rakan2 saya

28 August, 2012

Cerita Raya Saya

Hari ini sudah hari ke 10 kita merayakan syawal..alhamduillah..kita diberi peluang olehNya utk sama2 meraikan hari besar ini bersama2 keluarga tercinta.. Nyata syawal kali ini bawa cerita yg baru buat saya..setelah 28 thn tahun beraya bersama mak abah..kali ini saya beraya tanpa mereka..setelah berkahwin..saya dan en somi berpakat tuk sambut aidilfitri secara bergilir..thn lepas giliran saya dan thn ini pula giliran en somi..Secara kebetulan kampung saya di terengganu (kg abah) dan kampung en somi di kelantan..kami masih boleh beraya bersama kedua2 keluarga sepanjang minggu pertama raya.. Tahun ini..lain rentaknya..nenda en somi sakit kuat dan dimasukkn ke hospital pasir mas sejak 3 hari sblm aidilfitri..malam raya itu..kami bersiap2 pulang segera ke kelantan setelah mendapat panggilan dr mertua yg terlebih dahulu pulang..cadangnya kami nak sama2 masak rendang tuk sajian pagi raya di pulau indah..pas solat raya..kami akan pulang ke tganu plak tuk beraya bersama mak abah sblm kembali ke kelantan tuk meraikan majlis kawen sepupu en somi.. Malam raya itu..saya agak kelam kabut..x jangka akan pulang sebegini awal dan masih terkial2 bantu kemas umah mak yg saya punggahkan tuk wat kueh raya terakhir bersama awish dan aliya..selepas siap2 kemas umah mak..saya bergegas blk ke port klang dan bersiap2 pakaian kami pula..dgn baju x bergosok..x berkemas pape pon lg dan lg naya duit raya pon x smpt nk msk sampul pon! Jam 3 pagi..saya bersama en somi dan awish bergrk blk ke kelantan..mak dan abah dah pulang ke t'ganu sblm pagi itu lg..saya hantar mereka ngan linangan air mata..sayu sgt biler x dpt beraya bersama mereka..hu3.. Okeh..nnt sambung cite lg..dah sayu nak taip pjg..hu3

05 August, 2012

kembalikan kesihatanku


Biler tgk report kehadiran bulan lepas,saya terkejut kjap..byk giler MC saya amik! hampir setiap minggu saya MC..ohh patut ar en somi dah berbunyik..saya sering sgt x sihat skrg nie..slalunya saya x sihat biler dtg bulan tapi tidak tuk kali nie..saya kerap muntah pas makan skrg nie..saya muntah tue,luah sumer yg saya makan! kuar sebulat2 cam masa saya makan..penin pale tue,sakitnye yg amat..rasa cm nak hantuk pale kt dinding pon ada..Mujur en somi byk membantu..kerja2 umah sumer dia yg uruskan..rasa bersalah plak kat hati nie.. ;(( gie keje skrg pon dia yg hantar..sbb saya kerap sakit kepala ms drive..saya cm x bleh stress..sakit kepala nie dtg menyerang cam gtue jer..

Pada mulanya saya igt saya ngandung..yer ar mual tah pape..x penah2 saya suka asam jd pengemar asam plak..tuk potong rasa mual di tekak dan rasa mabuk2 jgk..keraplah saya makan asam b4 pose arie tue..makanan yg berat saya tolak ke tepi..x sanggup nak 'muntah' balik pas tue..dia nak muntah x de sign pape..rasa loya kt tekak,trus jer kuar sumer..adeh!

Biler kerap sgt jmp doktor,kerap sgt dpt MC..saya jadi keliru biler doktor kata saya x de pape..ngandung pon x jgk..urine saya -ve..check sndr pon sama..confirm saya x ngandung..doktor hanya bagi saya ubat muntah jer + antibiotik sajok..mula2 sronok dpt tido jer kt umah..lelama saya jd susah hati..saya sakit ker?

Persoalan akhirnye terjawab..saya gie klinik panel opiz en somi..doktor tue wat pemeriksaan yg terperinci ckit..rupanya badan saya byk angin..so,pewut saya x dpt cerna makanan yg saya makan dgn baik..dan baru saya tau saya ada gastric..kerap makan asam,menjadi ar lg angin dlm badan tue..tue yg wat saya muntah sbb angin + makan x cerna..sakit watkan tekanan darah saya naik giler2! doktor masih pantau tekanan darah saya..kalu masih tinggi,saya dh kena start makan ubat tuk seumur hidup! adeh!! makan pon kena jaga jgk kalu x, diabetes pon akan berkawan sama seiring sejalan..

Camner nak ngandung kalu sakit2 gnie..blum abis lg rawatan cycst,saya hadapi ujian nie plak..Ohh kesihatan,kembalilah pada saya... 

