rakan2 saya

28 May, 2012

Apply keje


Doakan saya..Mana tau rezeki saya di sini plak..
Bleh gie keje sesama ngan en somi.. ;)

27 May, 2012

kotak putih idaman kalbu - galaxy note

Teme kasih en somi atas hadiah ini walau x tau tablet nie tuk hadiah sempana arie apa..
en somi bukan seorg yg meraikan apa2 hari istimewa dlm hidup kami..
tp kalu dia tetiba 'demam' nak belikan hadiah,dia bagi jer..hi3..
saya agak hadiah konvo thn lepas kot..la3..






nota buku lali: br seminggu dh abis calar screen protecter dia..dasar x reti jaga brg..hua3..

26 May, 2012

Damar Iman Shah

Damar Iman Shah bin Ahmad Yani
Hospital Bersalin Razif, Klang
24 Mei 2012 - 6.50 pg
2.62kg - normal deliver
Nur Aliya Haryani - penantian 7 thn nak dpt adik dimakbulkan Allah swt.. ;)
Kami yg sama2 meraikan kehadiran ahli keluarga baru.. ;)
Byk dugaan yg adik bongsu en somi tempuh dlm proses ngandung kali nie..biras saya kena denggi berdarah,mertua saya x sihat hatta skrg pon mertua saya masih di kelantan menjalani rawatan tradisional..kuat btul ana tempuh sumer nie..
Alhamduillah kita sumernye dah selamat..selamat berpantang yer dik ana..
One hepi famili!

25 May, 2012

gelagat anak buah



Farish dah biasa jmp ngan mak abah..kalu adik saya x bwk blk sg buloh,dorg plak dtg serang ke kajang tgk cucu dorg nie.. ;)


Cuma ngan cucu sulung,wina masih x brapa mesra lagi..mgkn jarang2 jmp kot..lgpon wina dah kenal org..dah 2 thn pon dia..dh pandai tgk org yg slalu ngan dia @ stranger..puas abah pujuk wina..wina toleh tp muka cam takot2..hi3..mak lg best,selamba redah jer dukung wina walau bdk tue meraung nangis2..dah puas peluk cium..br mak lepaskan.. ;)
Ngan pak su nie jer ar wina dok menempek..cian pak su,x bleh gerak ke mana dah..

24 May, 2012

bicara hati #1

Allah swt menguji hambaNYA dengan ujian/dugaan yang hanya mampu di tanggung oleh hambaNYA..Jgn dipertikaikan mengapa kita diduga dgn ujian/dugaan yg hebat sehingga x tertanggung oleh kita kerna DIA maha mengetahui..

Kita sering mengeluh dgn apa yg kita ada dan sering berharap dgn apa yg kita tiada..
Tanpa kita sedar bahawa segalanya adalah kurniaan dariNYA jua..
Oleh itu..syukurrrr lahhh nakkk! ;)

Terima keKURANGan diri kita/psgn dgn seadanya..
anggap keKURANGan itu sbg keLEBIHan yg tiada pd org lain..
Kami laki bini KURANG kaya tapi kami LEBIH berat..kowg ada? hua3..

Kadangkala kita x sedar tindak tanduk kita membuatkan org disekeliling rasa jelak,benci dan meluat walau kita hanya sekadar berkongsi cerita tentang diri sndr..
Maafkan saya jika saya mengusarkan hati kalian..sekian ;)

23 May, 2012

WW - Nasi lemak Pulau Indah

Saya suka makan nasi lemak kt gerai berdekatan ngan Klinik Kesihatan Pulau Indah nie..zmn kanak2 dl jer dpt rasa nasi lemak yg cukup rasa lemak nasinye + sambal yg giler sedap!
ops..lupa plak arie nie WW..sekian..

