rakan2 saya

24 March, 2012

Bersendirian di pantai puteri

Ptg hari ke 2 tue saya x wat pape..mulanya kwn2 ajak ke bandar melaka..tp saya lewat plak kuar dr kuliah..kena siapkan presentation..mujur rakan saya mojie sudi temankan kwn dia neh..ohh tq laling! biler naik bilik..hati nie terpanggil2 nak cecah pantai..nak mandi sensowg takot..so,berjalan2 ar saya sensowg budget cam gadis br pas putus cinta..hua3..
Pantai dia cantik! bersih jer..kalu pg masa arie cuti,mmg sgt2 meriah kt persisir pantai nie..dr sini saya bleh nampak carigali gas petronas..tp disebabkan kamera nie biasa2 sajok,oleh itu..hanya mampu nampak bebayang jer ar..hi3.. 
Ohh..terpanggil2 hati nie nak mandi..geram seh!
Okeh! moh kita pulang..malam nie ada sesi berbbq kt hotel..pas berbbq kena msk kelas tok present plak..mampukah saya menempuhnya? hua3..

23 March, 2012

berkursus @Hotel Pantai Puteri

Saya kena gie kursus pengauditan kt Melaka..saya x penah lg tempuh Pantai Puteri neh..tawakal jer gie ngan map ditgn..org opiz bg map nie dr arah Tol Ayer Keroh..berpinor2 mata saya melilau nak mencari jalan..akhirnye..selamat jgk smp walau lambat dr waktu pendaftaran buka..hua3.. 
Nie ar hotelnye..just nice..pemandangan cantik nmpk laut..tp bilik saya terhalang oleh pokok rhu..jadi nmpk pokok jer lebih..hi3..
Kolam renang pon ada..walau kecik molek,ok ar kan tuk kita yg mandi takat suka2 nie..kolam tuk kanak2 pon ada..saya suka kolam gnie sbb x perlu mandi guna baju renang..ngan suar track + tshirt bodo2 pon bleh terjun! ha3..
Memsk bilik jer..wah!!! besar ek standard room dia..tp nape x de carpet? psg air cond sajok,trus gigil2 kaki nie..

Pemandangan dr tingkap bilik saya..setiap ahad ada night market..sronok jgk jamu mata jalan2 nengok pasar malam di pantai puteri nie..hati nie terpanggil2 sajok nak berjalan ke sana..
Ohh..cam best..jom turun skrg! malam nie dh start kelas.. ;)

19 March, 2012

dah dasar malas..

saya mmg malas nak gie kursus..
nak dgr celoteh berjam2..
pas tue wat perbincangan kumpulan..
kuar idea..bg pendapat..
pas tue wat pebentangan..
adoi..malas seh!

erm..saya berkursus smp rabu nie..
@ Hotel Pantai Puteri,Melaka..

17 March, 2012

teruskan usaha!

Adik saya si abe nie mmg malas nak blajo..orgnye cerdik sbb dia cpt paham apa yg saya ajar.. tapi.... malasnye tue yg saya x sanggup..terus saya ajar awish dr kecik jgn malas cam abe nye neh..abe sgt minat ngan bola sepak..saya nengok kalu kuar sopping ngan saya,x sah kalu x membeli brg2 bola dia tue..skrg nie,dia dh jarang nak mengikut kami kuar,jadual dia sgt 'padat' ngan xtvt bola dia..dia pon dh aktif ngan pasukan bola kt umah flat tue..
Ohh ada majlis perasmian pasukan bola sepak blok c malam ahad minggu lepas..saya sgt suka ngan ajk blok umah mak saya nie..dorg mmg very supportive minat anak2 muda..ms zmn saya kecik2 dl pon,dorg support jgk..seingat saya,kami lebih terdedah ngan xtvt kebudayaan..skrg nie xtvt bersukan plak..erm..rasanya ikot minat nak ketua blok kot..sbb ketua blok saya dl,anak2 pompuan dia suka nanyi n menari..la3..
Bukan senang nak jmp uncle nie..hadir setiap 5 thn sekali..eh! sedang elok nak pilihanraya kan..majlis cam gnie pon dia sudi hadir..opsss..x mau cakap lelebih!
Teruskan usaha wahai adik2 sumer..pas nie sure kowg lebih bersemangat kan..dapat jersi baru lagik! cayalah..
Biler dh pamos nnt,saya nk jd jurulatih pasukan sorak..dan ini calon tuk ketua pasukan sorak bola sepak blok c..hua3..

Syaza Syafiqah

Biler dh jaga arissa,saya dah ada kekuatan tuk ziarah anak2 kwn2 saya yg baru lahir.. ;)
Baby pertama yg bertuah adalah anak dara Kamarul Adura..rakan baik saya masa sekolah menengah..nie baby tahun baru neh..lahir pada 01.01.2012! ohh awal 3 hari dr besday saya..kalu x,bleh tmpg celebrete besday ngan syaza next year..hi3.. 

Adura jemput saya ke majlis aqiqah syaza ahad lepas..oleh sbb biras saya masih ada kt umah t/hari ahad tue,lewat ptg jgk ar baru saya jengahkan diri  ke majlis aqiqah nie..sumer tetamu dh balik..khemah pon dh abis bersusun..lepak makan cup cake ngan sirap ajolah..hi3..
Close up syaza dr dekat with mummy dia..memang dh bertahun2 saya x jmp adura neh..takat mssg dlm tepon + ber fb sajok ar sblm nie..kami kawen pon sesama x dpt hadir..alhamduillah,mmg dh rezeki saya nak jmp ngan syaza.. ;) Biler lama x jmp,mmg memcm ar cite yg kuar kan..gosip2 zaman sek2 dl pon kuar..masih seh adura pecah rahsia saya kt en somi..ha3..
Umah mak adura nie mmg kwsan banglo2 sumer..umah dia penghujung jalan..berjiran plak ngan pencinta alam..terkejut awish bile nengok burung unta dr dekat..ada ker dia kata anak zirafah? sbb leher pon pjg gak..adoi..bape byk zoo akak dh bwk ko..burung unta pon ko x kenal lg awish..ish2..
Kenangan saya ngan adura ms sek2 dl..saya 2 dr kiri,adura 4 dr kiri..yg berdiri separa tonggeng tue ederq dan 3 dr kiri yg duduk plak huda..dorg pon rakan blogger saya jgk.. ;)
(ohh..sila abaikan muka saya yg berkilat! hua3..)

16 March, 2012

Arissa Puteri Qaisara

Nie adalah anak buah en somi yg ke 6! sgt2 excited terima org baru dlm keluarga in law saya..sudah ditakdirkan rezeki kami..saya berpeluang tuk jaga biras saya dlm pantang! penah dgr biras jaga biras? yup! saya org pertama kot yg wat keje jaga org berpantang neh..hi3..

Biler abg en somi bgtau nak park kt umah kami dlm 3 hr b4 blk k'tan..kami laki bini excited beria2..smpt ar pasangkan katil just for baby..ohh..kan sronok kalu sambut baby sndr kan.. ;(
saya percaya pd ketentuanNya..biras saya nie pon kawen 4 thn br dpt anak sulung..setelah 2 thn,mereka dikurniakan lg sorg cahaya mata..alhamduillah..sumernye sudah ditakdirkan.. ;)
Malam pertama arissa kt umah saya sgt excited..laju2 amik EL konon nak jaga arissa ngan ibunya..jd cam mak2 plak tlg biras saya mandi dan lap2 badan arissa..saya mengaku sejak saya x chat..saya jd fobia nak lawat baby yg br lahir..hati nie rasa cm tersentuh plak nengok dorg..biler pertama kali nmpk mata arissa bg respon saya pggl dia..trus perasaan fobia tue hilang! oh indahnya biler ada baby tomey gnie kt umah..saat2 berlalu saya dok ralit tgk pipi dia..tgk bibir dia..belek2 jari kaki n tgn dia..biler dia tido jer..saya kaco2 dia suh bgn..paling syok kalu dia nangis..best sgt!

