rakan2 saya

31 August, 2009

merdeka 52 thn..

merdeka! merdeka! merdeka!
sudah 52 tahun kita raikannya..
alhamduillah..
syukur pada allah s.w.t..

org dulu2 mmg semangat sambut merdeka..
org skrg pon semangat jgk..
semangat nak tgk konsert,rancangan best kat tv..
yg kadang2 tue x de kaitan ngan kemerdekaan..

aku ingat lagi ms kecik2 dl..
arwah nenek aku bercite psl kemerdekaan..
pasal perit jerih org melayu pertahankan tanah air kita..
bangsa melayu..tanah melayu..

mak ngah aku albino..
sekali tgk,mmg cam org puteh..
ms zaman pendudukan jepun kat tanah melayu..
arwah atok mmg sgt2 risau..
nak sorok mana mak ngah aku nie..
yg disangka org puteh oleh tentera jepun..
akhirnye,mak ngah disembunyikan di kebuk padi..
umah kecik yg fungsinya tuk simpan padi yg masak..

zaman skrg,
kita org muda x tau apa itu merdeka..
apa itu payah tuk pertahankan maruah bangsa..
apa itu jerih jihad tuk tegakkan hak kita..

org muda kita juga laungan merdeka..
malah lebih semangat dr org2 dulu..
lebih kretif dalam laungan merdeka mereka..
dizahirkan melalui cerita,lagu mahupun lukisan..
tapi,tahukah mereka..
kita sebenarnya masih belum merdeka?

27 August, 2009

gud luck en faizul..

saat ini, tunang saya en tam berada di putrajaya..
dia kat ada kat SPA..
tggu turn tuk di interbiu..
peg kastam..
agak gugup,cuak n mcm2 ada katanya..
perasaan biasa yg kita lalui bila nak interbiu keje..


aku doakan buah hati aku berjaya..
dapat jawab soalan panel ngan jayanya..
aku x dapat nak temankan dia..
tgh busy yg amat skrg nie..
sorry ek abg..

abg! gud luck!

24 August, 2009

abang sayang awak


smlm aku ada test akaun..
so,ptg sabtu tue kena ar study kan..
en tam offer diri nak ngajor..
aku okey jer..bukan kena bayor pon..

prof latipah sulaiman tue lec aku..
bangga beb dapat ilmu direct dr penulis buku teks..
pn latifah nie baik tau..
dia lec acca student full time..


sambil dok study akaun nie..
aku pon belek2 ar calculator nie..
dah lama aku guna..
hampir 9 tahun!
besar jasa calculator nie kat aku..

nie adalah pemberian dr abg razi..
dia bagi kat aku mlm b4 ke itm perak..
dia pesan guna bebaik..
mmg aku guna dgn sebaik2 nya..
moga Allah panjangkan pahala..
penyumbang calculator ini..amen..



kat penutup calculator nie ada terselit duit RM5..
rm5 duit lama..
duit nie en tam yg selitkan..
duit emergancy ms study dl..
dia x bagi aku guna..
biar aku ingat time susah dl..
smp skrg ia masih terselit di situ..


di belakang duit nie..
terselit satu nota..
ringkas jer tulisannya..
tapi bagi kesan yg mendalam..
hehehe..
org pon sayang abang jgk..
motif buat n3 nie?
sajer2 jer..x de keje..
hehehehe..

21 August, 2009

syukur,rezeki ramadhan..

aku rasa sggh teruja!
ingin aku khabarkan pada dunia!
aku berjaya! alhamduillah..
berbaloi rasanya usaha keras selama ini..
syukur ya allah..sujud syukur aku padaMu..

berkat DOA semua..
berkat doa mak abah..
berkat doa en tam..adik2..
berkat doa rakan2..
berkat doa mentor..

aku lulus cemerlang dalam EXAM jabatan!
3 paper,lulus semua..
pagi nie,di Jab Audit Negara..
diadakan majlis penghargaan..
buat semua candidate yg cemerlang dlm exam jab..

aku mmg x tau tentang hal nie..
aku diarahkan ke sana tuk hadiri exec talk..
x sangka ada majlis ringkas slps talk tue..
rakan2 lain pon ada bersama..
chic,azu,ustaz,pnut,shafinaz,syafiq n hairi pon turut cemerlang..
rakan sek aku nana pon cemerlang jgk..
tuk post juruaudit..
tahniah tuk korg jgk..

pn azizah org pertama yg ucap tahniah!
mentor aku org pertama yg aku khabarkan berita gembira nie..
dia byk bagi tunjuk ajar n bimbingan pada aku..
terima kasih byk2..terima kasih!

20 August, 2009

mksd huruf pertama pd nama

Pemilihan huruf pertama pada nama juga adalah penting. Berikut sebagai sedikit panduan.