21 May, 2012

mandi kolam - dpn umah jer

X larat dah saya nak dgr si awish dok rengek nak mandi kolam..berkali2 saya janji..pas tue saya wat2 lupa smp merajuk ar mamat kenit tue ngan saya..cuaca skrg dh x menentu,asyik hujan jer kan + tiket msk water park pon dh mahal + en somi slalu kena on duty time wikend..x larat saya nak jaga sensowg dorg nie kalu msk water park..jalan penyelesaiannye..en somi belikan kolam kecik nie tuk dorg..harga pon x mahal..cuma rm40 jer..kami beli kt kelantan ms blk kg arie tue..

Lokasinye hanya di garaj depan umah..kebetulan berbumbung plak..x pe ar panas sgt dorg nie nak mandi then kalu hujan renyai2 pon..masih lagi bleh belenang2 (berenang - kata aliya) ngan gumbira..dh 2 wikend 2 beradik nie lepak umah saya..mak senyum jer ar..bleh rileks2 di hari wikend..baik punye plan,sumer bebdk nie lepak umah kami..ngan zaim pon x mau blk umah ayah dia,join kitorg jgk..
Penjaga budak yg setia..hadap ar adik beradik ko yg suka main air nie abe..sambil2 dorg bising2 kt luar tue,saya ambil kesempatan kemas2 umah..basuh baju yg longgok2 tue dan sempat jgk ar masak tuk makan tgh hari..kalu x,x smpt saya nak wat keje2 umah nie sumer..kalu dorg ada,mana reti ddk kt umah..asyik nak berjalan sajok kejenye..
Minah nie dh kebiruan sejuk tapi nak jgk sambung mandi..erm bebdk kan.mmg sronok main ngan air..terasa nak join jgk nengok dorg mandi kolam nie..hi3..kita tgk,smp biler demam mandi kolam nie melanda umah kami.. ;)

18 May, 2012

chic ejul! nak susu..

Serius saya x tau en somi pandai bancuh susu budak..wah! terkagum sekejap..sedang elok jer susunye,x panas sgt then x sejuk sgt..
 dan umairah lebih suka chic ejul dia yg bancuhkan susu dr chic long yg x reti mana neh..
doakan saya dpt anak comel giler cm nie..amen
bangga kjap ngaku umairah anak saya..tgk ar..debabnya pon sama.. ;)

Pasir Mas - Pulau Indah bersama Umairah

Umairah dah berminggu2 duduk kt kg ngan abah n mama mertua saya..x ada yg nak jaga umai tomey ni..kan mama yg mengasuh dia selama nie..nak tgglkan ngan famili papa dia,bleh plak bantai meraung..ye ar kan x biasa ngan famili belah sana..dr 1st time bukak mata smp ar skrg,dok tengok muka atok ngan wan dia sajok..masa kualiti bersama mummy ngan papa pon kurang..tuntutan kerja ;)
Biler dah lama sgt kt sana,abg danial pon dh windu amat ngan adiknye..saya tau,danial nie windu ngan atoknye sbnrnye..gigih jgk ar dia ikot kami blk ke kelantan ngan niat dihati nak pujuk atoknye balik..alih2 kami yg kena angkut dua beradik nie balik ke klang..atok ngan wan dorg masih lagi stay kt kg sbb mama nak berubat..
Saya berdebar2 jgk sbnrnye sbb x penah sekalipon bwk umairah nie berjalan..hatta gie kedai kt pulau tue pon x penah..nie kan plak nak bwk jejauh gnie..sepanjang perjalanan,dia ok hepi sajok bergurau ngan kami sumer..bagi minum susu,dia tido kjap then bgn blk smbg bergurau ngan abgnya..kjap2 tue kaco chic ejulnye drive..biler dh gelap,dia mula takut..senyap jer sambil saya pangku dia..mujur peha chic long nie empuk,mampu jgk ar nak tampung umairah nie..ha3..saya layan dia main game,dgr lagu,psgkan sumer video2 yg ada dlm tepon then br dia ok smp umah.. ;)
Bebdk skrg cpt blajar kan..x smp sebulan ddk kt kg,dia fasih berbahasa kelantan..erm kagum kjap..ngan bangga plak tue ckp dia anak kelantan sdgkan papanye jawa..ha3..erm sila ar amik iktibar yer en somi,awk tue sah2 mak ayah kelantan..masih beria nak ngaku 'saya anak selangor' ceh!
Nie ar gerangannya yg ngaku 'pior' anak selangor tue..okeh..saya pon nak eksen jgk..saya anak sarawak walau x reti satu perkataan pon bahasa sarawak! ha3..

