rakan2 saya

10 November, 2011

Tragedi Oktober..

saya kumpulkan kekuatan tuk bercite..bukan sekadar tuk tatapan kwn2..tapi juga tuk kenangan yg dititipkanbuat saya di ms depan..seperti yg saya citekan sblm nie..saya mengalami masalah kesihatan..nak cite pjg2 saya x reti..meh saya cite secara kronologinye..


24 okt 2011 - Isnin
biler saya bgn pagi tue..saya rasa pinggang saya sakit sgt..rasa cam nak patah pon ada..kali nie lagi sakit dr sblm nie..saya kejutkan en somi..tergegas en somi bgn papah saya ke tandas..siap2kan saya then trus gieklinik..doktor scan lg sekali pewut saya..dia dpt kesan ada bengkak kt tepi rahim..dia suh saya refer ke GH trus..tuk sahkan apa sbnrnye bengkak tue..ms nie saya mmg sgt2 sakit pewut..memulas2..serba x kena jadinye..kami ke GH tuk tetapkan appointment..saya hanya dpt jmp pakar gine slps 2 wik! okeh...bukan saya sorg saja yg sakit kt m'sia nie kan..kami pon balik umah..saya dok gagah jgk telan ubat tahan sakit tue lg..mlm tue saya ddk x senang..ddk salah..berdiri salah..makan x lalu..asal lalu..muntah blk..puas en somi pujuk..sapu minyak kt pewut..legakan blakang saya..tp x jalan mana pon..saya tido kt blk tamu..tilam single saya doublekan..pas tue lapik ngan toto kt pinggang..lega kjap smp pagi..

25 Oktober 2011 - Selasa
saya amik EL arie nie..saya x larat nak pegi keje..saya ngantuk sgt..x lena tido mlm td..cian en somi.. terkejer2 pegi keje..x smp hati nk tgglkn saya sowg2 kt umah..jam 10pg sy terbangun..saya dpt rasa ada lekit2 kt panties saya..saya terkejut biler tgk darah kuar! pd perkiraan saya..br 7 hari saya abis period..x kan dtg period lg? cpt sgt! saya trus call en somi..laju2 dia bwk saya gie GH..pegi ke klinik gine..dorg suh gie emergancy..lama jgk saya kt ctue..dorg bg suntikan b4 saya jmp doc..dh lama tggu..br dpt jmp doc..tanye lebih kurang..dia bg saya blk! itu jer? mgkn kes saya x urgent..kami pon balik umah..kami x trus blk umah..en somi bwk ke umah mertua..dia risaukan saya..saya sowg2 ddk kt umah..kalu sakit payah..x de sape bleh tgkkn..smp2 jer umah mertua..saya rasa dh lembik..baring jer..pewut saya makin sakit..terasa darah kuar mcm air paip..mertua saya dh risau..muka saya pucat cam x de darah..cpt2 suh en somi bwk gie hospital..kali nie trus gie pantai medical centre klang..mama n abah mertua pon ada sama..spjg jalan tue,mama usap2 bahu saya..suh bykkn sabar..smp pantai..dorg check pewut saya..doktor tue tekan2 pewut saya..ms nie saya dh letih sgt..x terdaya dah rasanye..doktor jolok dubur saya ngan tgn dia..dia syak ada bengkak..trus call pakar gine suh dtg..saya admited malam tue jgk..biler pakar gine dtg..dia bwk saya ke klinik dia..dia scan sekali lg pewut saya..mmg ada bengkak kt tepi telur belah kiri saya..x puas hati lg scan pewut jer..dia scan dr bawah plak..ms nie gambaran lebih jelas..mmg terdapat ketulan bengkak..anggaran dalam 2cm ketumbuhan tue..doktor dignose saya ada endometriosis ..

bermalam ar saya di hospital..mmg saya x bleh tido mlm tue..salah satu sbb dia bunyi bising mercun dan bunga api..mlm tue kan malam deepavali..mmg x selesa saya jadinya..sayu jer hati nie..kena tggl sowg2 kt hospital..mujur ar hanya bilik 4 beded jer yg ada..yg lain penuh..x ar takut sgt..babah saya sedih sgt..sayu dia nak tinggalkan saya mlm tue..mama bg semangat suh tenang n jgn stress sgt..

