rakan2 saya

30 January, 2010

awish n kambing..



awish mmg rapat ngan aku..
mana jer aku pg..
sure dia pon nak join gak..
tmbh plak kalu en tam pon ada..
cbuk dok mtk mcm2..
yg dia hepi..sbb en tam slalu tunaikan wish dia!
dr kecik mmg dia jarang terdedah ngan dunia luar..
awish nie x chat sgt sebenarnye..
dia mudah sakit..
sbb tue mak jarang bwk dia kuar..
bila dah besa ckit nie..
br ar dia merasa berjalan jauh..
bila blk kg cam ginie..dia ar yg terlebih excited..
tambah plak dpt tgk kambing dr dekat..

cam biasa..
en tam adalah pakar rujuk awish..
yg sanggup temankan awish..
yg sanggup layan karenah dia..
tanye mcm2 soklan..pelik2 plak tue..
awish lak semangat giler nak bg makan kat kambing tue..
abis daun pisang mak lang dikejekannya..
nasib x byk pokok pisang yg rendah..
kalu tidak..setelllll sumernye togel..
en tam kata..nak layan bdak kena sabar..
kena slalu dedahkan dia ngan dunia luar..
btul gak tue..
nak tanye ckit bleh?
anak en tam dah brapa org ek?
ha3..lariksssssss..

nie awish nak cuba meniti titi kat sg dpn mah mak ngah..
di belakang itu..yg umah hijau itu..
adalah umah mak ngah..
umah pusaka arwah atuk n nenek aku..
sg nie dl..adalah sgt best..
airnye dalam n sgt bersih..
tp skrg? no more.........hu3..

29 January, 2010

kata danial: ayahku kawen lagi..


23/01/2010
kg gachong,N9..

kami 2 beradik yg bgn lambat..
dah tgh hari baru nmpk muka kat kndr..
mak n abah aku,pas subuh trus gie umah pak lang..
aku,ucu n en tam..dok tido kat umah mak ngah..
cian mak ngah x chat..so,kami temankan lah..hi3..

walau dtg lmbt..
mak lang ttp senyum sambut kami ber3..
dpt menantu baru ar katakan..
takat nie mak lang dah dpt 8 menantu pompuan..
sorg dah cerai..sorg lagi dah meninggal..
so,skrg tggl 6 org jer ar..



kndr berlangsung ngan meriahnye..
mmg cantek sgt time aku smp..
pas sesi bersalam ngan sedara mara..
aku trus lipat baju wat keje..
dh lmbt kan..
kena ar cover line..la3...

nie ar perantinnya..
abg sepupu aku alwi..
anak pak lang yg ke 6 dr 7 beradik..sume laki!
nie perkahwinan abg awie yg ke 2..
arwah isterinya dah meninggal 7 thn lps..
pas abis pantang lahirkan danial..
anak dorg yg ke 2..

yg taat di sebelah ayahnya itulah danial..
dr kecik mmg mak lang yg jaga..
abg danial yg sulung,bekas mertua abg awie jaga..
cite dorg nie agak complicated ckit..
tp x pe ar..abg aku pon dah selamat bernikah..
alhamduillah........

bila ada kndr kawen..
ms nie ar nak tonjolkan bakat terpendam..
adik aku angah nie mmg gile karaoke..
ms kecik2 dl dia suka sgt mengaji..sedap sore dia..
dah besa gajah nie..suka melalak plak..hi3..

agak hepi gak masa nie..
bukan senang nak kumpulkan famili aku yg kecik nie..
bila sumer balik kg..
mak n abah ar yg hepi..
kami tggu smp majlis abis..
tlg kemaskan apa yg patot..
dah siap sumer,kami cabuttttttt..
balik umah mak ngah..

