rakan2 saya

19 February, 2012

biler jd pengasuh budak..

Sejak 2 minggu lepas..mmg dah jadi rutin harian saya amik adam kt umah pengasuh dia..ibu adam tmpg saya gie balik keje..1st day tue mmg excited sgt! wah berangan cam amik anak sndr..tambah tersentuh biler saya melangkah msk jer umah pengasuh adam,adam dh jerit pggl nama saya (adam pggl saya chic long)..biler kita amik dia,wah peluk ketat2 x mau lepas..ye ar mamat tomey nie malas nak turun tangga! hua3..

Jmp dia pon kejap jer..amik dr tgkt 3 bwk msk kete,selang 3 blok dh smp umah dia..ibu adam skrg tgh sarat ngandung..x sanggup plak nk suh dia kerap naik turun tangga..walau jmp kjap jer,tp biler dah arie2 jmp..adam pon dh mesra ngan saya.. ;) 
Sabtu lps pengasuh adam blk kg..ayah dia plak biasa ar keje..then ibu adam ada function kt opiz dia..dr dua laki bini tue gadoh2 sapa yg kena amik cuti jaga anak..saya pon offer ar jaga si tomey adam neh..jam 1ptg saya amik adam then trus blk gie opiz en somi..ajak lunch sesama..

Biler ada anak kecik nie br ar tahu nikmat selesa ms makan..walau ada makanan sndr..tetap jgk si kecik nie nak pau makan kita..ngan melasaknye..main nasi..kaco2 sayur tue..abis bersepah sumernye..kena ar giler2 saya ngan en somi makan..kalu tgk org keliling yg ada anak cm kami dok marah2..kami laki bini plak bleh gelak2..comel sgt tgk telatah adam yg comot biler makan.. ;)

Pas lunch trus saya bwk blk sg buloh..saje nak lengahkan masa sbb ayah adam blk pkul 7..bleh ar saya jenguk mak abah n kasi adam berkawan ngan adik2 sumer..dlm kete,adam sgt baik..diam jer dia sambil kekdg tue cuit2 saya suh main ngan dia..dok leka kena sejuk air cond,x smp 10km berjalan..trus dia lena smp sg buloh..
Adam n aliya penah berjmp sblm nie..so,bebdk mmg senang nak berkwn kan..cuma aliya ar hasad ckit biler tgk saya lebihkan adam..ada jer karenah si aliya tuk tarik perhatian saya..adam pggl dia kakak pon marah okeh!
" x yah pggl kita kakak..pggl iya jer pon x pe" hi3..giler tomey ko aliya..
Ganjaran sbb jadi budak baik arie nie..pertama kali makan ayam abis licin..lapo sgt ar tue kena jaga 2 adik..gud awish,bleh diharap dah tuk jd asst saya pas nie..
Adam ngan mak abah sgt cpt serasi..dok ralit mak biler adam pggl dia wan..suh wan belek baju dia..suh wan suapkan roti..nak mnum air dlm botol susu pon suh wan suakan jgk..ngan abah pon gtue..ralit dia dok dgr abah ngaji..dok diam jer sblh abah..biler abah berenti..dia sesibuk ckp suh atok ngaji lagi..

Biler nak blk ke port klang br ar adam meragam..saya igt nak susu ker apa..rupanye dia nak suh abg2 ikot dia blk jgk..dh seronok sgt sesama main PS2 ngan awish n zaim..mujur ar zaim n awish nak ikot balik..bergurau senda ar dorg ber3 kt blakang..pas amik en somi kt umah,trus kami ke johan setia tuk celebrete besday aliya haryani ke 7 thn..
Nur Aliya Haryani..anak tunggal adik bongsu en somi..merangkap kakak sepupu adam jgk..adam bakal dpt adik pompuan bln depan then aliya bakal dpt adik laki2 plak 3 bulan pas tue..moga selamat sumernye tuk biras n adik ipar saya..
Majlis dirancang last minute..kebetulan biras saya yani dh kuar hospital dan sudah beransur pulih..alhamduillah.. so,dia pon wat ar majlis tuk anak tunggal dia neh..yg celebrete besday yg berbaju hijau..yg lelebih tiup lilin yg berbaju biru tue..3x kena idupkan lilin sbb adam dh tiup siap2..hi3..  

Okeh..sila abaikan chic ejul yg tetiba jelmakan kepala kt tgh2 aliya tue..mamat tue mmg suka sgt menyakat bebdk..kalu ada dia,mmg abis nangis bebdk sumer..
Hari yg hepi buat saya dpt bersama ngan adam..rezeki saya murah arie nie..adam x merengek nangis @ wat hal tah pape cm slalu dia wat kt ibu n ayah dia..baik bdk nie ngan org lain..wat hal ngan ibu ayah sndr x pe adam..dorg kena redha dpt anak bijak cam ko..hi3..

SELAMAT HARI LAHIR NUR ALIYA HARYANI BINTI AHMAD YANI YG KE 7 THN..
chic long n chic ejul doakan moga kakak membesar sbg anak yg solehah..berikan tauladan yg baik buat2 adik2 nnt yer..amen..

2 comments:

lieyalatif said...

adam pun seronok tu dpt tumpang kasih yana heheeheh....syok le dpt jalan sampai sg buloh hah...sambut besdei lagi...dpt kuar makan2 lagi....sure lepas ni die rindu kat yana...budak2 ni cepat ingat dgn org yg layan die baik.....

yaNa said...

btul tue sis..
kalu dpt layan si dayyan tomey tue lg syok..
geram tgk mata dia..