Msk malam ke 2,biras saya kena bengkak susu..sedih tgk dia tahan sakit membawak susu yg dh membengkak tue..smp ketar2 lutut dia tahan sakit..saya tanye,dia kata x de pape..mgkn x mau susahkan saya kot..saya pggl martua suh tgkkn..rupanya biras saya sakit pd bahagian dlm..x pasti plak sbb apa..trus insaf kenangkan pengorbanan ibu kita yg bukan saya berjuang tuk lahirkan kita malah lalui pelbagai dugaan pas bersalin kita..hu3.. 
Buat 3 hari berturut2..umah saya penuh ngan saudara mara yg nak melawat arissa..murah rezeki kami setiap malam..ada saya hidangan best yg adik beradik bwk tuk kami makan sesama..best! arissa bawa sinar dlm umah kami..en somi plak lg seronok dpt melayan sumer anak buah dia main PS2..kebetulan kami beli Lawak Ker Der..lg ar meriah jadinya..sumer bergelak ketawa sesama..mlm ke tiga tue kami celebrete besday pok su..sumer hepi2 kecuali biras saya..mgkn dh x tertahan sakitnye..alih2 mak mertua adik en somi kata,biras saya dh bentan..ohh..walau x tau apa yg bentan,saya dpt rasa sakit biras saya tue..pas discus adik beradik sumer..biras saya balik umah mertua..senang mertua nak nengokkn biras saya..bleh jgk dorg cari tukang urut..harapkan saya,apa sangatlah yg saya tau kan..adik bongsu saya pon msk sepital jgk masa tue sbb denggi..mak pon x dpt bantu saya..hu3..
Saya masih rindukan bau arissa kt umah saya nie..malam2 b4 naik tido,saya galak temankan arissa main..galak okeh kalu si puteri nie gelak..senang sgt jaga dia..bagi susu..dodoikan kjap,dh lena..setiap 4 jam dia akan bgn tuk main2 ngan kita..kekdg tue dia memberakkan diri..hi3..dan sekarang arissa masih di umah mertua saya..biras saya x cukup kuat lg nak balik berpantang di kelantan..dan hari2 pas keje,saya akan trus blk ke umah mertua..setiap malam slps arisaa blk ke sana..rasa cam x mau lepaskan diri dr pndg muka dia yg tomey tue..ohh..chci long geram okeh tgk muka arissa yg tomey itu! nape ar sumer baby2 nie tomey?

Rasa bersalah tetap terpahat dlm hati saya..saya rasa saya x sempurna jaga biras saya tue..saya x cukup bersedia masa tue..saya pon x penah ada pengalaman jaga org berpantang..saya applykan segala petua yg mak saya bagi @ search kt internet jer..
Maafkan along yer kak zu.. ;(

 

14 March, 2012

hari yg sedih mula bertukar ceria

Buat kali ke 2..saya GAGAL lg dlm exam nak msk skim gred yg lebih tinggi..sudah tersurat x de rezeki saya kan..saya redha jer ar..en somi n famili sumer bagi kata2 semangat suh saya cuba lagi tuk exam yg akan dtg..baiklah..saya terima ngan hati terbuka..saya dh jwb ngan sehabis baik exam kali nie..itu yg wat saya rasa sgt frust kali ini..hu3..

Bagi mengubat hati yg luka nie smlm..pagi nie en somi off,sggp bgn pepagi anta saya gie keje..temankan saya sarapan pagi dan mgkn lunch sesama jgk..yer ar..payah weh en somi nak wat gnie kalu x de pape berlaku pd pn isterinya..magis gtue! nie sumer tuk pujuk pn isterinya yg sedih bebenor smlm..nak makan pon kena paksa2..bukan x lapar..tp mmg x lalu nak makan..poyo!

