ;)


Awish paling excited! berbelas bijik selamba dia tapau sensowg..


Atas kepala en somi tue buah markisa..tumbuh segar kat tanah tinggi gnie..
okeh! dah lepas hajat dihati nak naik cameron..jom turun! kita gie next destination!!