A
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

B
Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

C
Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

D
Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

E
Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.

F
Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.

G
Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.

H
Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

I
Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

J
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.

K
Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.

L
Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.

M
Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.


N
Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.

O
Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

P
Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kretif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain. Agak pendendam dan boros.

Q
Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.

R
Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.

S
Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

T
Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

U
Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

V
Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.

W
Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

X
Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.

Y
Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

Z
Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.

maksud nama

Marliana
Maksud nama tiada di dalam rekod.

Nama yang berkaitan
Nama yang berkaitan tiada di dalam rekod.

Apa ada pada 'MARLIANA' ?

MARLIANA
M-Mesra
A-Amanah
R-Ramah
L-Lemah-lembut
I-Ikhlas
A-Alim
N-Naif
A-Abadi

korg nak tau mksd nama korg? clik kat sini

ilham nama marliana

setiap kita punye nama kan..
tiap nama punye maksud tersendiri..
penat mak abah kita cr nama cantek2 tuk kita..
ada yg gigih selak buku..
cari nama yg indah2..
cari dalam internet..
gabungkan nama dorg pn ada gak..
smp kekadang tue,x de maksud..
huhuhu..

cam nama aku..marliana..
nenek aku yg bagi..
sekian lama menunggu cucu pompuan..
aku cucu dia yg ke 15..(yg lain sumer laki)
dengan selambanye dia bagi nama tuk aku..

nak tau dr mana ilham nama tu?
sebab dia minat sgt penyanyi 60-an,A.Ramli..
salah satu nama lagu dia..
intan marliana..
lagu nie tuk anak pompuan dia..
ala2 lagu anakku sazali ar..

abah aku x berkenan yg intan tue..
cam intan berlian katanye..
so,bagi amik hati mak mertuanye yg dtg dr jauh..
(ms tue kami menetap di sarawak)
abah aku register nama marliana jer..

bila aku dah besar..
dah pandai tanye mcm2..
aku tanye ar abah..
apa maksud nama aku?
abah diam,pas tue cakap..
x de maksud ar syg..
huhuhu..sedihnye..
ada sesapa tau x maksud nama marliana?

19 August, 2009

apa yg ada dicermin kereta anda..



ceh..
tajuk mcm nak tag org jer ek..
aku terpikir nak wat n3 nie..
ms nie aku tgh tggu wira nie di servis..
busen kan..so,wat ar keje pandai sket..

kat kete aku ada mcm2 sticker..
aku x suka gak sebenarnya nak tampal2 nie..
semak pemandangan weh..
tapi nak wat camner..
sticker nie sumernye keperluan..
layankan ajer ar kan..


1. sticker takaful m'sia..
sticker nie penting if berlaku braek down kat mana2..
aku pon bukan jenis nak menghafal no2 nie sumer..
tmbh lagi bila kecemasan..mau kelam kabut jadinye..

2. sticker mcd drive thru..
aku mmg hantu mcd..
tgk badan ar kan..huhuhu..
if ada sticker nie kita bleh dpt mcm gift/discount..
slalu b4 gie kelas,aku beli mcd..
senang n cepat..
x yah nak pikir parking bagai..


4. sticker laluan kompleks k'jaan jln duta..
mmg sah2 aku keje kat cnie kan..
kalu x de sticker nie,cam ner nak msk..
lagi satu,kalu kena saman ngan dbkl..
x bayo parking..
bleh cancel saman ngan admin..
tapi saman disekitar building nie ar..

5. sticker uitm
sticker nie ar aku akan pakai selagi jd dak itm..
x de sticker,payah nak msk..
nak kena tggk ic bagai..
tiap2 hari ada kelas..
x kan nak tggl ic tiap2 hari kan..


6. sticker LPK..
en tam keje kat cnie..
so,ngan sticker nie,aku senang msk lpk..
sbb aku kan slalu teman dia keje arie sabtu n ahad..
keje sabtu n ahad?
bangla pon tau cuti..
hehehe..

7. sticker mahk..
sticker nie plak aku dpt b4 blah dr mahk..
walau x keje kat sana dah..
aku slalu dtg jenguk kwn2..
windu beb..

ngan ada sticker nie jgk..
senang nak lepas roadblock..
hehehe...


8. road tax..
nie wajib beb..
patutnye,satu nie jer sticker yg patut ada pon..
yg lain wat semak jer kan..

9.sticker jab audit negara
aku beli sticker nie ms induksi..
semangat lagi ms nie..
bangga jadi org audit..

tapi,
en tam penah tanye..
apa gunanya sticker pada aku?
tah! aku pon x tau..
sajer2 tampal..

korg plak camner? cite ar ngan aku apa yg ada kat cermin kete korg k..
chow!