Dalam bersedih tue saya panjatkan kesyukuran padaNya sbb en somi naik pangkat! alhamduillah..rezeki en somi murah..rezeki saya mahal ckit..hua3..Setelah bertahun en somi tggu peluang nie,rezeki yg dijanjikanNya dtg jua..alhamduillah..syukur2..tahniah abg! syg abg ketat2..erm elaun ayg pon bleh ar ditambah2 kan pas nie..la3..
Lagi satu khabar best, en somi saya ajak gie naik star cruise Julai nie! best2..abg main kutu ek ajak saya naik kapal neh? x kisah ar naik kt port kalng ker s'pore ker, janji merasa jgk naik kapal..teme kasih pd mereka yg bagi idea wat famili day atas kapal nie..hi3..x sabar2 saya rasa nak merasa ala2 naik titanic gtue..hua3..
Tapi..tapi..jgn cpt hepi sgt ek..sbb en somi kata ada yg kwn2 opiz dia yg x mau naik kapal..oleh itu berserah jer ar kan.. ;)

13 March, 2012

Moga adik cepat sembuh..

Lokasi kejadian adalah di Wad 7D Hospital Sungai Buloh..adik saya dimskkn ke wad pemerhatian pas isya' rabu lps..suspek denggi..pagi tue adik saya demam2..badan dia panas sgt..x larat nak bgn..dia pon mc ar pagi tue..maghrib tue adik saya dah makin lemah..dia dah ngadu sesak nafas..trus jiran saya bwk ke hospital..mak cpt2 tepon saya bgtau adik ada di wad kecemasan..saya masa tue tgh kelam kabut jgk sbb biras saya kan br bersalin pada hari kejadian..
Jam 12.30 t/mlm br adik saya dpt dimskkn ke wad..kebetulan katil penuh malam tue..sbb tue kena tggu lama ckit..adik mengadu lapar tp x selera nak makan..saya belikan roti cekelet tp makannye secubit cuma..bg dia mnum 100 plus..tp menggelupur kata payau giler2 walaupon itulah air peberet dia selama..aduhai adik..cian kat ko..
Arie khamis tue saya niat nak lawat dia pagi2..tp biras saya plak nak menumpang berpantang kt umah saya..mmg kelam kabut ar saya jadinye nak kemas2 umah kan..pagi tue plak abg ejal anta adam suh saya jaga..lagi tmbh kalut saya jadinye..en somi gie keje pon dlm kepayahan..x smp hati nak tggllkan saya sensorg wat keje2 neh..aduhai..mak redha jer ar..baby dtg t/hari,dok busy membelek bb baru,trus lupa nak balik ke sg buloh..mujur mak paham situasi saya..teme kasih mak!
Jumaat itu hati saya x keruan dah..msk opiz tp hati dah terbang ke sg buloh..x sggp rasanye wat x tau jer ngan adik yg sedia admited kt sepital tue..saya amik 1/2 day arie tue..drive lelaju blk sg buloh..dpt anta mak abah ke sepital then tmnkn adik kt wad kejap..huh! lega rasa di hati dpt jgk meluangkan masa tuk famili sndr..blk umah mak,saya pon dpt ar jgk rehat kjap..keadaan di umah sndr begitu membataskan tuk saya lelap walau 5 minit!

info terkini:
adik dh bleh kuar sepital sabtu lepas..saya ralat sbb x dpt jemput dia kt sepital..mujur adik tgh sudi take over keje akaknye nie..biras saya masih diumah saya sabtu tue..jadual wikend saya jd kelam kabut..kndr pak cik saya pon x dpt nk gie kt Sri Menanti..selamat perantin baru mat..moga ko bahagia disamping isteri tersyg..

12 March, 2012

hepi besday Pok Su

Arie nie nak wat n3 secara berjemaah..wikend saya agak busy ckit arie tue..x smpt nak wat catatan dlm blog saya neh..kan sumer ini kisah hidup saya..kalu miss satu cite,takut x igt plak ms tua2 nnt.. ;)

Jumaat lepas besday Pok Su..pak sedara en somi yg sgt2 rapat ngan kami semua sekeluarga..kebetulan ramai yg bertandang ke umah kami..maklumlah,kami ada baby tau..hi3..Arissa Puteri Qaisara..dah alang2 ramai kt umah..saya pon berpakat ar ngan ipar duai sambut besday pok su.. ;)
Menu adalah sgt2 simple..saya beli kek pisang dan wat bihun goreng ckit tuk tetamu..bihun goreng nie saya dtgkan khas dr sg buloh..ada cite disebalik bihun neh..wah! cam ada udang disebalik batu plak..x pe,part blk sg buloh,kita cite lain kali k..