16 May, 2012

15 May, 2012

kak siah - no more double chin

4 Mei adalah tarikh yg debar2 bg kami sekeluarga..kak siah akan menjalani pembedahan thyroid di HKL..operate dijalankan pd 3ptg jumaat yg indah itu,dan sehingga saya smp di HKL jam 9mlm, kak siah masih dlm bilik pembedahan.. biler tgk status di board tue,lega ckit rasanya..alhamduillah.pembedahan ini berjaya dan ms nie kak siah dlm wad pemerhatian lagik..
Selepas ditempatkan ke wad 11..masih mamai2 lagik..dan sungguh x sangka antara doktor yg merawat kak siah adalah teman sek en somi di SAMURA dl..dr shafiq ek..alah! lupa ar nama dia..hua3..en somi dah jmp kwn lama mmg dok ralit ar dia menyembang..kwnnya plak on call,bleh ar jgk mengisi masa terluang..

Dah hampir 8 tahun thyroid nie bertebggek kt leher kak siah nie..dah berkali2 jgk mak suh akak operate tapi akak x berani lorr..x pe,masa tue,x de rasa mengganggu sgt..biler dh sempitkan ruang pernafasan,makan pon susah nak telan + suara pon dh serak2 basah kering..baru ar cik as kita nie nak gie sepital..hua3..
Mujur jgk ar operate arie jumaat,bleh ar kami sumer berulang alik wikend tue nengokkan dia secara berjemaah..kalu kena arie keje,ampun kooo nak gie lawat kt tgh2 KL nun!
5 hari 4 malam menginap di HKL..pembedahan membuang thyroid di leher yg seberat hampir 1/2kg ngan hanya bayaran RM138 sajok..murah kan perkhidmatan di sepital kerajaan! tetiba bangga giler jadi warga KKM..ha3.. 

Akak dpt cuti 35 hari..okeh,MC banyak gaji jalan..best weh! makan takat nie bleh masuk bubur nasi sajok..x ar pe kak,janji ko cpt sembuh pas nie..saya dtg lawat kt umah last wik pon dh nmpk kurusnye..cukup sebulan,trus apply jadi model tudung fareeda pas nie sbb no more double chin! ha3..
Gambar nie aliya yg snap..x puas hati ngan saya sbb ajak saya gie KLCC tue tapi saya buat derk sajok..walau x jauh mana dr HKL..sesaja nak ke sana,idak ler mak..perking fees mahal doh!


Nota buku lali: Moga cepat sembuh..dikurniakan kesihatan yg lebih baik pas nie..sambil2 ko boring kat umah sensowg tue,sila wat tentatif masa kita nak holiday ke cameron nnt..ko sponser kan..ohh tetiba indahnya ada akak yg kayo..la3..

14 May, 2012

mari mandi wap dan berbekam

Masa balik ke k'tan arie tue,mama try rawatan mandi wap dgn herba tradisional..x jauh pon dr umah tok mek..kat umah tok nik nie ada ditempatkan 3 buah bilik bertutup tuk kita mandi wap nie..ala2 cam sauna jgk ar cuma bau dia kuat ngan bau herba..saya temankan mama kali nie..sblm nie abah yg temankan..mula2 masuk tue,rileks kjap..x smp 2 minit,saya trus kuar..dan masuk balik then kuar balik sbb x tahan ngan wap panas dia..hi3..
Alih2 saya kuarkan kepale cam gnie jer..x leh pejam mata sbb nanti penin pale plak..cam nak pitam pon ada gak rasanye.. ;)
Pas kami mandi wap tue,saya n en somi cuba wat rawatan bekam jgk..jgn terkejut,satu point cuma RM5 sajok! murah kan..bleh wat banyak2..
En somi wat 11 point,dia mmg d h lama nak wat rawatan bekam nie cuma rege kt KL nie agaklah tinggi..x kan nak wat satu point jer kan..mana nak rasa kesan dia..mula2 ms pam tue,rasa cm perit sgt kulit nie..pas tue dia akan cucuk ngan jarum halus kulit kita yg telah di pam sblm dia pam kali ke dua tuk kuarkan darah2 kotor.. 
Proses bekam telah bermula..darah kotor dh mula berkumpul di kwsn nie..amik masa jgk sumer darah kotor nie nak di kuarkan..
 Dan ini adalah hasilnye..cam jeli pon ada gak..darah kotor yg pekat dan likat..
Saya pon cuba jgk rawatan nie,saya wat 6 point tuk bahagian atas belakang badan..kesan dr rawatan nie,badan kami lenguh2 dan rasa cm letih sbb dah mandi wap + berbekam..bangun jer dr tido,badan rasa ringan dan kebah2 sumer hilang..erm,pas nie bleh cuba rawatan tradisional nie lg setiap kali blk ke k'tan..



13 May, 2012

awish: sekali jer

Masa lunch jumaat tue..mama saya tepon bagitau awish msk gas! dia ngadu sesak nafas ms nak gie sekolah agama pagi tue..mama dah gelabah biler awish dh mula semput..trus mtk tlg ngan jiran bwk dorg ke hospital sg buloh..saya smp2 jer,awish dh terlantar kt kusi sambil masih sedut gas lagik..awish nie bukan bleh lasak sangat..badan dia pon x kuat mana..senang sgt kena semput kalu dia penat sgt..tak pon kalu main beria2 sgt.. 
Masa nie awish kena amik darah..sampai 2 MA kena attent awish..mula2 tue gigil takut x mau kena cucuk..suara dia dh serak2 basah masa panggil panggil mama saya..abis sumer nama dia sebut..klakor saya kenangkan saat tue..

Blum cucuk jarum lagik,dia dh jerit sakittttt..pas cucuk jarum then amik darah..dia ok kjap..ms nak cucuk ubat dia beria jerit "sekali jer"..senyum2 jer MA tue nengokkan gelagat awish..ms nie saya umpan dia ngan beli CD PS2..mula2 dia nak dua pastu trus mtk 4! ha3..
Pas amik darah n cucuk ubat,awish kena rehat dl..then msk gas lg tuk kali yg ke 3..dan kali nie awish semangat ckit nak abiskan ubat sbb nak gie beli Cd PS2..abis rawatan sumer,kami sumer ke the store tuk beli Cd PS2 dia tue..dlm dok sakit2 tue,smpt jgk dia pau saya KFC sorg satu..nipis ar poket akak ko cam nie awish! tp saya layankan ajer..yg penting awish sihat.. ;)

12 May, 2012

besday berganda

Hepi besday buat ejal n chic zu..besday laki bini neh dkt2,senang kita celebrete sekali..hi3..biras saya nie br jer abis pantang..dan secara kebetulan saya berpakat ngan ipar bongsu saya tuk wat majlis makan2 ckit tuk dorg..kami pon dh lama x berkumpul since mama x chat nie..saya pon dh windukan adam dan putri..dah lama x gadoh ngan adam tue.. ;)
Berbekalkan nasi ayam hainan yg sedap dr sec 6 ngan ana plak bwk kek besday,berkumpullah kami 5 beradik en somi..cuma mama n abah jer x de,masih di kg ms nie..walau sambut simple2 jer tp meriahnye tetap ada! hepi jer sumer malam tue..
 Couple sehati sejiwa bersama anak sulung dorg yg hencem! adam shah putra.. ;)
Okeh! x kira besday sape pon,tiap anak buah en somi akan tiup lilin sowg sekali..kitorg akan nyanyi besday song 4x tuk wakilkan tiap sowg anak buah..hi3..dan hari itu berakhir ngan pewut senak kekenyangan..hepi2!