17 August, 2009

nur irdina qistina bt razlan


nur irdina qistina bt razlan..

nie ar pertama hati kwn baik aku,sheila..
dah selamat deliver baby girl..
tahniah!
moga korg lebih berbahagia dgn kehadiran irdina..

aku dah agak..
nama anak ko sure letak qistina..
dr zaman itm lagi mmg ko berangan kan..
hehehe.....

14 August, 2009

bila kami berkumpul!



cantik kan..
kagum aku ngan pelamin nie..
dengarnye,set pelamin nie bleh sewa dr lan kristal..
dia wat pakej kawen skrg nie..
cantek..cantek..


nie plak aku x tau nak kata pelamin or apa..
yg pasti meriah sggh!
sgt menarik perhatian aku ngan pengunjung yg lain..
bleh x nak sanding konsep bunga juntai2 cam nie?
huhuhu..berangan......


aku lepak2 ngan kwn sengal itm aku..
ira,sue n lin..
kitorg nak tgk movie proposal..
sekali penuh ar..
alih2 tgk cite lain..

b4 msk panggung,aku mkn bihun tomyam..
pas tgk wayang,aku lapar balik..
bleh x? hehehe..
aku sengaja jer lapar,nak mkn asam laksa!
hehehe..
ira ngan lin tgk jer..cz dorg sgt2 kenyang..
aku ngan sue,layannnnnnnnnn...


mmg amatlah jarang kami kuar ber4..
so,masa kecederaan b4 dorg grad nie..
aku amik ar peluang kuar ngan dorg..
yg pasti aku akan sorg2 final sem nnt..
dorg awal grad satu sem dr aku..
huhuhu..sgt sedih ma.......

kursus? hadapkan aje..


tuk sekian kalinya..
aku berkg lagi di mof tuk seminggu..
kali nie kursus auditan prestasi plak..
dr taklimat awal,cam menarik jer course nie..


selama 5 hari disini..
kursus nie mmg menarik minat aku ke audit..
x ar wat audit cam skrg..
compliance ngan rules jer..
audit prestasi nie best ckit..
bleh tgk perkembangan projek2 goment..


course kali nie ramai..
lbh kurang 54 peserta..
sumer datang dari unit audit dalam..
dari pelbagai kem n jab..



dalam course nie..
byk bentang kes..
kitorg akan discuss berkumpulan n present..
aku senyap jer..jadi tukang catat..
dorg sumer nie JA ar weh..byk idea..
aku nie pen. JA jer..
huhuhu..

nie antara geng baru aku..
kalu makan,sure kami semeja..
sama2 buruk lantak..ada yg siap tapau lagik..
huhuhu..


tiap kali gie course kat mof,
aku sure jmp minah nie..
dah jadi cam kwn baik ar plak..
ok ar shazni..lain kali kita jmp lagi..
chow!











makan percuma!



bertempat di perkarangan parking stadium bukit jalil..
malam tue,kami 2 kete ke sana..
ada majlis makan2 tuk anak2 t'ganu..
mmg meriah sgt suasana dia..


majlis start dr kul 6 smp tgh malam..
kami smp pon dah lewat,dalam kul 9 lbh gitu..
so,byk ar yg dah abis kan..
tgh sampah2 yg merata2 tempat..
nie ar sivik org kita..



byk makanan tradisi yg dihidangkan..
sure ar makan2 org ganu kan..
abah ar yg hepi sekali..
rasa cam duk ganu plak..
rata2 org berbahasa ganu..
hidangan nie plak mmg dtg khas dr daerah2 tganu..



poyo jer mamat2 nie sumer..
sorg pon x ada anak t'ganu..
dik lie bleh ar..
abahnye org ganu..blajar pon kat sana..
yg lagi 3 tue..
sumer keturunan kelantan!
hehehe..

13 August, 2009

setem ke shopping..mana lagi best?



ye kawan2..
aku dah tgk setem!
sgt best! sgt suka hati..
aku mmg kagum tgk cite nie..
cite x belit2 tapi byk mssg tersirat..
kena ngan konsep kita skrg..
satu malaysia!


kuar jer dr panggung..
aku tgk org ramai sgt!
eh..arie khamis pon ramai org dtg jj ek..
rupanya,ada jcardsale ar!
wah..sgt suka! diskaun disini sana..


aku rembat kasut 3..
satu kasut sukan..kasut keje n sandal tuk en tam..
2 baju t shirt tuk abah..kemeja n suar keje tuk en tam..
n baju sejuk + bantal baru tuk aku..



sila abaikan riak muka tunang saya..
masa aku dok bz snap pic kat cnie..
dia trus angkat brg2 yg dibeli ms aku dok gigih telek kasut..
" hah! pic barang nie sumer x nak ambik?"
huhuhu..marah ker? kalu marah kena jual..
hahahaha......sayang en tam!

