rakan2 saya

30 April, 2009

terima kasih bebyk..suka!

mak aku call tadi..

mak: lina,ada bungkusan pos laju sampai kat umah
aku: dr mane mak? brg apa?
mak: balik nnt tgk ar sndr..brg awk,mak x berani nak bukak
aku: ok mak..ptg nnt akak balik sg buloh dl..
mlm tue pas abis keje sumer kat opiz,aku pon trs blk umah mak,nak tgk brg yg baru smp tue..
tgk alamat,mcm dtg dr jauh..tapi sape plak pengirimnye? nama aku cam familiar,tapi kat mane ek aku dgr nama nie? adik2 dah cbuk dok koyakkan balutan bgksn tue,sumer x nyabor nak tgk apa yg ada dalamnye..
atak! oytak meyah..anteknye..awish dok mengomel puji kotak bgksn nie..byk kat kedai kan corak kotak cam nie..aku pon ada gak satu..huhuhu...



wah serunding! bukak jer plastik,dah bleh bau harumnye..ada 2 jenis serunding,serunding daging n serunding ayam..nampak cam sedap jer..
erm mlm tue aku makan serunding nie ngan pulut..mmg best ar!
terima kasih ar pada pengirim bgksn nie..moga dipanjangkan umur dan dimurahkan lagik rezekinye..
amen..
thanx a lot abg ngah n kak ngah!
really luv it!
lain kali anta ar lagik..hahaha..

29 April, 2009

ramalan hari lahir

nie aku copy dr facebook aku..aku x paham sgt bahasa dia..nie ramalan dr prof jawa dr indonesia..

marliana baru meramal pekerjaan berdasarkan hari lahirnya.

Hari kelahiran Marliana Mokhtar adalah hari Selasa. (btul aku lahir selasa)
Berikut ini adalah analisa pekerjaan yang cocok untuk Marliana Mokhtar :

Kamu cocok bekerja pada bidang Kesehatan, Poliklinik, Rumah Bersalin, juga sebagai Dokter dan Dokter Hewan. (eeeii,aku takut tgk darah..camner nk jd doktor?)

Dunia pembangunan sebagai Kontraktor maupun sebagai Insinyur Perancang, juga dapat menjadi Guru atau mempunyai sebuah Biro Kursus yang besar, jadi Pedagang dalam Perdagangan Umum dan menjadi Pembela Perkara. (aku mmg nak sgt jd cikgu!)

Namun sesuai dengan jiwanya yang tidak komerisal demi kepentingan orang lain, pekerjaan yang paling cocok adalah Pembela Perkara, mendirikan Biro Pengacara atau LBH.

pape pon,layan kan aje..
jgn percaya sangat ramalan2 nie..x elok!

28 April, 2009

aku keliru..



kat luar hujan..bleh tahan jgk lebat..
camner aku nak blk nie?
kena lepak opiz dl ar nampaknye..
gelap jer langit ptg nie..
pikiran aku pon cam tue gak..gelap jer..
aku teringat peristiwa ptg smlm..
aku terkejut sebenarnye..
keliru pon ada..
apa motif disebalik semua nie?
aku mmg bebetul x paham..
aku keliru....
jgn pikir2 sgt ek marliana..take it easy..
ingat! sumer nie ujian Allah..

27 April, 2009

my baby come back!

en tam tepon suh aku kemaskan rak buku kat bilik aku..nape ek? mamat nie tau ke atas rak buku nie mmg bersepah2 ngan brg aku..tanpa byk bunyi mcm slalu,aku pon kemas2 ar rak meja tue..kasi clear skit semaknye..ok siap! tapi still x tersusan lagik..huhuhu..


alang2 dah aura rajin menjelma,aku pon kemas ar jgk bilik aku yg mcm sarang tikus nie..kalu perompak msk,mau dia patah blk..ingat dah ada org rompak sblm tue..punye ar bersepah2..
as sue roommate aku said, 'x bujang ar beb if bilik kemas jer'..hahaha..

