rakan2 saya

24 July, 2012

Family Day - Day 2

Cerita di hari ke 2..cuaca pagi itu begitu cerah..penat smlm pon terubat..bangun ngan semangat baru..dah tekad x mau jadi cam family day last year..mentido sajok keje kami.hi3..turun sarapan trus disapa oleh sameh dan familinya..Yaya dah besar! last year kecik baby lagik..dh pandai berbual.. telatah dia sgt menghiburkan.. ;) pas sarapan,kami laju2 gie beli jeruk kat pasar chowrasta tue..walau ramai kata jeruk pak ali sedap..tp x smpt nak carik! masa sgt cemburukan kami..hu3..en somi borong jeruk tuk famili dia..dorg hantu jeruk! saya pon beli tuk mak..byk jgk..beli byk sbb tau mak sure kongsi ngan rakan2 kejiranan dia..pas tue ngadu,bhgn dia x de..hi3

Thn nie x de grand dinner,kita tukar pd grand lunch..sronok jgk..meriah giler! x de protokol..anak2 berlari dr hujung ke hujung tanpa henti..suara dorg,mmg gamat! persembahan pon best jgk..ada boria,sketsa ngan magic show..okeh! thn nie x dpt cabutan bertuah..kalu x,dapat jgk merasa naik cruise gie krabi..hua3..majlis makan-makan mmg best..makanan pon sedap! tq bayview hotel penang sbb bg service yg terbaek! kami park kete kt gudang..x jauh dr port..sambil2 tggu ms nak check in,kami bergambo dl kat luar..

Selingan..tepi2 datin yaya nak naik cruise..comel!

Prosedur msk kapal agak ketat..periksa satu badan..dok kelebek beg takut bwk brg yg x dibenarkan..dorg akan amik mykad/mykid/sbranak/pasport kita then bagi kita kad tertera nama kita..setiap penumpang pon dapat walaupon baby 6 mth..kad nie kita gunakan tuk excess ke bilik dan kad ini ar jgk tuk kita gunakan beli brg dan gunakan perkhidmatan kat cnie..kita akan byr segala yg kita belanja secara tunai/kad kredit sblm kita check out..

Okeh..nie tips tuk kowg..
  1. Sila sekat limit excess kad anak2 sbb dorg pon dpt kad nie jgk..Oleh itu,kowg limit ar brape jer yg dorg bleh belanja..sbb segalanya mahal kat atas nie..
  2. Beli air mineral byk2 sblm kowg naik cruise..dorg x sediakan kettle tuk masak air..air mineral atas cruise nie RM5.70 sebotol yg 500ml tue! adeh..
  3. Charger tepon beza gak..x perlu beli adapter memahal..just pinjam jer ngan pihak cruise.. ;)


Biler msk jer dlm cruise,trus terbayang cite titanic..lorong dr bilik ke bilik tue..tp bukan kelas satu,rasa cm kelas 3 jer..ha3..bilik dia kecik jer (ikot kelayakan kot) ada 2 katil berganda yg bleh dilipat..sempit mmg sempit,saya ngan en somi berlaga2 montot dlm tue..bilik air pon kecik giler..lemas nak ddk 2 org sekali..so,x de acara mandi sesama..eh!
Ptg tue kami jenjalan atas sun dek kapal..memula sgt gayat..tingkat 10 ko! kapal pon x berlayar lg ms nie,kami lepak2 jer kt atas sambil menyatakan keterujaan msg2 yg kali pertama naik kapal..malam tue dinner secara buffet jer..makan pon ala2 sajok..x sedap mana pon..layannn..kami gie pon dh lewat,bleh bantai plak tertido sementara nak tggu makan..dlm jam 9mlm gtue,br kapal ar kapal start berlayar..ms nie,terasa gak gerak2 badan neh..pas tue berebut gie sun dek blk tgk kapal yg pelan2 meninggalkan penang..


Malam tue x de pape xtvt yg dorg sediakan..sumer free n easy..sumpah bosan! igt ada wayang ke hapa..x de apa pon..takat layan karok yg sesak! spa yg mahal beria tuk sesi 45 min..tiada apa yg tarik minat saya..erm..kecuali lepak kt dek atas,layan angin sambil kira bintang ngan yaya..kami berborak ramai2 sampai ar tgh malam..
Tgh syok lepak br prasan pihak cruise ada anjurkan treasure hunt (malas nak join..ramai sgt) dan xtvt mendeko kek tuk kanak2..anak2 lpk mmg ramai..tentu sronok n meriah kalu dorg wat xtvt nie awal ckit..3 org jer pon yg join..dah pkul 11mlm ms nie..bebdk lain dah membadak penat tido dlm bilik memsg..

Pas tue saya ajak ar en somi gie satu dek ke satu dek..dr dek 10 smp bawah! nak tgk apa yg ada dlm kapal nie..yg saya peratikan..ramai org2 cina yg gambling kt cnie..yer ar,pas perairan m'sia kita pon bleh nengok gak..nak join pon boleh..dosa ko tanggung sensowg! ralit jgk tgk gelagat org..x lama pas tue saya blk ke bilik sndr n en somi masih lepak layan borak ngan kwn2 dia kt sun dek..pkul bape dia blk bilik,saya pon x sedar!

No comments: