rakan2 saya

28 February, 2013

Sesi bako2..makan2..

Update tuk besday gurl Februari..dan kebetulan adik ipar yg bongsu dan anak sulung dia kami raikan bersama..besday ana 3 feb dan aliya plak 18 feb..sedang elok jer besday dua beranak nie same month kan..dan kami2 sumer yg kaki makan nie,ada jer plan dlm otak nak wat acara makan2.. ;)
Menu utama adalah ayam+ hot dog + ikan + kambing  bakar! abg ejal + ana  yg sponser.. alhamduillah, murah rezeki anda sekeluarga..amen..kak anor plak masakkan speegeti dan saya yg kaki dessert nie bwk kek + puding trifle + puding telor..biler bwk pot luck gnie..mmg meriah ar kan makannye kan..keh3..
Acara bako2 bermula agak lewat sbb kami yg kt umah mama nie x reti nak hidupkan api!! ha3..hanya nak harapkan biras saya yani yg hidupkan api..yani keje,so dia balik lewat ckit mlm tue..oleh itu,makan pon lewat ar jugak..kami mmg slalu berkumpul reramai skrg..tiap2 bulan,ada jer idea memsg nak ajak lepak dan do something..dan next month,kami nak wat famili day ke gold coast morib plak..insya allah..
 x de idea biler nengok gambo bdk2 yg cute miut nie..windunyeee ngan dorggggg!!!

23 February, 2013

Doa Kami Bersamamu Kawan

Rakan seopiz en somi msk sepital baru2 nie..en somi bgtau,shidi ngadu sakit lutut..pas wat check up,kena refer ker ppum..after 5 day ditahan wad..wat mcm2 test..doktor sahkan shidi mengidap kanser paru2 dan tulang..stage 4! Berita ini mmg mengejutkan kami..shidi orgnye sihat dan aktif bersukan..Menurut kata en somi..rakannya x penah sakit,apatah lagi batuk atau apa2 tanda yg dia sakit..saya berkesempatan melawat shidi td sebelum beliau pulang ke seremban..shidi mtk izin utk pulang ke rumah sebelum menjalani apa2 rawatan.. Saya ada syorkan shidi utk ke alhidayah..tmpt yg sama saya syorkan pada abg lan..suami sahabat saya shila yg disahkan mengidap kanser leher tahap 2 tahun lepas..alhamduillah..abg lan dah kembali sihat kini setelah menjalani rawatan kimo dan rawatan di alhidayah..kita sama2 doakan moga shidi cepat sembuh dan kuat utk menjalani ujian dariNya demi isteri..3 anak lelaki dan bayi yg bakal lahir beberapa bulan lagi..amen..

16 February, 2013

kawan kawen..aku kenyang..alhamduillah..

Sebagaimana tajuk..gtue ar citenye..2 sahabat saya telah menemui jodoh msg2 dikala rakan2 kami yg lain dh bertahun2 kawen..ada yg dah beranak 3..nak masuk 2 pon ada..masih sowg pon ada dan x lupa utk yg x jgk beranak cam aku neh..keh3
Saya smpt jmp ngan ayu..syok woo tgk ayu gemuk..keh3..so ayu wajahnye dikala tgh sarat preggy nie..moga dipermudahkan segalanya..amen....
Bukti miz hadir majlis kami dedulu..
Kndr kawen yg pertama utk 2013 ini adalah majlis siti mismuliana..
sahabat saya sowg nie sgt suka hadir ke kndr kengkawan..x kira sejauh mana pon,pasti mis sedaya hadirkan diri..alhamduillah..kenduri kawen mis sgt meriah..ramai giler kwn2 dia dtg..baik dr zmn sek smp ar zmn keje..layanan yang baik..seronok tgk kndr kawen yg meriah..guddie bag x de telo..itu jer yg x best..keh3..tapi makanan sedap giler..nak tambah malu walau miz dah sebarkan kt fb dia jemput kitowg tambah byk2 kali pon x pe..keh3..
 
Kami bertiga di majlis ayu - 2009
Kami bertiga juga di majlis mis - 2013
(aku jgk yg maintain gemuk dr dulu..ha3)
Ayu! ko x dtg kenduri kawen aku ek! siot jer kan..baru pasan..ish! keh3..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
gambo zaman gedik2 anak dara..perantin adalah yg ditgh2 itu
 
Okeh..kita bukak lembaran baru plak..next kenduri adalah kenduri kawen ibu aka ziana aka ana..tapi saya panggil ibu sbb dia suka bebel2 cam ibu2 kita plus sgt suka pakai baju kelawar ms kt itm dl.. (btul ker ek ibu dpt nama sbb tue? sesuka aku jer) ibu adalah rakan sehati sejiwa saya masa kt uitm perak dulu..kami ber 12 cukup rapat..sampaikan umah ibu adalah port lepak kami sblm blk ke umah msg2 biler time cuti sem..
 
Kalu musim buah,lagi ar lama ddk kt umah ibu nie kan..jalan kaki,x smpt penat..kami jumpa kolam air panas..kalu rasa gedik terlebih2..abg2 ibu sumer offer nak anto kami yg gedik nie gie mandi kt sungai congkak..hi3..lgpon mak,sgt baik dan pandai masak jgk..mak layan kami sumer cam anak2 dia..pas abis U..memasing dah keje,sekala sekala ar br dpt jumpa mak balik..hu3..
 

 
Majlis kawen ibu kami sumer nantikan..setelah melalui pengalaman hitam itu..ibu bertemu jodoh ngan rakan sepejabatnye..alhamduillah..kami sumer doakan yg terbaik buat ibu dan nizam..moga kalian kekal bahagia hingga ke jannah..majlis berlangsung kt hulu langat..masa saya sampai,ramai gak kengkawan uitm yg dah balik..kecoh doh dorg neh..janji kt fb nak lepak smp petang! keh3..
 