dlm kul 10am cam tue,en tam dah tercongok kt pintu umah sewa aku..dia bwk brg bersegi 4, berbalut ngan selimut..aku pon amik ar brg tue kat dia,punye ar berat! en tam ckp bwk hati2,letak atas katil dl,baru bukak selimut tue..cam polis trafik plak mamat nie bg order..
hati2 aku bwk brg tue cz kt blkang en tam dah jerit2 suh bwk pelan2..bising!



rupanya tv bcuk aku! my baby come back! patut ar en tam bungkus berbalut2 ngan selimut..tv bcuk nie aku anta umah parents en tam ms aku nak pie kursus induksi arie tue..blk dr kursus,igt nak amik blk,tapi tv umah dorg plak rosak..jadi lama ckit ar bcuk aku nie jadi org pulau indah..


alang2 dah mengemas,aku pon tukar ar cadar katil baru..cadar nie aku rembat ms werehouz sale kat stadium melawati arie tu..cantek kan..purple gitu..
bilik anak dara yg dikemas bila rajin..huhuhu...
pas kemas bilik sumer,aku pon balik sg buloh jap..nak belikan mak brg dapo kat giant..sambil tue bleh bwk adik2 berjalan..smp umah,adik aku ngan bini dia pon ada gak..sajer lepak wik end kat umah mak..nak mkn sedap ar tue..huhuhu..sbb kat umah ada org,mak suh aku pg giant ngan adik2 jer..kebetulan awish jer yg ada..abe merayap tah kemana..malas plak aku nak cr dia..
dik joe n yani with awish n darmia...bila nk pegang baby sndr? huhuhu..
on da way nak ke giant,awish mengaruk nak mkn mcd kat kota d'sara..satu keje plak aku nak kena sggh kat ctu..mamat kenit nie,kalu x pau aku mmg bukan awish ar namanye..smp cnie,bkn nak mkn pon,main jer lebih..
kat giant,awish x wat ragam..ddk jer dalam troli..kalu aku bg dia jalan sndr,gamaknye kurus ar aku arie nie nak kejo dia..kebetulan byk co yg promote product dorg,ada maggie,prego,nestle,
cal cium n yakult pon ada gak..sumer nie awish nak singgah..kenyang dia mkn mcm2..yg penting free..huhuhu..
atak! awish nak beye ola niey ek?
bila masa plak bdk kenit bertuah rembat bola nie?
awish..awish..en tam tersenyum disitu..

26 April, 2009

kenanganku di sri iskandar


perkarangan pintu masuk..


dl aku menapak dr jalan besa smp asrama..mau dkt 2km kot..


bangunan pentadbiran..ms aku daftar,bangunan nie x de lagik..



UiTM Cawangan Perak,Kampus Sri Iskandar..
Dip Acc Batch Nov'01-Nov'04..
terlalu banyak kenangan aku kat tmpt nie..byk sgt..disini lah aku mengenal erti hidup tanpa mak n abah disisi..tarikh 4 nov,01 akan jadi tarikh keramat dlm hidup aku..aku 'dilepaskan' oleh mak n abah setelah 18 tahun membesar di dpn mata dorg..aku igt lagi ms famili aku,ijam n hasliza balik pas anta aku daftar di minggu minggu wawasan siswa..air mata aku x berenti mengalir..aku cam takut tuk tempuh hidup baru tanpa mak n abah..
disinilah aku kenal angah..sahabat baik aku..sahabat tika aku suka dan duka..sahabat yg begitu memahami diri aku..disinilah juga aku mengenal cinta pertama aku..bljar menerima kehadiran seorang lelaki dalam hati aku..bljar berkongsi rasa,perit maung bersama..
kat sini jgk ar aku wujudkan satu komuniti yg erat sampai skrg..aku ada team kat cnie..12 org sumenye..kami dr 3 bilik..byk kepala,byk ar jgk ragamnye,tapi kitorg byk wat aktiviti bersama..aku akan pastikan setiap dr kami merasa disambut besday..syok giler beb bile dpt kenakan member..hepi sgt ms tue..aku windu sgt nak imbau blk kenangan tue..
hubungan aku ngan kwn yg lain x putus..kami saling berhubungan,kadangkala bercuti bersama sambil mengimbau kenangan suka duka bersama..sesungguhnya aku x kan lupakan tmpt ini..
disini lah berseminya kenangan indah zaman remajaku..