26 Oktober 2011 - Rabu
pagi2 lagi nurse dtg amik bacaan BP saya..ok normal..dia pesan jgn mkn pape..saya perlu puasa tuk sedia operate..ms nie mcm2 saya pikir..saya takut gak bedah2 nie..tp jika itu jalan yg terbaik..saya redha jer..dlm jam 9pg gtue..pakar gine dtg..dia suh en somi dtg..dia nak terangkan sakit saya nie..kebetulan cuti umum that day..OT ada yg kosong..so,dia nak jalankan pembedahan tuk tgk keadaan ketumbuhan yg saya alami ngan lebih jelas..apa yg diperjelaskan oleh doktor n yg saya paham ar..dia akan belah ckit kt bwh pusat saya dan mskkn kamera kecil tuk disalurkan ke pewut saya tuk tgk ngan lebih jelas lg keadaan ketunbuhan tue..jika perlu dibedah..mereka akan trus bedah dan buang ketumbuhan tue..bile en somi dtg..saya pujuk en somi..saya tukar pikiran n x mau dibedah! saya mmg sakit..tp saya pikirkan kos yg perlu ditanggung biler wat jgk pembedahan tue..belum kira rawatan susulan lg..biler saya semak ngan pihak insuran..keas saya nie x cover dlm polisi insuran saya! baik saya mtk kuar tuk jalankan pemeriksaan lanjut di hospital gomen..gomen pon byk pakar jgk..yg penting peralatan dia lebih canggih..camner saya tau? saya kan org odit..odit aset plak tue.. ;)en somi bincang ngan pakar gine..operation cancel..dia akan rujuk saya ke PPUM..mujur x jadi..kalu x,mana nak korek rm12k tuk kos pembedahan tue? deposit saya admit pon dah makan rm3k..saya masih x bleh discharge lagi..pakar gine nak pantau keadaan saya tuk sehari lg..ohh..sedihnye ;( ptg tue ramai sedara mara en somi yg dtg..meriah kjap wad tue..riuh rendah ngan suara2 dorg berkumpul.. ada yg hulur simpati ngan keadaan saya..ada jgk yg mulut puaka tanya mcm2 soalan yg sakitkan hati..saya diamkan jer..malas nak amik pusing..pas makan ubat..saya trus tido..tgk ar saya tido sambil dengkur puas2!pas isya' shila n abg lan dtg..terhibur ckit hati nie..shila pon bwkkn tuk saya air zam2..tq la..

27 Oktober 2011 - Khamis
seperti biasa..pagi2 lagi nurse dtg utk check BP saya..dia senyum..bacaan arie nie lebih baik dr smlm..smlm heavy ckit sbb saya mengalami tekanan perasaan terlebih emo..en somi nak blk pon saya nangis2 cam bdk kecik nak ikot balik..jarak sepital ngan umah x jauh mana pon..hanya 2km..kalu jerit pon,en somi bleh dgr dr umah..saya suh en somi janji..tepat jam 8pg..dia mesti dh ada kt sepital tggu saya..saya sbnrnye x sedap pewut..rasa senak cam memulas2..nak bgtau ngan nurse saya takut..takut kena tahan lg..x sanggup dh nak msk air berbotol..dorg kata,air dlm badan saya sgt2 kurang sbb saya kerap muntah..pas doktor dtg check..dia bgtau saya dh bleh blk ptg nnt..dia nak wat beberapa ujian dl sblm saya balik dan saya harus dtg tuk rawatan susulan pas nie..pas bayar bil..kami bercadang nak ke PPUM trus..tp saya rs cm x larat sgt..so,saya mtk nak blk umah..saya nak rehat dl kt umah..elok jer jejak kaki ke umah..saya x mau tido plak..pewut mmg sedia x sedap dah..ada mcm2 rasa..nak hilabgkan sakit..saya wat ckit2 keje umah..kononnye dah sihat sgt ar gamaknye..malam tue...amik ko..sakit satu badan..tmbh plak pinggang saya..rasa sakit menyucuk2!

3 comments:

::zAsyikein:: said...

long, ko dh masuk PPUM ke?
same case cam aku endometriosis..
klu nk ape2 nnt msg aku 0162634226 aku kat PPUM...
aku dh operation tahun 2009..alhamdulillah lepas buat tuh, rezki dpt adam =)

wanie amerie said...

semoga along cpt sembuh yer,sabar byk2 dgn dugaan Tuhan..

yaNa said...

kein: a'ah aku igt kes ko dl..aku nak contact ko tp x de no..
tq byk2 ek..

sub:tq pren..rasa berat dugaan buat along kali ini..doakan along yer sub..teringin sgt nak anak tomey cam dania..