Saya lepak ngan chic n famili..okeh! umairah princess chic sgt cerdik..suka ngan telatah dia..comel! fad ngan ed pon ada gak..fad dtg berdua with baby dlm tummy..;) then ed ngan bakal sominye..kami dtg lambat kan..org pon makin kurang kan..kami menikmati makanan ngan selesanya..bertambah2 lagik ko! hua3..guddie bag pon best..yg penting ada telor rebus..hi3..
 
Saya berkesempatan jgk jmp ngan haiyan..kawan plk saya dulu..kebetulan kawan sekolah ngan ibu..saya kenal haiyan ms kami study degree 2006..masa tue haiyan single lagik..boypren pon x de..skrg? dah anak dara okeh anak dia..2 org plak tue..nie adalah anak2 kelahiran plk uitm shah alam..moga anak2 haiyan bijak2 sbb mummy dorg ngandungkan dorg ms tgh blajar..amen..

15 February, 2013

Terapi minda - makan-makan

Kalu dedulu..musim membizi odit ada pasang surutnye..saya dh bleh budget,biler masa nak bercuti dan biler masa jgk nak mengulor time x de keje..skrg......tidak lagi!! adoi..payah seh..tetiap bulan ada jer keje yg kena settle kan..pas tue bersambung2..pas wat odit kena wat keje tergempar2 plak..adeh..tensi gak kekadang tue kan..en somi pon gtue gak..slalu blk lambat skrg nie..kalu saya majuk suh blk cepat,dia mmg ar balik..tp bwk fail bergunung ganang..ngadap lappy,sambung keje..
 
Oleh itu,sebagai terapi minda..saya suka gie makan skrg nie (eh! bukan ko kaki makan ker? keh3) tanye kawan2..memana tmpt yg best..mahal ckit pon x pe,janji sedap! kualiti best! oleh itu,nie antara tempat yg saya dan en somi pergi sepanjang kami stress..hi3..
 
 
Restoran Serai kt Empire Subang
Saya kejar pavlova dia dulu..sepotong RM 7.50 ko..Kami makan nasi ulam n nasi kerabu..dedua ayam bakar..ayam lembut..bagai direbus dl sebelum dibakar..nasi dia banyak,puas hati..kualiti pon best..sayur mayur..ulam2 dia sumer fresh..berbaloi2 rasanye.. ;)
 
 
Rebus-Rebus Steamboat & Grill kt Alam Avenue
Nie kali ke dua saya datang..sblm nie pegi masa majlis buka pose ngan sahabat2 plk..kami mmg dah tau kesedapan kuah tom yam dia yg mabeles tue..buffet dia banyak pilihan..kita bleh pilih nak masak steam atau pon grill..dua2 best! yg saya slalu dok ulang2 makan adalah ais krim dia..ada 6 perasa ko! kt hotel pon takat bagi vanila ngan cekelet jer..keh3..

 
Woroeng Penyet kt Harbour Place Port Klang
Fish Manhattan kt Aeon Bukit Tinggi
 
Penah sekali tue,hari cuti kot..saya off balik umah mak memasing..ke pulau indah tidak ini kan pula ke sungai buloh kan..hi3..kami plan nak ddk umah jer wikend tue..tgh hari bleh tahan lagik..msk ptg..saya dah start tensi biler nengok en somi x abis2 dok belek2 fail..gosok2 pewut montel dia..ckp lapar sesgt dah..trus kelam kabut sarung jeans bwk saya pegi makan..keh3..tektik nak kuar dr umah..
 
Untuk menu awal ptg itu,kami makan kt Woroeng Penyet..pelbagai pilihan..rambang mata biler tgk menu dia..sedap! ayam penyet yg menepati tekak saya..sambil tue,saya jgk order gado2 dia..kaya kuah kacang..biler makan ayam penyet nie,mmg berkait rapat ar ngan sambal dia kan..dia punye pedas,terangkat okeh! peberet air saya adalah milo dinosour..milo dia pekat..taburan milo banyak plak tue..dan..dan..dan..yg penting kt cnie..layanan dr staff dia amatlah saya suka..
hah! sila amik saya jadik duta kowg ek..keh3..
 
Okeh..penat plak menaip..sampai sini sajok jer ar..bleh? bye!
 
 


14 February, 2013

Goodies bag peberet saya


Skrg nie kan musim kenduri kawen..alhamduillah..sepanjang 2 bulan 2013,ramai jgk rakan2 saya yg bertemu jodoh..dan dlm reramai tue,saya sempat pegi 3 kndr sahaja..kenduri kawen kwn sekolah.. kawan masa U dl then kawan ms keje..hah! nice kan..amik satu setiap kategori..pape pon tahniah buat sumer perantin2 baru nie!
 
Setiap kali gie kndr,kita slalu dpt goodies bag kan..memcm yg pihak tuan umah bagi..ada cekelet ar,dodol ar,air kotak dan penah jgk saya dpt roti! Penah jgk saya dapat pasu bunga yg kecil comel tue ar,sapu tangan pon saya slalu dpt..kipas tangan..mcm2 lagi ar..tapiiiii..yg menjadi paberet saya sejak kecik lagi,adalah telor rebus! kalu dpt telor rebus nie,senyum sowg2 saya..adik2 berebut nak cekelet,saya sowg amik telo..hancurkan2 dl telor rebus tue,then taruk kicap sesedap rasa..nikmat dia...perghhh..sedap giler!! keh3..