28 January, 2010

berparut dahi si awish..


sila gelak ngan mamat poyo nie..
b4 aku snap pic dia..
punye ar dia meraung..
aku hala camera jer..
trus senyum..x hengat!
gilo bergambo..ikot aku kot..hi3..
awish jatuh tersembam ke jln tar..
dok lasak sgt berlari..
x reti2 nak dok diam..
nie ar akibatnye..
abis luka kat dahi,tapak tangan n lutut kanan dia..
awish nie lahir x cukup bulan..
so,kaki dia lemah ckit..
asyik jatuh jer kalu berlari..
kali nie yg parahnye..
kena 2 jahitan kat dahi..

ms kena jahit tue..
mmg x smp hati nak tgk dia meraung..
nak tgk dia baik..aku tahankan ajer..
walau agak penakut..
tp dia suka menghuru harakan hati mak aku..
kalu jatuh smp berjahit dahi..
penah ms umur dia 5 thn..
hidung dia kuar darah..
x berenti selama seminggu..
risau mak aku..
akhirnye bwk gie hospital..
nak tau apa dia sumbat dlm lubang idung dia?
kacang hijau ok..sampai kuar pucuk dah!
mau x berdarah hidung dia..
awish..awish..sayang atak..
sekian...

27 January, 2010

konvoi tg malim..


konvoi ramai2 ke tanjung malim mmg best..
bukan 10 kete..tapi berkete2..aku x smpt nak kira..
yg penting..mmg enjoy..
berantai jer kami berkonvoi smp ke tanjung malim..
sesak kjap ar tol tanjung malim tue..hi3..

kami rasmikan kete baru abah..
jimat minyak siot kete nie..
rm15 jer tuk perjalanan pegi n balik..
best2..
bleh ar merayau jauh2 lagi pas nie..
hi3..

en tam ada event di proton tanjung malim..
bab berjalan nie..
mmg aku suka! leh temankn dia..
dr pompuan lain yg temankan..
mau panas hati teman? hi3..

x byk yg aku nak cite sbnarnye..
cite nie dah lama..
9hb arie tue..ms besday en tam..
aku pon dah lupa..
hi3..

event nie mmg best..
ada pejumpaan ngan ahli2 di tanjung malim..
ada cabutan bertuah lagi..
num aku miss satu jer nak dpt hadiah E71 ko!
walau dah ada,nak jgk yg free..hi3

yg aku igt sgt2..
kami terkejar2 blk kl pas tue..
sbb famili en tam nak celebrete besday dia..
nnt aku mtk kat bakal ipar aku pic nye ek..
sbb aku x bwk cam masa tue..
nak cite apa lagi ek..
dah ar..
sekian...........

26 January, 2010

kak jenab


awal aku b/fast pagi nie..
kul 7.30pg aku dah mkn nasi goreng!
pg tue kul 7.15pg..bang long dtg jmp aku..
di adtg nak ucapkan selamat tggl..
n bagi aku dvd..rakaman perjalanan sehari di kuching..
x sabar2 aku nak tgk dvd tue..
tq bebyk ek bang long..

aku x kemana2 pagi tue..
just lepak2 n kemas2 brg ckit..
kul 9 pg,abg amat driver miti dah anta kitorg ke airport..
flight aku kul 11 pg..
dlm kul 1ptg gtue..
aku pon selamat smp ke klia..

kat klia..
mak abah n si damia alia nie dah tggu aku..
sgt excited dia berlari ke sana ke sini..
sakit lutut abah aku nak kejar dia..

jejak kasih aku di kuching..
menemukan aku ngan kak jenab plak..
kakak sulung kak bibot n kak minot..
dia keje kat klia..
tggl di s'ban 2..kawen pon ngan org semenanjung..
kebetulan dia on shif..
dpt ar kami bertemu semula..

aku sgt hepi..
sbb dpt hepikan mak n abah..
dah lama dorg cari mereka ini..
dan aku sbg penyambungnya..

iallah..aku akan bwk parents aku plak nnt..
en tam? sure ar bwk..
kalu x,saper nak byr sumer kosnye?
ha3..
berakhirlah episod gembira..
sireh pulang ke gagang ku..
sekian..........

25 January, 2010

mee kolok n teh special..


nie kak minot n kak bibot..
anak nenek hjh semah..
itu nama pggln dorg..
nama penuhnye..aminah n habibah..
dorg ajak aku kuar mlm b4 aku blk kl..
aku dah jmp ngan kak minot smlm..
kak bibot jer aku blum kenal lagi..

kul 7.30pm cam tue,dorg amik aku kat lobi hotel..
dah nak isya' ms aku kuar tue..
mmg aku ada pengalaman menarik ttg waktu solat kat cnie..
aku hampir lajak solat zohor at 1st day dtg cnie..
kul 3 lbh dah asar! nasib abg long pesan kat aku..
waktu solat kat cnie awal dr semenanjung..
sggh prihatin bang long walau dia non muslim..

nie namanye teh special..
yg menariknya..
teh nie ada 3 layer..
yg plg bwh adalah gula melaka..
lapisan ke 2 susu cair..atas sekali adalah teh..
kagum aku kjap..x penah tgk teh camnie..
rasanye? mcm mnum teh + cendol..

nie plak mee kolok..
meeza dah bgtau rasanya mmg umph!!
mmg sedap..mula2 aku tgk cam mee maggie jer..
sekali rasa..mmg meletop weh..
mee nie dimakan ngan sup n hirisan daging + sambal kicap..

yg menariknya makanan di s'wak nie..
apa saja yg kita makan sure ada sup..
x kisah ar even makan bihun sekali pon..
dorg akan bagi sup jgk..
lagi satu..

dorg x makan yg berlemak n pedas kt cnie..
mean makanan yg bersantan..
byk yg ber sup jer..
patut ar mak aku x senang duk kuching nie..
payah nak cari santan buat masak lemak cili api!
dorg bwk aku berjalan di sekitar bndr kuching..
mlm tue hujan agak lebat..
so,pemandangan bndr kuching agak terhad..
tapi x pe..
dpt jmp dorg pon aku dah hepi..
moga2 bleh jmp lain kali..
iallah..

24 January, 2010

terubuk masin..kek lapis..


keje2 aku di sarawak dah selesai..
alhamduillah..
dalam t/hari meeting yg dijangka smp ptg itu dah abis..
aku sgt suka ok..
leh smbg jalan2 lagi!
hi3..
aku blk esok..
tp flight pagi..mgkn x smpt nak gie mana2..

tmpt pertama yg kami sggh adalah pasar satok..
tmpt jual ikan terubuk masin..
yg amat terkenal kat s'wak nie..

menurut abg penjual nie..
ikan terubuk masin nie bleh tahan lama..
bila smp umah..trus basuh garam dlm ikan nie..
pas tue simpan dah peti sejuk cam biasa..
senang kan? proses tue mak aku yg akan buat..la3..

lagi satu tips bila nak beli ikan terubuk masin nie..
jgn beli ikan yg bersaiz kecik..
kalu beli yg kecik,tulangnya byk n halus plak tue..
beli yg besar ckit..tulangnya kasar ckit..
x de ar tercekik tulang bila makan..
kalu tercekik..bleh arwah weh..

slps sesi ke pasar..
kami ke kg gersik..di petra jaya..
nak beli kek lapis s'wak..
kalu dr waterfront..hanya seberang sg jer..
tp kami ikut jalan darat..
abg amat nak bwk jln2 di petra jaya..

kedatangan kami bagai tetamu..
di ruang tamunya..
di sediakan pelbagai jenis rasa kek lapis nie..
aku rasa cam berjalan raya ar plak..

dorg bagi makan free jer..
x tau aku nak mkn yg mana..
byk sgt..
korg bleh mkn byk mana pon..
tuan umah x kisah!

harga kek di sini mmg murah..
hanya RM10/pax..nie yg guna majerin..
aku amik yg harga mahal ckit..
dlm rm25/pax..sbb guna buttercup..
lebih sedap dan mampat keknya..
alang2 beli,biar ar berbaloi kan..

agak lama kami di situ..
pilih2 kek n merasa kek jugak..
hi3..
ikotkan hati aku..
mau aku borong tiap satu..
tp..ekonomi agak gawat skrg..
kena bijak membeli..hi3..


destinasi terakhir kami adalah di pusat kraftangan..
kedai2 kraf nie terdapat di sepanjang waterfront..
mmg byk giler pilihan kraf ada kat cnie..
mmg korg pening nak pilih..
sumernye kraf bercirikan budaya org s'wak yg pelbagai..
kalu bwk duit seguni..
mmg layan shopping kat cnie beb..
aku beli buah tangan tuk famili jer..
tuk kwn2..ada ar ckit2..
aku hampir tertewas..
kalu x? mau aku makan meggie jer bulan nie..hi3..