rakan2 saya

08 February, 2012

saya dan dia dihari cuti..

4 feb 2012 - awal2 pagi..saya dan dia dah kuar dr umah..kami menuju ke picc putrajaya dgn penuh harapan..ceh! beria.. pagi sabtu tue saya ada exam tuk penguasa kastam..ngan berbekalkan ilmu yg x dalam mana,saya tawakal jer ar wat 4 seksyen soklan yg diberikan..ramai yg mencuba nasib pagi itu..diorg bukak 4 dwn tuk exam nie..dan secara kebetulan berlangsung majlis konvo kolej twintech..seronok tgk adik2 yg gembira bersama famili dorg raikan bersejarah..

okeh! exam saya dpt jwb ngan baik berbanding exam peg antidadah arie tue..dah tau konsep exam so mudah ckit nak prepare..soklan2 pon ada yg saya dh jangka..so,senyum2 jer ms jwb soklan tue cuma bab esei bi yg lemah gemalai dibuatnye..masa draf mencurah2 idea..biler karang,aduh! tetiba otak penat..ye ar,saya amik 3 paper berterusan ngan selang rehat 15 min tiap satu paper sejak jam 9.00 pg..biler dh 1 ptg ngan x sarapannye, trus tergagap2 nak menulis dah..menjawab ar saya ngan esei sehelai kertas penuh dpn & b'kang..mudah2an saya mendapat ilmu yg berguna dr exam ini.. ;)
credit to fb farhi ibnu zuber
5 feb 2012 (pagi)- si dia join majlis perarakan maulidur rasul diputrajaya..seawal jam 5.30 pg si dia dh bersiap2 nak ke sana..perancangan awalnye,saya n awish nak join berarak sekali tp x jadi plak..rakan2 sekerja si dia nak tmpg kete sama..oleh itu,saya berarak dpn tv tgk siaran langsung ngan hrpn muka si dia kuar tb..hi3..yg awish plak dok lanyak main game ps2 ben 10 dia..Ohh..cantik jgk baju melayu hijau nie..okeh! warna tuk baju raya thn ini bukan lagi rahsia..hi3.. 
(petang) Pas si dia blk dr perarakan tue,kami tiga beranak menuju ke majlis perkahwinan kwn sek si dia..yanti x salah nama pengantin kecil molek nie..ngan hidangan nasi hujan panas,ayam golek n daging dendeng..tmbh plak ngan air asam boi yg sejuk meleleh tue..erm! sedap giler ar..

Si dia sronok berborak ngan rakan lama sambil saya ngan awish dok komen2 kek bantal tuk upacara potong kek..sambil2 tue smpt jgk saya ngan awish meratah lauk ayam golek yg masih byk lagi tue.. ;) pas sesi bergambar sumer..trus kasi chow blk sg buloh amik mek aliya tue..
(malam) Dr sg buloh kami sekete cam tin sardin sekali ngan mak abah kuar ke bndr rawang..misi kami nak cr pej gg gombak yg saya bakal lawat isnin dpn..ngan hanya berbekalkan alamat yg cukup ringkas,kami sesat barat smp ke templer park! jauh sesat lg smp ke stadium selayang! jmp jgk opiz tue..tp pej kesihatan ar..ha3..

Puas saya bertanye ngan org..x de sape pon bleh beri saya gambaran yg jelas lokasi sebenar opis nie..biler saya mtk bantuan dr abg driver kkm bertanyakan jalan..rupanye...kt giant rawang tue jer..ceh! beria saya tersasar hampir 30km dr jangkaan asal..