aku adalah 1st batch yg merasmikan fakulti nie..

fakulti perakaunan..dr sudut blkang..

fav lec aku..Pn Marina,kami dah mai cnie!


blkg en tam dewan utama..exam pon kat ctu jgk..


tmpt lepak aku ngan member2 ms tggu next kuliah..


bangunan asrama aku dr part 01 - part 05..


tangki merah..byk kenangan aku n en tam kat cnie..


asrama aku ms part 06,tahun akhir..


dewan makan..punye ar besa,makanan? erm...
asrama en tam..kira 1st batch duk kat cnie..b'dpn ngan hutan..
aku ada kenangan ngan bdk blk aku ayang kat cafe nie..
kat tembok nie ar aku bersadai sementara tggu en tam dtg..
kat cafe fakulti nie ar aku tuisyen ngan en tam..dr kul 8pm-11pm..
library dr view fakulti..tmpt aku berperam ms wik end..
dating? kat cnie jer ar..payah dpt bf kaki study neh..
kat bwh bgnan nie ada gerai bubur..mcm2 bubur dia jual..
pas study kat library en tam slalu blanja aku makan bubur jagung..
cafe bkt aman..kalu mkn tiap2 arie kat cnie,kira dah mewah sgt ar tu..
kat cnie ar tmpt pelbagai event diadakan..
slalu ptg2 bdk2 laki acc main bola..
kat pdg nie jgk ar aku berlatih tuk pasukan hoki uitm perak..

25 April, 2009

jom heboh!!!


sblh ngan karnival armada tldm nie,berlangsung jgk karnival jom heboh TV3..ok gak ar karnival kali nie..mcm karnival jom heboh yg lps2..ada gerai pameran produk siaran tv3 n gerai2 jualan..kalu nak p karnival jom heboh nie aku nasihatkan pg arie terakhir,arie ahad..kalu pg arie sabtu,x brapa meriah sgt..selebriti pon x brapa ramai..kalu pg last day,ada wat lelongan n ramai giler artis yg ada cz mlm tue ada konsert jom heboh..


wat muka suke tp kami dah menapak 2km dr parking ke tapak karnival nie..

cuaca mmg panas terik..gerai nestle mmg jadik tumpuan aku..aku beli yogurt drink smp 6 botol! dorg jual RM10 bagi tipa pek..sejuk plak tue..kat karnival tue jgk habis..haus giler..aku ada ar gak shopping kat gerai maggie,london biscuit,lady choice n byk lagi ar kami borong..sumer yg aku beli cz aku suka sgt paper bag dorg! cantek..sumer brg2 nie dorg jual rm10 bagi tiap pek..kira mampu ar nak beli..



ms singgah kat gerai maggie,en tam join game kat ctu ps kami beli satu pek brgn maggie..game dia nampak simple,just bukak 5 mangga pintu tuk dapatkan barangan kat dalamnye..dorg bg ms 30 saat n ada lbh kurang 15 kunci yg diberikan..b4 en tam,x de sape yg dapat bukak satu pon mangga kunci tue..adakah en tam berjaya? en tam dapat bukak 4 kunci jer..frust kan,tggl satu jer lagik..btw,gud try syg!





kat gerai2 siaran Tv3 pon ramai gak artis yg join da karnival..dr gerai aksi,majalah tv,wanita hari ini n favourite radio aku HOTFM!..aku rs bsok lagik ramai personaliti Tv3 n artis yg dtg..ms aku dok merayau tgk gerai2 kat pameran nie,tgh berlangsung raptai tuk konsert ulangtahun ke 3 Tv9..so kira bleh ar jgk tgk mini konsert gitu..nak lepak smp mlm,x dapat ar beb..umah den bukan dkt..









