rakan2 saya

01 June, 2011

19 Mei - tarikh keramat!


19 mei yang dah lama berlalu..
tapi tarikh itu..
adalah tarikh keramat buat saya..
setelah bertahun2..
saya berkejar2 pegi kelas pas abis keje..
korban waktu tido yg best pagi ahad gie kelas..
skip dinner opiz selama bertahun2..
drive blk kg pas abis kelas..
x tgk tv waktu perdana..
mcm2 lagi ar kalu nak dikalkulatorkan..
akhirnya..saya grade jgk..
alhamduillah..syukur pada Allah swt

sudah tentunya..
kejayaan ini saya hadiahkan buat abah dan mak..
mereka penyokong kuat saya..
ramai yg perlecehkan usaha saya dl..
sambung blaja sambil keje..
sggp kawen lmbt sbb nk abis blajo..
ada yg keji saya pentingkan duit dr blajo..
sggp keje kerani gomen sajok..
dr ikot kwn2 smbg degree full time..
mak slalu zikir kt telinga saya..
pedulikan kata2 itu kak
abah slalu urut lembut bahu saya..
mereka x tau susah kita kak
abah dan mak sentiasa bersama2 ngan akak


saya tahu apa yg saya buat..
mgkn saya kurang berjaya mcm kwn2 lain..
tp sekurangnya..
saya dah setanding mereka skrg..
cuma masa yg jadi perbandingan..

sokongan dr kwn yg memahami sgt2 membantu..
saya x tau camner cara saya nk balas jasa baik..
kwn2 sekuliah dl..
sama2 susah..sama2 senang..

dorg byk bantu saya..
cover nota tuk saya kalu saya out station..
'payung' assgment saya..
kowg mmg terbaek lah!

sokongan dr insan ini juga sgt saya hargai..
dr hari pertama saya daftar jd PLK student..
en pzul x putus2 bg sokongan..
bekalkan nota2 tuk saya..
kdg2 tue watkan assg jgk tuk saya..
walau dh lama abis blajo..
tiap kali saya nak exam..
dia pon jadi student balik..
sbb nak kena ajar saya plak..hu3..
temankan saya study smp tertido2 atas kusi..

teme kasih sbb sanggup tggu ayg abis blajo..
sebagaimana ayg tggu abg abis blajo dl..
alhamduillah..keikhlasan kita saling memahami..
terbukti kini..
ayg smbg blajo ms masih jd gf abg..
ayg konvo sbg isteri abg..

kita bertunang dl kelam kabut..
3 hari sblm final exam..
pas majlis tunang kt kg..
kita trus chow smbg study kt mcd sek 3..

majlis akad nikah kita pon sama..
5 hari pas final exam..
kita disatukan..
ms tue mmg kelam kabut..
siang dok tergopoh2 cr brg kndr..
malam tercangak ber2 kat kfc study smp pagi..
sgt indah kenangan itu kan..
sayang abg banyak2!

gnielah caranya mak tunjukkan bangga sbg ibu..
pd anak2 dia yg berjaya..
kami adik beradik konvo..
mak sure bergambo ngan jubah konvo anak2..
kalu mak bleh naik pentas gantikan akak..
dah lama akak suh mak amik skrol dr dato' VC tue..hi3..

arie saya konvo..arie khamis..
x ramai ahli keluarga dan teman2..
yg dpt raikan bersama konvo saya..
hanya ada mak dan abah tanpa adik2..
hanya en suami tanpa keluarga mertua..
hanya ira tanpa rakan2 yg lain..
tapi x pe..saya tau mereka slalu doakan kejayaan saya..
sebagaimana saya x putus2 doakan yg terbaek tuk mereka sume..

masih terkenang smp saat ini..
pas saya turun pentas ms amik skrol diploma dl..
mak meluru peluk saya ucapkan tahniah..
arie itu..
mak hanya dpt lihat saya dr tingkat 3..
pas turun pentas amik skrol degree..
saya smpt pandang mak di satu sudut..
mak lambaikan tangan pd saya..
saya tau mak nangis..
nangis gembira anaknya berjaya kini..
terima kasih Allah swt!

4 comments:

Anonymous said...

tahniah Pn marliana Mokhtar..
terharu daku membaca coretan anda yg begitu menusuk qalbu ini...
semoga anda akan terus maju dan sentiasa berada dibwh limpahan kasih sayang Allah..amin
~ira

yaNa said...

cik ira!
komen pertama anda di blog saya!
terharu jgk nie meh..

MieZa said...

tahniah kak....

yaNa said...

mieza: anda juga dik..tahniah!