04 August, 2012

Dugaan ramadhan

Kami beli juadah berbuka macam biasa..juadah biasa..bazar yang sama..cuma pd hari kejadian,kami naik kete yg berbeza..kete en somi..saya x sihat sejak kebelakangan nie,so tugas anto ke opiz jd tugas en somi plak..pas amik saya kt opiz,trus grk gie bazar kt pulau indah..sedang elok nak start engine..bleh x idup plak! lembik jer kunci..x kuar bunyik pape pon..senyap jer..check lampu bateri x nyala langsung..sah bateri prob! tersadai kami wat engine show kt tepi bazar ramadhan tue..
Setiap dugaan pasti ada jalan penyelesaian..dugaan ramadhan kami diselangi ngan keperihatinan org lain yg sama2 membeli juadah berbuka..walau lg 15min nak berbuka..ramai yg hulur bantuan..syukur alhamduillah..dlm ramai2 tue,terselit sorg makanik nie..kebetulan jgk bengkel dia x jauh dr tmpt kejadian..legaaaa! dlm keredhaan maghrib sedang yg lain menikmati juadah berbuka,abg pomen nie usahakan jgk siapkan kete kami..bateri masih ok,cuma wayering ada prob ckit..kasi tukar wayar trus..senang!

Mujur dh beli juadah berbuka,kalu x mgkn x lalu nak beli sbb dh sopping kt bengkel nie..dugaan ramadhan..kami redha ngan ujianMu.. ;)

Nota buku lali: ada sesapa nak bagi advance duit raya? hi3..

03 August, 2012

13 ramadhan : nasi kerabu + anak buah + almond london

 
Saya kerap berbuka puasa kat umah mertua..jarak umah kami pon x jauh mana,selesa berbuka reramai dr berbuka berdua jer kat umah..minggu pertama pose,saya masak diumah then tapau makan kt umah mertua..sejak badan x sihat nie,kami sekadar membeli juadah di bazar ramadhan kt pulau indah nie jer ar..malas nak merayap kt bazar ramadhan yg lain..takot x terkawal nafsu nnt.. ;)

Peberet saya kt bazar ramadhan pulau indah nie, adalah nasi kerabu..sejak jadi menantu org kelantan nie,sesuka sgt saya makan nasi kerabu..saya mmg maintain beli nasi kerabu ngan akak nie tiap kali berbuka di umah mertua..rasi kot ngan pewut saya..x penah alami pape masalah berbanding ngan makanan lain..lagipon nasi kerabu kan byk khasiat..mmg sesuai ar tuk saya yg x berapa nak berkhasiat nie.. 
Kalu murah rezeki,dpt ar saya jumpa ngan puteri..bermanja2 ngan anak2 buah en somi yg lain jgk..msg2 dh makin besar..byk keletah dah dorg nie..saya dan en somi sgt suka budak2..cuma belum rezeki kami lg nak menimang cahaya mata sndr.. ;(
Ohh..semalam roh membiskut dah smp..arie tue smpt ar jgk buat ckit2..iallah malam nie saya nak smbg wat biskut almond london lagik..sambutan tahun lepas sgt +ve..so,tahun nie saya dpt permintaan yg cukup tinggi dr regular customer..regular customer saya nie,famili saya sndr sbnrnye..dorg syok ar..order jerrrr..sbb saya bg freeee..hi3..sesaja wat buah tangan utk aidil fitri..buat masa nie, ini jer ar yg kami mampu tuk berkongsi..almond london air tgn sndr..nie saya kongsi resepi.. bukan apa,thn depan bleh refer blk sbb saya cpt lupa!

Almond London (resepi dr sahabat saya suhaila)

Bahan-bahan
110g majerin
40g gula icing
20g serbuk almond
180g tepung biskut buah-buahan (saya guna superfine flour - bleh dpt kt bagus)
1/8 sudu kecil emplex

Kacang almond (dipanggang)
Almond nibs
Paper cup
Coklat Masakan

Cara-cara
1. Pukul majerin dan gula icing hingga sebati
2. Setelah sebati, masukkan serbuk almond dan emplex..kacau lagi..
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sebati
4. Balut adunan tadi ngan kacang almond (btul ker word nie)
5. Bakar pada suhu 175'c dalam masa 15 minit (api atas bawah)
6. Biler dah masak,biarkan biskut sejuk atas redai/loyang
7. Cairkan coklat masakan (guna kaedah double boiler)
8. Gaul rata biskut dalam cairan coklat
9. Sudukan biskut bergaul coklat td ke dalam paper cup
10. Taburkan almond nibs sementara coklat masih cair..
11. pastu bleh makan trus @ simpan dlm bekas kedap udara.. hihihi
 

02 August, 2012

Kasih anak buah

 Sakan amar bersembang ngan chic ejul dia..alohai..tomey giler si bam bam nie..
kalu bersembang itu,siap gedik2 kaki tangan..hi3..
nak jgk menyelit chic long neh..mau anak tomey cam umai neh!