dinner mahk



lina ajak join bbq dinner kat opiz lama aku..
segan weh..
aku bukan staff mahk shah alam lagi..
disebabkan lina belanja + makan sedap,aku setuju!



majlis nie di buat tuk meraikan laila,fetty n jaz yg akan bertukar..
laila dpt balik kg,mahk ipoh..
fetty dpt post tetap di matrade..
jaz sajer2 tukar angin ke sprm kl..



aku tgk,makin ramai muka yg aku x kenal..
so,aku ddk ceruk alam ar kan..
lina jadi mc tuk malam tue..
nasib ajib datang..borak pjg ar ngan dia..
papa ajib dtg amik gift tuk new baby..
hepi dia skrg keje kat putrajaya,pinjaman perumahan..


malam tue mmg hepi sgt..
mcm acara yg dorg buat..
aku tmpg gelak jer ar..
jmp balik kwn2 lama mmg best..
tapi lagi best dah jmp ngan kwn2 satu batch aku dl..
ramai yg dah pindah kuar..
ada yg sajer tukar angin..
ada jgk yg naik pangkat..


salah satu acaranye..
tukar2 hadiah sesama kekawan..
hadiah nie sumbangan ikhlas dr kita..
sajer suka2..
aku dapat hadiah dr kak yat!
dia bagi aku bnatal kura2..
memang padan ngan aku katanya..
minah kuat tido kat surau ptj!
huhuhu...

d'carbo


ini kete aku..
dah 4 thn aku pakai kete nie..
walau x mewah tapi hasil usaha aku sndr..
di belakang kete aku 2,shawal..
opizmate aku..
dia nak 'sesuatu' kat kete aku..


mamat shawal nie agen d'carbo..
d'carbo nie fungsi nye membersihkan carbon dalam enjin kita..
pas shawal bagi penerangan serba sedikit..
aku pon trus suh dia wat kat wira aku nie..


sila lihat hasilnye..
berkepuk2 kuar carbon dr eksos..
dah berkeladak gamaknye carbon kat enjin aku nie..
blum tekan minyak lagi,carbon dah kuar..


ramai yg dtg kat kete aku..
ingat kete aku terbakar tadi..
huhu..
rupanya,nak operasi nyah nyamuk..lalala..
bagus d'carbo nie..
pas pakai benda alah nie..
enjin kete aku senyap jer..


nie ar dia d'carbon..
korg bleh tgk website dia tuk maklumat lanjut..
x pon..call jer mamat opiz aku nie..
dia bleh deliver trus kat korg..
shawal 019-2820456

12 August, 2009

satu kebetulan..


nampak x apa yg sama kat ic aku ngan kwn sek aku maihida?
yup!
kitorg lahir tahun yg sama, 1983..
bulan yang sama, januari..
tmpt lahir yg sama, hospital besar kuching,sarawak..


(sila abaikan muka aku yg sun burn pas berendam kat sunway lagoon)

n yg uniknye..
4 num digit akhir pon sama gak!
nama pon lbh kurang sama MM..
marliana mokhtar..maihida mior hamdan..
alamat pon nak sama gak..
bandar baru sungai buloh..
hehehe..satu kebetulan..

have fun! sunway lagoon



kami ada event ngan kwn en tam pagi sabtu tue..
nak bersuka ria dia sunway lagoon!
aku plak ada rerunion sek kat the curve..tapi ptg ar..



janji kul 10 dpn pintu masuk..
x bleh lambat,nnt kena tggl..
kami nie gigih ar dtg awal..
tgk2 saper pon x ada lagi..
ceh! gie breakfast dl!

punye ar mewah b/fast arie nie..
sedap x terkata..huhuhu..
puas aku mkn smp 3 ketul!
en tam?
tgk kat tgn dia..
dia b/fast,lunch n dinner ngan 'itu' pon cukup..



hampir kul 11am baru sumer ada..
memasing bagi alasan jem..
mmg jalan kat area kl byk tutup pagi tue..
ada roadblock merata2..



b4 terjun ke kolam..
kami cuba sumer aktiviti yg ada..
byk kali dah aku mai cnie..
but,it 1st time try game nie sumer..
selama nie dok mandi terus jer..
x gie pon kat tmpt game nie sumer..



gie ngan memember mmg best!
sronak sgt en tam arie tue..
release tension keje kot dia..
aku preasure keje?
x ar..keje aku senang..check keje org jer..
lalalala...

aku dah lambat nak gie rerunion..
gigih aku siap laju2..suh en tam drive laju2 ke the curve..
kul 5 baru smp da curve..
ingat ada lagi majlisnye..
tapi.........
dah abis! sumer dah balik..
merajuk panjang aku ngan en tam pas tue..
nak tau cite rerunion,klik kat blog EDERQ