Alang2 dh smp selayang..saya lajak trus ke umah chic joe di tmn sri gombak..biler dua sahabat nie berjmp,mmg dr asar hingga ke 'isya ar jawabnye x abis bersembang..kagum kejap saya ngan angah..rakan sepermainan saya ms kecik2 dl..dia mampu sediakan umah yg cukup selesa tuk mak ayah dan juga adik2nye..sure mak ros seronok kan..cian mak saya,masih belum mampu tuk tmpg senang anak2.. ;(
6 feb 2012 (isnin) - Dlm pkul 11 pagi saya dah bergerak kuar dr sg buloh..kami sekeluarga menuju lambor kanan,bota perak utk ke majlis kawen 2pupu saya dilla..saya dan dilla jarang berjmp apatah lagi bertegur sapa..x tau ar kt mana silapnye..mgkn jarak umur kami sedikit membataskan..kalu saya ke umah dilla,perantin nie ada kt asrama..begitu juga sebaliknya..saya pon pas msk uitm,dah x menetap ddk ngan mak abah dah.. ;)
Ngan jalan yg clear,berenti kjap kt hentian tapah..kami selamat smp jam 1.30 ptg..sedang elok jer saudara mara dr t'ganu pon sama dlm masa yg lebih kurang sama..meriah ar kjap kami berborak bhs ganu dlm keriuhan org2 perak.. ;) 

Lauk pauk yg disediakan menyelerakan tapi x menepati citarasa lauk kndr saya..hi3..so, saya mkn ckit jer sbb tau abah akan belanja makan rojak kt sri iskandar nnt..sbb nak anta brg aiman cousin saya tue..x teringat nk jemput aiman jgk..sure mamat tue kebulur waktu cam gnie..mana x nye,saya bwk gie mkn slps tue,selamba jer dia tapau nasi ngan kfc jgk..hi3..
Perantin pompuan masih di thn dua di UiTM Perak..lupa nak tanye dia amik course apa..yg hubby dia plak dh bekerja kt johor..iallah 26 feb nie majlis 2bertandang di N9..mak saya senyum jer..confirm dorg ajak berarak ke N9 plak ar kan pas nie..hi3..
Abah bersama sepupunye,bapa perantin pompuan..sama2 berkhidmat dlm pasukan TUDM..dua2 x byk ckp..abah banyak gelak jer..chic wan cho saya nie plak..senyum jer lebih..sesuai ar mereka berdua bersepupu.. ;)
Disebelah kiri abah adalah bapa saudaranye..ayah kpd chic wan cho..masih sihat dan masih bleh pandu kete sndr! ohh kagum saya ngan kesihatan tok ayah wan saya nie..moga tok ayah wan dikurniakan kesiahatan yg berpanjangan..amen..

Kalu cite bergambar,takat tue jer ar laporan saya..pas blk dr kndr..kami singgah ke uitm perak plak jmp ngan cousin saya aiman yg tgh wt diploma kt sana..bdk dok terperap dlm 'hutan' nie mmg cpt bosan kan..saya bwk ar dia kuar makan n beli2 brg ckit..abah kalu ngan anak buah mmg dia manjakan..smp segan plak si aiman nk terima..pemalu btul anak ayah uda saya..x cam anak en mokhtar,selamba jer mtk kt pak sedara suh belanja..hi3..

7 feb 2012 - Saya x kemana2 tuk hari terakhir bercuti nie..saya bwk mak ke pasar port tuk beli bahan wat nasi dagang..terasa tekak nie nak sgt makan nasi dagang..ramai yg perlekeh saya ngada2 kalah org ngandung..eleh! kowg pon join sama kan..abis satu periuk pengukus kowg bantai makan..naik segan saya biler abg faizal n biras saya kena berkongsi lauk sbb kehabian..mujur nasi ada berlebih..bleh ar jgk makan ngan kuah ikan tongkol yg sedap di lidah saya tue..

Jam 10 mlm..umah kami kembali sepi..mak abah n adik2 dh balik ngan adik bongsu saya..semalam yg meriah ngan jerit pekik dorg dah hilang sekelip mata..adam yg ketawa berkekek2 ptg tue main buaian pon x dgr lg dah suaranya..kembali ar kami berdua seadanya..saya lalui cuti bermakna bersama keluarga sementara ketiadaan  si dia yg kena kerja jgk time cuti2 umum gnie.. ;)

Ohh biler bleh cuti2 lelama cam gnie lagi ek? ;)

2 comments:

Ann Ishak said...

fuhhhhh padat sungguh acara cuti2 panjang ni kan

yaNa said...

en somi kena keje ann..
tue yg pjg langkah..
ada jer idea nk bwk mak abah gie jenjalan.. hi3