Okeh..besday pok su tapi cucu sedara yg lelebih..dlm family in law saya nie,x kira besday sesapa pon,mesti kena nyanyi besday song byk kali tuk setiap anak buah..nak merasa tiup lilin sowg satu..mmg menjuih2 ar kan air liur sowg2 atas kek tue.. ;)
Selamat hari lahir Pok Su..kami doakan moga pok su dipanjangkan umur..hepi2 slalu..dimurahkan rezeki..dipertemukan jodoh! ops..sowi..tapi itulah doa dr kami anak2 dan cucu sedara pok su yg luv pok su muah2!


Ruang tamu umah saya yg dh mcm tongkang pecah..sudah 2 mlm keluarga mertua berkampung kt sini sempena dapat 'org baru'..sume hepi malam tue..en somi plak sgt bijak beli 'lawak ker der'..nak pecah pewut tgk lawak2 dorg sumer..sambil tgk tv,sambil ngap2 makanan yg ada..mmg sgt2 meriah..moga murah rezeki kami suami isteri pas nie..amen..

09 March, 2012

fahamilah..

nak merungut pon x guna..
apatah lagi nak lelebih dlm berkata-kata..
patutnya kau fahamilah keadaan aku skrg..
sebagaimana aku fahami keadaan kau dulu..

susah sgt ker nak paham?

umai anak cik ejul?

Umairah nie mmg bijak budaknye..mulut tue kalu berckp,mcm bertih jagung gamaknye..dan saya sgt senang dgn umairah nie..mudah mesra ngan mereka yg slalu dia jumpa..kalu 1st jumpa,mmg sombong okeh minah tomey nie.. 
Umai nie mmg sgt rapat ngan 'ayah'..patutnye ucu dia ar..biras saya yg bongsu..mana x nye,arie2 si ayah nie dok ulit umai nie kan..bwk ke hulu hilir..smp papa sndr pon wat x reti sajok.. ;)

Kalu cik ejul dtg plak..kasih itu akan berpaling kjap..sbb cik ejul kan kaki game..kejenye asyik ngan game jer ar..pantang lepa ckit,abis sumer tepon org dia kejekan main game..dan umai adalah peneman setia cik ejul biler cik ejul leka main game.. ;)
Bagus umai..slalu2 ar ko kaco cik ejul ek..biar jiwa dia terganggu ckit..barulah bleh fokus pada cik along nie..hi3..tgk pipi labuh dia tue..eiii..geram seh!
X sabar nak beranakkan bdk tomey like umai nie..minat sama dah ngan cik ejul dia..debab pon dah serasi..sesama bulat dan pewut maju ke depan..hah! kulit pon sama kaler..cuma mau yg tinggi ckit ek..umai nie rendang ckit..sbb tue nmpk lagi sgt2 tomey..cik long gadis tinggi okeh not like mami umai..larikkksss!!!

08 March, 2012

hepi annv kowg!

Sudah 13 thn berlalu..Anak pon dah 2 org..Alhamduillah..Tahniah buat biras ngan kakak ipar saya.. ;) 
Sejak seminggu lepas nie,arie2 kami adik beradik dok lepak kt pulau indah..tiap2 hari ada jer sebabnya kami kena blk pulau..dan smlm sebabnye plak adalah tuk sambut annv kakak ke 2 en somi yg ke 13 thn..biras saya nak wat suprise kt wife cantik manis dia tue..kekononnye majlis nie tuk sambut belated besday kami laki bini..cis! alasan yg bleh kasi jiwa kacau..kowg igt besday aku tp x celebrete pon kan..hua3..

Sesi tiup2 lilin..jarang nengok abg farin nie romantik ngan wife dia..td arie nie dpt tgk live dia cium pipi gebu wife dia tue..ha3..
Their hepi famili..anak sulung pon dah form 1 n puteri bongsu yg debab tue dh 3 thn..Dorg neh bunting pelamin dulu..Danial adalah cucu sulung tuk kedua2 famili k'tan n jawa neh..pas abg farin 'bunting' plak,trus gap 10 thn ngan si umairah..cukup dah sepsg famili dorg..yg abg persis mami,yg adik persis papa.. ;)
 sesi suap2 kek..abis penuh mulut si akak suakan kek tue..
drama okeh pompuan nie..aksi x lepas kalu depan kamera.. ;)
tahniah buat kowg berdua..
kami suemr doakan moga perkahwinan kowg kekal ke hujung nyawa..
bahagia hendaknya..amen..

07 March, 2012

hot news!

 Ahli keluarga baru dalam famili abg ipar saya..abg ejal ngan kak zu..
Alahai..tomeynye dia..pipi kemerah-merahan (umairah)
Nama saya x pasti..lupa nak tanye..
tp kak zue ada jgk bgtau arie tue..saya lupa..hi3..
yg pastinye..nama baby nie kena letak nama
Puteri xxx xxx
sbb nama abg dia
Adam Shah Putra
saya cilok adam bwk gie umah ipar sulong..
x de sapa nak jaga bdk hencem nie..
terdetik dihati nak amik EL jer senang..
mujur masih ada yg sudi membantu..
apa yg penting? kerjasama!

Realiti Kerja Saya

credit to: auditor in viet nam

05 March, 2012

meredah jem giler2 dgn hati gembira..

X tau mana silapnye..pagi td saya sgkt dalam jem giler2 punye ar! dr pelabuhan klang ke shah alam ikot h/way KESAS h/way exit LKSA makan masa 2 jam! giler kentang ar..saya bayar tol tetap cam biasa walau kete bergerak lebih lambat dr cik siput! 
Saya igtkan jem sbb nak beratur ke tol sajok..sekalliiiiiiiiiii pas tol pon smbg jem lagik..adoi! peluh dh start kuar neh..dr tol nak ke exit LKSA x jauh mana dah,tp kete mmg x grk2! confirm saya lambat pagi nie..siap2 mssg bos n clik bgtau saya lewat..walau dah x jauh sgt dr opiz,saya x berani janji bleh smp pkul bapa kalu nengokkan jem rupa gnie..puas jgk ar tggu laporan trafik kt radio,tp x de ar plak mention pape pasal jem luar biasa kt KESAS h/way nie..
Biler dah jem cam gnie..kuar ar perangai2 'busuk' pemandu kita nie kan..x reti2 nak maintain satu line..ko ddk diam2 sudah kat static line..kan lg mudah trafic berjalan walau berdenyut2 jgk nak tggu..biler awk dok tukar line kanan pas tue ngada2 msk line kiri,kan jadi bertambah2 jem gtue..silap tekan minyak,mau berlanggar plak nnt kan..beringat ek abg saga..walau ko bajet best ikot ambulan td,tp skrg sumer bayo cash ok..ko leka kjap,trus kena himpit ngan kete lain..hua3..padan muka!
Saya hepi redah jem berjam2 sbb saya bleh borak2 lelama ngan en somi..bergurau senda sambil tergedik2 nyanyi lagu kt radio..sambil2 tue bleh top up masa bersama kami yg sgt limit skrg nie..hi3..kalu sensorg td,mau sakit hati mak kan..mujur smp opiz pkul 9.30pg, masih ada 30 min sblm kena amik cuti..kalu x......mau hasut en somi suh cancel gie kursus..kita gie jenjalan nak x? hua3..

Ohh..tuk 2 hari nie en somi kena gie kursus jauh dr opiz dia kt concorde hotel shah alam..erm sblh opiz saya sajok! hi3..