kami bergrk blk dr tapak karnival nak dkt maghrib..ms on da way ke parking kete,kami terserempak ngan famili pak long en tam..pak long keje ngan kastam (still x lari dr pelabuhan kan) n dorg sefamili duk kat setiawan,x jauh dr lumut..
muka en tam dah berpeluh2 ms tue..cuak ar tue..huhuhu..aku wat gaya selamba n trs salam ngan mak long n cousin en tam..ada ar jgk 2x aku pg umah pak long ms bljar dl..kami offer anta pak long ke tapak karnival..cian kat pak long nak tggu bas..service dorg agak lem ckit..at least dpt redakan hati pak long cz kami x dpt nak sggh umah dia..

en tam with mak long..
nak kuar dr pengkalan tldm mmg jem teruk..ada byk jalan kuar tapi dorg hadkan jalan kuar masuk..satu pintu jer dorg bukak tuk org awam msk ke tapak karnival..jem punye ar panjang! smpt ar jgk aku ngan en tam habiskan 2 pek keropok n biskut yg kitorg borong ms karnival tadi..berborak dr satu cite ke satu cite..aku plak x senang ddk..kejap pg bkang,pas tu ke dpn balik..nak wat2 tido,x selesa cz panas..akhirnya kitorg dpt jgk kuar dr jem tue setelah amik masa 1 jam,tuk perjalanan x smp 5km!
aku igt dah kuar dr kl x de ar nak tempuh jem2 nie sumer..
busen btul ar..hilang mood gue..

brapa panjang punye jem dar..

jom jalan2!



arie nie pepg lagik aku ngan en tam dah kuar..kami nak pie Perak! mmg ar aku br balik dr perak last wik,tapi kali nie lain..aku nak balas dendam sbb x pg memana pon sepanjang seminggu kat perak..wah hepi giler aku pagi nie..en tam mmg baik! dia tau aku frust x pg memana arie tue..sbb tue ar ms dia offer aku nak jalan2 kat perak,aku on jer!

kami lalu h/way,kuar kat tol gopeng..mmg jauh nak ke lumut..tapi sajer jer nak lalu balik jalan yg aku penah jejak ms blajar kat itm perak dl..niatnye mmg nak lawat blk tmpt bljar lama dl..kat bt gajah,kami sggh kat kellies castle..selama 3 thn duk kat perak,aku x penah pon sggh kat tmpt nie..huhuhu..



pas sesi tgkp gmbr sumer,kami pon grk ke lumut..dlm perjalanan ke lumut tue,kami smpt sggh ke itm sri iskandar..nnt aku cite lagi kat next n3 k..byk perubahan yg aku dapat tgk sepanjang perjalanan ke lumut..jalan dah dilebarkan,byk kwsn perumahan baru yg naik..teringat zaman2 blajar dl..best giler! x payah penat2 nak pikir cam skrg..hepi jer hidup..



tujuan utama nak pg perak cz nak tgk karnival hari armada tldm kat lumut..en tam nie kan org pelabuhan,so dia mmg minat sgt kalu ada pameran kapal..x paham aku..tiap arie bleh tgk kapal kat port klang,nape nak pg jejauh nak tgk kapal lagik? emm..layan kan ajer..




karnival hari armada nie mmg best..ada pameran,jualan agro product n pertunjukan demo kapal2 TLDM..kebetulan ms aku datang,1st day karnival..mmg sesak nak smp ke tapak karnival tue..ngan panas teriknye lagi..skrg kan mmg musim panas kedekang,dok tepi laut plak tue,mmg sedap jer ar kena bahang panas..nak terbakar rasanye kulit aku nie..






en tam mmg enjoy gie karnival nie..sumer kapal2 yg ada dia redah..aku mmg dah lembik nak ikut mamat nie sggh dr satu pameran ke satu pameran..sumernye info ttg navy n kapal2 yg dorg ada..mmg ar aku cpt busen kan..sbb x de jual pape2 brg yg menarik perhatian aku..hehehe..
tahniah ar pada TLDM Lumut..korg punye karnival hari armada nie mmg best!
p/s: kalu bleh tingkatkan lagi jaringan kemudahan awam kat cnie..lama giler tggu bas nak ke tapak karnival..parking kete awam plak jauh nak mampos! keep it up k..